562
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Τρίτης | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/CreativeProtagon

Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει στο πολιτικό Κέντρο

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 06:45
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Τρίτης
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/CreativeProtagon

Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει στο πολιτικό Κέντρο

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 06:45

Η χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 είχε ειδήσεις για… όλα τα γούστα. Ο Πρωθυπουργός, πάντως, κράτησε ορισμένες πολιτικές επισημάνσεις για το τέλος: αποστροφές που έχουν τη δική τους αξία για όσους προσπαθούν να «διαβάσουν» τις επόμενες κινήσεις του, ιδίως μετά τον ανασχηματισμό που, σε πολλούς, σήμανε καμπανάκια εκλογικής ετοιμότητας για το 2021.

Αρχής γενομένης από το τελευταίο, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να κλείσει τα εκλογικά σενάρια. Στην αρχή, επιστράτευσε τη γνωστή ρήση κάθε πρωθυπουργού για την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία. Αλλά μετά έγινε πιο κατηγορηματικός, ως προς το ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν εντός του 2021. «Δεν θα είναι το ’21 εκλογική χρονιά. Και γιατί να είναι το ’21 εκλογική χρονιά;», διερωτήθηκε, αναπτύσσοντας, παράλληλα, ένα σκεπτικό που συνοψίζεται στη φράση «έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης». Και μπορεί οι παλιοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί να είναι παγίως της άποψης ότι όποτε κάποιος διαψεύδει τις εκλογές, εν τούτοις τις έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι οι εκλογικές περιπέτειες δεν τον απασχολούν, τουλάχιστον για φέτος που θα είναι, ούτως ή άλλως, μια δύσκολη χρονιά. Σημειωτέον, δε, όπως το έθετε και ένας… φλεγματικός βουλευτής της ΝΔ, ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα δεν λειτουργεί ακριβώς και σαν… καταλύτης, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να βιαστεί να πάει σε εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός, όμως, έδωσε και ένα πολιτικό στίγμα κρίσιμο για τις πολιτικές συντεταγμένες της κυβέρνησής του. Την ώρα που ο κ. Τσίπρας πασχίζει να πολιορκήσει τον μεσαίο χώρο, κάνοντας πότε αλλεπάλληλα ανοίγματα για «προοδευτική διακυβέρνηση» στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και… στο ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 (!) και πότε επιχειρώντας να απευθυνθεί στους μικρομεσαίους που πλήττονται από την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης όρισε με σαφήνεια τον πολιτικό χώρο της ΝΔ στο «πολιτικό Κέντρο».

Δεν ήταν απλώς μια τυχαία αναφορά του Πρωθυπουργού, ως απάντηση σε μια ερώτηση επετειακής φύσεως, για τα πέντε χρόνια από την εκλογή του στο τιμόνι της ΝΔ. Ηταν ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Ολοένα και περισσότεροι οι συμπολίτες μας που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, αυτή τη στιγμή εκφράζονται πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία. Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί, είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικό ον και γνωρίζει ότι θα πρέπει να πορεύεται και με μια πολιτική στρατηγική. Στο μυαλό του, η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ –και μια επόμενη εκλογική νίκη– περνά μέσα από την κυριαρχία στο πρακτικό επίπεδο της πολιτικής, όπως αυτό αποτυπώνεται με τρόπο μετρήσιμο σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι πολίτες μπορούν εύκολα να θυμούνται. Κοντολογίς, στα προβλήματα που λύθηκαν. Οπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο, «εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο, και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια».

Εξ ου και ο ίδιος εμφανίζεται ως θιασώτης της παράτασης του πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης, παρά μιας άμεσης εκλογικής αναμέτρησης που μπορεί να «τελειώσει» τον κ. Τσίπρα, αλλά δεν θα λύσει πολλά προβλήματα στη χώρα. Συνεπώς, η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ περνά μέσα από την ικανοποίηση των αιτημάτων όσων αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι» και σήμερα, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, εκφράζονται πολιτικά κυρίως από τη ΝΔ.

Αυτή η κρίσιμη μάζα πορεύεται με τη λογική «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια». Οσο η ΝΔ πιάνει τα ποντίκια, τότε ο μεσαίος χώρος θα προτιμά την… μπλε γάτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...