603
Το «USNS Comfort», πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού καταπλέει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, με φόντο τους ουρανοξύστες του Μανχάταν | REUTERS/Mike Segar

Ενα πλωτό νοσοκομείο για να σώσει τη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 22:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/03/2020, 10:05
Το «USNS Comfort», πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού καταπλέει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, με φόντο τους ουρανοξύστες του Μανχάταν
|REUTERS/Mike Segar

Ενα πλωτό νοσοκομείο για να σώσει τη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 22:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/03/2020, 10:05

Ο αριθμός των νεκρών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 3.000 το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 163.000, κατά δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που ενημερώνονται συνεχώς.

Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο (163.429), ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 έχουν φθάσει πλέον τους 3.008. Το ορόσημο των 2.000 θανάτων ξεπεράστηκε μόλις το περασμένο Σάββατο, στοιχείο ενδεικτικό της επικίνδυνα ανοδικής τάσης ανθρώπινων απωλειών.

Στο επίκεντρο της λαίλαπας του κορονοϊού βρίσκεται η Νέα Υόρκη, που έχει πληγεί περισσότερο και βρίσκεται σε ένα χωρίς προηγούμενο lockdown.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο απηύθυνε δραματική έκκληση προς τους επαγγελματίες του τομέα υγείας άλλων περιοχών, να σπεύσουν στην πολιτεία και να βοηθήσουν το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας λόγω του νέου κορονοϊού, που έχει σκοτώσει εκεί πάνω από 1.200 ανθρώπους.

«Σας παρακαλώ, ελάτε τώρα να μας βοηθήσετε στη Νέα Υόρκη», είπε ο Κουόμο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο που έχει στηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Τζέικομπ Κ. Τζάβιτς στο Μανχάταν. «Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Η «βοήθεια» ήρθε με το πλοίο «USNS Comfort» που κατέπλευσε τη Δευτέρα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Είναι ένα από τα δύο νοσοκομειακά πλοία που διαθέτει το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Μια εικόνα που θυμίζει θρίλερ. Το Αγαλμα της Ελευθερίας «καλωσορίζει» το «USNS Comfort» στη Νέα Υόρκη (Reuters)

Πολλοί Νεοϋορκέζοι –ανάμεσά τους και διασημότητες όπως ο ηθοποιός Χιου Τζάκμαν– έσπευσαν να καλωσορίσουν από τα μπαλκόνια τους το πλοίο.

Ο κυβερνήτης τόνισε πως 66.497 άνθρωποι έχουν εξετασθεί και βρέθηκαν θετικοί στον ιό στην Νέα Υόρκη, 7.000 επιπλέον από την Κυριακή και πως 1.218 Νεοϋορκέζοι έχουν πεθάνει από τον ιό, μια αύξηση από τους 965 θανάτους την Κυριακή.

Απηύθυνε έκκληση για ενότητα και διακομματική συνεργασία στην μάχη κατά του ιού. Υποσχέθηκε πως οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας της Νέας Υόρκης θα ανταποδώσουν τη χάρη, προσφέροντας βοήθεια σε άλλα μέρη της χώρας που ίσως χρειαστούν βοήθεια στο μέλλον.

«Σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχουν κόκκινες και μπλε πολιτείες, δεν υπάρχουν κόκκινα και μπλε θύματα. Είναι κόκκινα, άσπρα και μπλε. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις», είπε ο Κουόμο.

Στην καρδιά του Μανχάταν, ήδη οι εικόνες παραπέμπουν στα χρόνια της Μεγάλης Υφεσης. Τότε το Σέντραλ Παρκ είχε γεμίσει με παράγκες για τους αστέγους, τώρα έχει ήδη στηθεί ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσει το κύμα των αρρώστων.

Ο Κουόμο είπε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι η μάχη κατά του νέου κορονοϊού είναι σαν να έχουμε πόλεμο. «Οπότε, ας δράσουμε με αυτό τον τρόπο», ανέφερε.

Οπως μετέδωσε, εξάλλου, ο ανταποκριτής Μιχάλης Ιγνατίου «η πολιτεία δεινοπαθεί παρά τις ηρωϊκές προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού».

Ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι δραματική σε όλα τα επίπεδα (ιατρικό και πολιτικό). Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη, ενώ οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κλειστεί στα σπίτια τους περιμένοντας τη λήξη της πανδημίας. Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η πανδημία θα τελειώσει την 1η Ιουνίου».

Σχολιάζοντας μάλιστα τις δηλώσεις του Τραμπ, ο Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή το βασικό πρόβλημα της Αμερικής είναι ο πρόεδρός της. Στην αρχή αντιμετώπισε την κρίση κάνοντας πλάκα. Χθες Κυριακή άλλαξε πάλι απόφαση και επέκτεινε τις “κατευθυντήριες γραμμές” μέχρι τις 30 Απριλίου. Παράλληλα άρχισε να προετοιμάζει τους πολίτες και για την πιθανότητα να υπάρξουν πολλά θύματα. Έκανε λόγο για 100.000 – 200.000 θύματα, ενώ πρόσθεσε πως εάν η κυβέρνησή του δεν έκανε τίποτα οι νεκροί θα έφταναν τα 2.000.000».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...