413
Ο Στίβεν Κινγκ, το 2017 | EPA

Στίβεν Κινγκ: Αδύνατον να κατανοήσω τους χειρισμούς του Τραμπ για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 12:52
Ο Στίβεν Κινγκ, το 2017
|EPA

Στίβεν Κινγκ: Αδύνατον να κατανοήσω τους χειρισμούς του Τραμπ για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 12:52

To 1979, ο Στίβεν Κινγκ έγραψε «Το Κοράκι», το μυθιστόρημά του με θέμα μία πανδημία ενός νέου ιού, που αφανίζει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας.

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ο διάσημος συγγραφέας τονίζει ότι αδυνατεί να κατανοήσει πώς οι κυβερνήσεις δεν είχαν προετοιμαστεί για μία κρίση που ήταν αναπόφευκτο να συμβεί αργά ή γρήγορα και επικρίνει τον αμερικανό πρόεδρο για την αλλοπρόσαλλη στάση του.

«Τον τελευταίο μήνα, πολλοί μου λένε “ζούμε σε έναν κόσμο του Στίβεν Κινγκ” και απαντώ “μακάρι να μη γινόταν αυτό”, λέει ο δημοφιλέστατος συγγραφέας, που έχει πουλήσει 350 εκατ. βιβλία του σε όλο τον κόσμο.

Η πανδημία είναι κάτι που ξέραμε ότι μπορούσε να συμβεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, τονίζει. «Εγώ έγραψα το “Κοράκι” το 1979 και από τότε περίμενα να συμβεί. Το ότι κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος, με αφήνει έκπληκτο».

«Το Κοράκι» κυκλοφόρησε το 1979

Ο Κινγκ γράφει καθημερινά στο Twitter επικριτικά σχόλια για τους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και του κυβερνήτη της Φλόριντα, όπου μένει, του Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος δέχεται πυρά από πολλές πλευρές γιατί δεν έχει περιορίσει την κυκλοφορία των πολιτών του, όπως έχουν κάνει η Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες. Οι παραλίες στη Φλόριντα είναι γεμάτες κόσμο, όχι μόνο ντόπιους, αλλά και άτομα που πήγαν διακοπές. Εκεί ζει ο Κινγκ, αλλά είναι και η πολιτεία με το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων στις ΗΠΑ.

«Μου είναι αδύνατον να το καταλάβω. Τη δεκαετία του ’70, οι Ρεπουμπλικάνοι κορόιδευαν τον Τζίμι Κάρτερ ότι ήταν αναποφάσιστος. Τώρα έχουμε τον Τραμπ και τον ΝτεΣάντις, που υποτίθεται είναι οι άνθρωποι στους οποίους θα στρέψεις το βλέμμα σου όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Ομως ο Τραμπ έλεγε στην αρχή “δεν είναι σοβαρό αυτό, μην ανησυχείτε, όλα θα πάνε καλά” και όταν άρχισαν να πεθαίνουν οι χρηματαγορές, έλεγε “θα γίνει ένα θαύμα, χαλαρώστε, και θα πάνε όλα καλά, και θα γεμίσουμε τις εκκλησίες το Πάσχα”. Και ύστερα από δύο ημέρες, ξαφνικά “πέταξε” ότι θα μπει σε καραντίνα όλη η Νέα Υόρκη και ο Αντριου Κουόμο δεν ήξερε τίποτα, απλώς του καρφώθηκε η ιδέα στο κεφάλι τού Τραμπ και την είπε από μόνος του στους δημοσιογράφους».

Ο ΝτεΣάντις, επίσης, έχει καθυστερήσει πολύ να πάρει μέτρα, λέει ο Κινγκ. «Είναι σαν να έχεις τον στάβλο κλειδωμένο, αλλά το άλογο να έχει κλαπεί πριν από 10 ημέρες», είπε χαρακτηριστικά ο συγγαφέας, που είχε και ένα δώρο για τους αναγνώστες του: Το νέο του βιβλίο «If it bleeds», θα κυκλοφορήσει δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 28 Απριλίου, για να τους κρατήσει συντροφιά στην απομόνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...