870
Η Γερμανία της Ανγκελα Μέρκελ θυμήθηκε τον λουθηρανικό εαυτό της και αρνείται τη λύση του ευρωομολόγου. Αυτή τη φορά όμως έχει απέναντί της εννέα αποφασισμένες χώρες | CreativeProtagon

Θα αντέξει αυτή τη φορά η διχασμένη Ευρώπη;

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 07:30
Η Γερμανία της Ανγκελα Μέρκελ θυμήθηκε τον λουθηρανικό εαυτό της και αρνείται τη λύση του ευρωομολόγου. Αυτή τη φορά όμως έχει απέναντί της εννέα αποφασισμένες χώρες
|CreativeProtagon

Θα αντέξει αυτή τη φορά η διχασμένη Ευρώπη;

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2020, 07:30

Το ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι σοβαρός και μετρημένος είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Οπότε θα πρέπει σίγουρα να μας ανησυχεί, εμάς τους Ευρωπαίους, πολίτες και πολιτικούς, το γεγονός πως ο ιταλός τραπεζίτης που έσωσε το ευρώ χαρακτηρίζει την πανδημία του νέου κορονοϊού «ανθρώπινη τραγωδία διαστάσεων εν δυνάμει βιβλικών».

Φαίνεται, ωστόσο, πως ούτε αυτό το άκρως νοσηρό, κυριολεκτικά, κλίμα ούτε οι δυσοίωνες σε κάθε περίπτωση προβλέψεις για τo μέλλον αρκούν για «να ταρακουνηθεί η Ευρώπη και να βγει από τον ένοχο λήθαργό της», αναφέρει χαρακτηριστικά και οργισμένα ο Μάσιμο Τζανίνι της La Repubblica, σχολιάζοντας το φιάσκο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης και αντικείμενο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κορονο-ομολόγου ώστε να αντιμετωπιστούν οι κατακλυσμιαίες οικονομικές συνέπειες των lockdown ανά την Γηραιά (και διχασμένη ακόμη και ενώπιον της πανδημίας του θανατηφόρου ιού) Ηπειρο.

«Δεν αρκούν τα πολεμικά δελτία Τύπου που ήδη μετρούν μισό εκατομμύριο κρούσματα και περισσότερους από είκοσι τρεις χιλιάδες νεκρούς για να πειστούν τα 27 κράτη – μέλη να μεταμορφώσουν επιτέλους την Ενωση σε έναν ζωντανό οργανισμό ομόσπονδων κρατών και όχι σε μια οδυνηρή μάζωξη χαμένων ψυχών», επισημαίνει πικραμένος ο ιταλός αρθρογράφος, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν για πολλοστή φορά να συμφωνήσουν (λόγω των Γερμανών και των Ολλανδών κυρίως) να δράσουν από κοινού για τη διαχείριση και το ξεπέρασμα, στην προκειμένη περίπτωση, αυτής της πρωτόγνωρης παγκόσμιας κρίσης.

Ο Τζουζέπε Κόντε δεν μάσησε τα λόγια του απαίτησε από τον ακόμα εύρωστο ευρωπαϊκό Βορρά νε έχει βρει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας «μια λύση κατάλληλη για αυτήν τη σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που όλες οι χώρες βιώνουν». Δίπλα στον ιταλό πρωθυπουργό στέκεται ο ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ ενώ πίσω από τους ηγέτες των χωρών που μετρούν τους περισσοτερους νεκρούς στον κόσμο βρίσκονται ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας καθώς και οι επικεφαλής του Λουξεμβούργου, του Βελγίου, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας. Τελικά η βραδιά ολοκληρώθηκε συμβιβαστικά με τη δέσμευση για την παρουσίαση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση του βαρύτατου αντίκτυπου της πανδημίας εντός δύο εβδομάδων.

Κανένας, ωστόσο, δεν γνωρίζει και όλοι διστάζουν να προβλέψουν ποιο θα είναι το ακριβές περιεχόμενό του. Αντιθέτως πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται και πάλι και περισσότερο από την προηγούμενη φορά στα πρόθυρα της διάσπασης. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση αύριο όχι κατά τους επόμενους μήνες. Αλλιώς τι θα απαντήσουμε στους πολίτες μας που θα μας ρωτήσουν τι νόημα έχει αυτό το κοινό μας σπίτι. Δεν θα έχουμε απαντήσεις», δήλωσε ο ηγέτης της χειμαζόμενης Ιταλίας.

Αγνωστo παραμένει επίσης τι ακριβώς εννοεί ο Τζουζέπε Κόντε, δηλώνοντας πως στην περίπτωση που χρειαστεί «θα προχωρήσουμε μόνοι μας» με την ιταλική  La Repubblica να υπογραμμίζει πως ενώπιον της Γερμανίας και της Αυστρίας και της Ολλανδίας και των άλλων χωρών που εναντιώνονται στην έκδοση ενός ευρομολόγου, η μοναδική λύση που απομένει είναι η έκδοσή του από τις εννέα χώρες που το επιθυμούν. Ομως δεν αποκλείεται, όπως προβλέπει ο Εμανουέλ Μακρόν, οι εξελίξεις κατά τις επόμενες ημέρες να πείσουν τη γερμανίδα καγκελάριο να αλλάξει ρότα.

Πάντως ό,τι και εάν αποφασιστεί τελικά κατά τις επόμενες ημέρες, ενόσω θα αυξάνονται κατά χιλιάδες και τα κρούσματα και οι νεκροί σε ολόκληρο τον κόσμο δεν αλλάζει το γεγονός πως παρότι όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν πως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης – για την δημόσια υγεία, για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για την ίδια την ανθρωπότητα – κάποιοι παραγνωρίζουν με τον πλέον προκλητικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη να δράσουν άμεσα και από κοινού.

«Η Ιστορία τους κοιτάει αλλά εκείνοi της γυρίζουν την πλάτη», σημειώνει ο ιταλός δημοσιογράφος, επικρίνοντας τις χώρες της Ευρωζώνης που αρνούνται να γράψουν από την αρχή του νόμους που διέπουν τη λειτουργία της ούτως ώστε να μην επιτρέψουν στη «Μεγάλη Κρίση να μετατραπεί σε Διαρκή Υφεση». Και κάνει λόγο για «θεματοφύλακες της  λουθηρανικής αυστηρότητας οι οποίοι, παρά  το δράμα που εκτυλίσσεται στον κόσμο, δεν χάνουν την ευκαιρία να δώσουν ένα μάθημα στα “Spaghetti Boys”», και όχι μόνον, απορρίπτοντας με συνοπτικές διαδικασίες ακόμα και τη συζήτηση για την έκδοση κορονο-ευρωομολόγων και θέτοντας ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας την υπογραφή/ επιβολή νέων μνημονίων.

Παρόλο που ο κορονοϊός σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη, απειλώντας να αλλάξει συθέμελα τις ζωές και τις κοινωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, η Ευρώπη της Ανγκελα Μέρκελ, του Μαρκ Ρούτε (της Ολλανδίας) και του Σεμπάστιαν Κουρτς (της Αυστρίας) και των υπόλοιπων θερμών υποστηρικτών της λιτότητας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την τραγική νέα πραγματικότητα με το ίδιο δόγμα που αντιμετώπιζε τα πράγματα πριν από μία τριακονταετία, ένα δόγμα που αντικατοπτρίζει «την τευτονική ορθοδοξία η οποία ενέπνευσε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 και στη συνέχεια τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τη Δέσμη Εξι Μέτρων και το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο».

Ολα αυτά συναποτελούν ένα σύστημα κανόνων που θεσπίστηκαν στο παρελθόν κατά τη διάρκεια μιας άλλης συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, υπενθυμίζει ο Τζανίνι, υποστηρίζοντας πως κάθε απόπειρα επιβολής τους ενώπιον των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν, αποτελεί όχι μόνον «πράξη απόλυτης ανευθυνότητας» αλλά και «έγκλημα σχεδόν κατά της ανθρωπότητας». Το συγκλονιστικό και συγχρόνως άκρως ανησυχητικό είναι ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν δείχνει να το αντιλαμβάνεται και επιτρέπει στον εαυτό της να παρασύρεται από τους Ολλανδούς, τους Αυστριακούς και τους Φινλανδούς αντί να ακούει με προσοχή τον Μάριο Ντράγκι που μιλά δίχως περιστροφές για συνθήκες πολέμου και ανάλογα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...