687
Ο Κιμ με νοτιοκορεάτη αξιωματούχο κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα - στο βάθος η αδελφή του | KCNA/via Reuters

Ο Κιμ εγκαταλείπει τα πυρηνικά αν τού εγγυηθούν την ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 15:38
Ο Κιμ με νοτιοκορεάτη αξιωματούχο κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα - στο βάθος η αδελφή του
|KCNA/via Reuters

Ο Κιμ εγκαταλείπει τα πυρηνικά αν τού εγγυηθούν την ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 15:38

Στο τολμηρό βήμα του παγώματος του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, αν υπάρξουν εγγυήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας της χώρας του, ετοιμάζεται να προχωρήσει ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η ανακοίνωση είναι εντυπωσιακή αλλά όχι αναπάντεχη καθώς μερικές ώρες νωρίτερα είχε δεχθεί υψηλόβαθμη νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία. Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με παρούσα και την αδελφή του, έκλεισε μια συμφωνία το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό.

Παράλληλα με την πολιτική στροφή του Κιμ ανακοινώθηκε ότι η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής, την πρώτη εδώ και πάνω από μία δεκαετία, στα τέλη Απριλίου.

Τις προθέσεις του Κιμ περιέγραψε μετά την επιστροφή του στη Σεούλ ο επικεφαλής της αποστολής, στην οποία μετείχαν ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Η Βόρεια Κορέα, όπως είπε ο επικεφαλής, είναι ανοικτή σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση και την εξομάλυνση των σχέσεων. Προϋπόθεση είναι  οι εγγυήσεις ασφάλειας που ζητά. «Η βόρεια πλευρά με σαφήνεια επιβεβαίωσε την δέσμευσή της στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και είπε ότι δεν έχει λόγο να κατέχει πυρηνικά όπλα αν υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια του καθεστώτος και αποσυρθούν οι απειλές στρατιωτικής δράσης κατά της Βόρειας Κορέας», εξήγησε.

Υποσχέθηκε ακόμη ο Κιμ ότι θα διακόψει τις δοκιμές βαλλιστικών συστημάτων όσο θα συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες.

2018-03-05T223733Z_2007066860_RC121AE10930_RTRMADP_3_NORTHKOREA-MISSILES-SOUTHKOREA
Στη συνάντηση των δύο πλευρών τη Δευτέρα περίσεψαν τα χαμόγελα (KCNA/via Reuters )

Σε ό,τι αφορά την σύνοδο κορυφής, θα γίνει τον Απρίλιο  στο χωριό Πανμουνγιόμ, το οποίο βρίσκεται πάνω στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη των δύο χωρών.

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν και ο Μουν Τζάε-ιν, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, θα συναντηθούν για πρώτη φορά ενώ συμφώνησαν να εγκαινιάσουν και απευθείας τηλεφωνική γραμμή.

Είναι η πρώτη συνάντηση μετά από πάνω από μια δεκαετία μέσα στην οποία η Βόρεια Κορέα αψήφησε όλες τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της και ανέπτυξε πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα.

Οι δύο προηγούμενες σύνοδοι έγιναν το 2000 και το 2007 με τους νοτιοκορεάτες προέδρους Κιμ Ντάε-γιουνγκ και Ρο Μου-χιουν αντίστοιχα. Και οι δύο συνάντησαν τον Κιμ Γιονγκ- ιλ, τον πατέρα του Κιμ.

Αυτή ακριβώς η αποπυρηνικοποίηση είναι και ο όρος των ΗΠΑ για να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Ως τώρα η Ουάσινγκτον παρατηρεί την προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες της κορεατικής χερσονήσου μάλλον συγκρατημένα.

2018-03-06T012119Z_1261522541_RC1DA5DFF220_RTRMADP_3_NORTHKOREA-MISSILES-SOUTHKOREA
Η νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία με τον Κιμ Γιονγκ ουν (KCNA/via Reuters)

Μέσα σε κάτι παραπάνω από δύο μήνες έγιναν σημαντικά βήματα για την επαναπροσέγγιση Βόρειας και Νότιας Κορέας

Την Πρωτοχρονιά ο Κιμ Γιονγκ- ουν είχε δείξει πρόθυμος να γίνουν βήματα για καλύτερες σχέσεις. Σύντομα κινητοποιήθηκε η διπλωματία των Ολυμπιακών Αγώνων και έκλεισαν οι λεπτομέρειες για την συμβολική συμμετοχή Βορειοκορεατών στους Χειμερινούς Αγώνες του Πιονγκτσάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα έστειλε πολυμελή αποστολή και την αδελφή του Κιμ Γιονγκ-ουν, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις ενώ είχε και μια σύντομη συνάντηση με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε-ιν. Ακολούθησε η αποστολή της Δευτέρας στη Πιονγκγιάνγκ, όπου κλείδωσε η συνάντηση κορυφής.

epa06583699 A handout photo made available by the South Korean Presidential Office Cheong Wa Dae shows North Korean leader Kim Jong-un (back, C) talking with members of South Korean special envoy delegation at Kobangsan Guesthouse in Pyongyang, North Korea, 05 March 2018 (issued 06 March 2018). The ten-member South Korean delegation, led by Chung Eui-yong, the head of the South Korean presidential National Security Office, met North Korean leader Kim Jong-un on the same day after arriving in the North Korean capital on a mission to broker denuclearization talks between the North and the United States. EPA/SOUTH KOREAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Το δείπνο τη Δευτέρα κράτησε τέσσερις ώρες (EPA/SOUTH KOREAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT)

Το ότι ο Κιμ δείπνησε με τους Νοτιοκορεάτες (με παρούσα και την ακριβοθώρητη σύζυγό του, όπως δείχνει η φωτογραφία επάνω) είναι από μόνο του ενδεικτικό των προθέσεών του. Είναι εξάλλου κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια από το 2011, όταν ανέλαβε την εξουσία.

Ο χρόνος θα δείξει πόσα τα βήματα των τελευταίων εβδομάδων θα αποδώσουν -και τι θα αποδώσουν- για την αποκατάσταση των σχέσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...