408
Ο Κιμ με νοτιοκορέατη αξιωματούχο | KCNA/via REUTERS

Πιο στενές σχέσεις με τη Νότια Κορέα θέλει ο Κιμ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 08:43
Ο Κιμ με νοτιοκορέατη αξιωματούχο
|KCNA/via REUTERS

Πιο στενές σχέσεις με τη Νότια Κορέα θέλει ο Κιμ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 08:43

Σε «ικανοποιητική συμφωνία» με άγνωστο για την ώρα περιεχόμενο, κατέληξαν οι συνομιλίες που είχαν ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας για την αναζήτηση τρόπων να συνεχιστεί η προσπάθεια εκτόνωσης της διμερούς έντασης.

Ο Κιμ παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας δείπνο σε δεκαμελή νοτιοκορεατική κυβερνητική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε ο Τσανγκ Λι Ουνγκ, κορυφαίος σύμβουλος του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Οπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, είχε με τα μέλη της αντιπροσωπείας μια «ανοιχτόκαρδη συζήτηση» με σκοπό να υπάρξει «ουσιαστική βελτίωση» των σχέσεων των δύο χωρών και να «διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο».

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η πιθανή σύνοδος κορυφής, την οποία ο Κιμ ενέκρινε, τρόποι να «αποκλιμακωθούν οι οξείες στρατιωτικές εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο» και να συνεχιστεί ο διάλογος.

Είναι η πρώτη συνάντηση του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας από το 2011 όταν ανέλαβε την εξουσία. Η συνάντηση έγινε λίγο καιρό μετά την επίσκεψη της αδελφής του, Κιμ Γιο Γιονγκ, στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο, με την ευκαιρία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιογκντσάνγκ.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει ελπίδες ότι η διαδικασία διμερούς επαναπροσέγγισης θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει σημειώσει πως είναι «συγκρατημένα αισιόδοξο» για τις διεργασίες.

2018-03-06T012119Z_1261522541_RC1DA5DFF220_RTRMADP_3_NORTHKOREA-MISSILES-SOUTHKOREA
Ο Κιμ με την νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία (The Presidential Blue House/Yonhap via REUTERS)

Δεν δόθηκε καμιά λεπτομέρεια για τη συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές. Η νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία, η οποία επέδωσε στον Κιμ προσωπική επιστολή του προέδρου Μουν, θα επιστρέψει εντός της ημέρας στη Σεούλ έπειτα από συναντήσεις που θα έχει και με άλλους αξιωματούχους στην Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Σεούλ από την πλευρά της διευκρίνισε πως δεν υπήρξε χειροπιαστή συμφωνία όσον αφορά την πιθανή σύνοδο κορυφής Μουν-Κιμ, η οποία εάν γίνει θα είναι η πρώτη τέτοια συνάντηση μετά το 2007. Τα δύο μέρη «συζήτησαν» και «έχουν κοινές απόψεις» για ορισμένα ζητήματα, δήλωσε αξιωματούχος προσκείμενος στη νοτιοκορεάτικη προεδρία.

Οι απεσταλμένοι της Σεούλ, οι πλέον υψηλόβαθμοι που επισκέφθηκαν την Πιονγκγιάνγκ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, αναμένεται να ταξιδέψουν την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, όπου θα συζητήσουν όσον αφορά το ταξίδι τους στη Βόρεια Κορέα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει να επαναλαμβάνει ότι πριν καν εξετάσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίησή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...