456
Βορειοκορεάτες στρατιώτες (στο βάθος) παρακολουθούν Νοτιοκορεάτες στη Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη | EPA/JEON HEON-KYUN / POOL

Με κλάδο ελαίας απαντά η Νότια Κορέα στον Κιμ ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2018, 14:41
Βορειοκορεάτες στρατιώτες (στο βάθος) παρακολουθούν Νοτιοκορεάτες στη Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη
|EPA/JEON HEON-KYUN / POOL

Με κλάδο ελαίας απαντά η Νότια Κορέα στον Κιμ ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2018, 14:41

Σαν μια μοναδική ευκαιρία να βελτιωθούν κάπως οι σχεδόν εμπόλεμες σχέσεις της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα βλέπει η Σεούλ τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται σε ένα μήνα.

Μετά την αναφορά του Κιμ Γιονγκ-Ουν ότι ενδέχεται να στείλει βορειοκορεάτες αθλητές στους Αγώνες, ο πρόεδρος  της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, έκανε την Τρίτη άνοιγμα στον βόρειο γείτονα.

Ωστόσο τόνισε ότι η χώρα του δεν ξεχνά  το ζήτημα των πυρηνικών και ότι θα είναι το υπόβαθρο σε κάθε συνομιλία για τη συμμετοχή της Πιονγιάνγκ στους Αγώνες.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, ο Μουν ζήτησε από τα υπουργεία Επανένωσης και Αθλητισμού να λάβουν το ταχύτερο μέτρα ώστε η Βόρεια Κορέα να μπορέσει να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, που αρχίζουν στις 9 Φεβρουαρίου.

Η Νότια Κορέα πρότεινε στη Βόρεια Κορέα να διεξαχθούν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις 9 Ιανουαρίου προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά την θέση του Κιμ περί ενδεχόμενης συμμετοχής των αθλητών του.

Οπως σημειώνει το BBC μόνο δύο βορειοκορέατες αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ πέρασαν τα όρια συμμετοχής. Αν και η Βόρεια Κορέα δεν τους δήλωσε έγκαιρα, θα μπορούν να συμμετάσχουν με πρόσκληση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Βόρεια Κορέα είχε μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ.

Πάντως ο πρόεδρος Μουν τόνισε ότι η βελτίωση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα συνδέεται άρρηκτα με την επίλυση της κρίσης που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει απαντήσει την νοτιοκορεατική πρόταση ενώ, ακόμη και αν ανταποκριθεί, δεν είναι σαφές σε τι επίπεδο θα γίνουν οι συνομιλίες.

Ηδη έχουν αρχίσει από την πλευρά της Νότιας Κορέας να διατυπώνονται οι πρώτες προτάσεις για τα πρακτικά ζητήματα των συνομιλιών. Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης πρότεινε η συνάντηση να γίνει στο χωριό Πανμουνγιόμ που βρίσκεται πάνω στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη.

Συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν να γίνουν από τον Δεκέμβριο του 2015. Από το 1953, με τη λήξη του πολέμου στην Κορέα, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση καθώς δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης.

Από τότε, η Βόρεια Κορέα επιτάχυνε το πυρηνικό της πρόγραμμα αυξάνοντας την ανησυχία της Νότιας και των συμμάχων της.

Η τοποθέτηση του Μουν ακολουθεί την ομιλία που έκανε την Πρωτοχρονιά ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπου τόνισε ότι ο δρόμος προς τον διάλογο ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και τη Σεούλ «είναι ανοικτός».

Μίλησε για χρονιά ορόσημο και για τις δύο χώρες, γιατί συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη γέννηση της Βόρειας και γιατί η Νότια φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς.

«Να λιώσουμε τις παγωμένες σχέσεις του Βορρά και του Νότου», είπε ο Κιμ εκπλήσσοντας πολλούς για αυτήν την αλλαγή πορείας. Βέβαια δεν εγκατέλειψε πλήρως την οργισμένη ρητορική του και τις απειλές λέγοντας ότι το κουμπί των πυρηνικών είναι «πάντα πάνω στο γραφείο μου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...