873
Κορδέλα της αστυνομίας έξω από το εμπορικό κέντρο στο Ελ Πάσο | REUTERS

Ο κατάλογος του τρόμου – οι πιο πολύνεκρες επιθέσεις στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2019, 11:16
Κορδέλα της αστυνομίας έξω από το εμπορικό κέντρο στο Ελ Πάσο
|REUTERS

Ο κατάλογος του τρόμου – οι πιο πολύνεκρες επιθέσεις στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2019, 11:16

Εικοσι νεκροί στο Ελ Πάσο του Τέξας από πυροβολισμούς ενός 21χρονου λευκού ρατσιστή που είχε αναρτήσει μανιφέστο κατά των ισπανόφωνων και τουλάχιστον 10 νεκροί από επίθεση ενός άνδρα, που «έφαγε πόρτα» σε μπαρ του Ντέιτον στο Οχάιο. Την ίδια ημέρα, με λίγες ώρες διαφορά. Ηταν οι νούμερο 249 και 250 πολύνεκρες επιθέσεις με όπλα στις ΗΠΑ από την αρχή του χρόνου!

Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, αυτός είναι ο κατάλογος με τις σφαγές που άφησαν τα περισσότερα θύματα τα τελευταία χρόνια, σε μία χώρα που εξυμνεί την οπλοκατοχή και αρκείται στις προσευχές μετά από κάθε περιστατικό:

Συναυλία στο Λας Βέγκας: 58 νεκροί

Την 1η Οκτωβρίου 2017, ο Στίβεν Πάντοκ, 64 ετών, ευκατάστατος λογιστής, ανοίγει πυρ από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Μανταλέι Μπέι εναντίον του τεράστιου πλήθους απέναντί του —του κοινού σε συναυλία μουσικής κάντρι στο Λας Βέγκας (Νεβάδα) σκοτώνοντας 58 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 500.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σπεύδει να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, τη φονικότερη του είδους στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά η αμερικανική αστυνομία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει οποιαδήποτε σχέση του Πάντοκ, ο οποίος αυτοκτόνησε μετά το μακελειό, με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Γκέι κλαμπ στο Ορλάντο: 49 νεκροί

Στις 12 Ιουνίου 2016, ο Αμερικανός αφγανικής καταγωγής Ομαρ Ματίν σκοτώνει 49 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 50 μέσα σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο (Φλόριντα) διαπράττοντας τη μέχρι τότε χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ έπειτα από εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Επειτα από τρεις ώρες διαπραγματεύσεων, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας παίρνουν το πράσινο φως να εξαπολύσουν έφοδο και σκοτώνουν τον δράστη. Το ΙΚ, στο οποίο ο Ματίν είχε ορκιστεί πίστη, αναλαμβάνει την ευθύνη.

Πανεπιστήμιο Virginia Tech, Βιρτζίνια: 32 νεκροί

Στις 16 Απριλίου 2007, 23χρονος φοιτητής κορεατικής καταγωγής δολοφονεί 32 ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Βιρτζίνια Τεκ στο Μπλάκσμπεργκ (Βιρτζίνια).

Δημοτικό σχολείο στο Σάντι Χουκ, Κονέτικατ: 26 νεκροί

Στις 14 Δεκεμβρίου 2012, ο νεαρός Ανταμ Λάνζα δολοφονεί 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους 20 παιδιά του δημοτικού σχολείου Σάντι Χουκ, και τη μητέρα του που ήταν δασκάλα, στο Νιούταουν (Κονέτικατ), πριν αυτοκτονήσει.

Εκκλησία στο Σάδερλαντ, Τέξας: 26 νεκροί

Στις 5 Νοεμβρίου 2017, ένοπλος δολοφονεί 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους μια έγκυο και πολλά μικρά παιδιά, μέσα σε εκκλησία στην μικρή πόλη Σάδερλαντ του Τέξας την ώρα της λειτουργίας, και τραυματίζει άλλους 20. Η αστυνομία βρίσκει λίγο αργότερα το πτώμα του μέσα στο αυτοκίνητό του.

Εστιατόριο στο Κιλίν, Τέξας: 22 νεκροί

Στις 16 Οκτωβρίου 1991, ένοπλος δολοφονεί 22 ανθρώπους μέσα σε εστιατόριο στην πόλη Κιλίν (Τέξας) και τραυματίζει άλλους περίπου 20, πριν αυτοκτονήσει.

Γυμνάσιο στο Πάρκλαντ, Φλόριντα: 17 νεκροί

Στις 14 Φεβρουαρίου 2018, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ ανοίγει πυρ σε λύκειο στην Πάρκλαντ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Φλόριντα, και σκοτώνει 17 μαθητές και καθηγητές πριν παραδοθεί σε αστυνομικούς.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Σαν Μπερναρντίνο, Καλιφόρνια: 14 νεκροί

Στις 2 Δεκεμβρίου 2015, ένα ζευγάρι ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών πακιστανικής καταγωγής ανοίγει πυρ κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικης γιορτής στο Σαν Μπερναρντίνο (Καλιφόρνια), σκοτώνει 12 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 22.

Στρατιωτική βάση στο Φορτ Χουντ, Τέξας: 13 νεκροί

Στις 5 Νοεμβρίου 2009, στρατιωτικός ψυχίατρος παλαιστινιακής καταγωγής διαπράττει την πιο πολύνεκρη επίθεση μέσα σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 32 στο Φορτ Χουντ (Τέξας), πριν οι αρχές τον τραυματίσουν και τον συλλάβουν.

Κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπίνγκχαμτον, Νέα Υόρκη: 13 νεκροί

Στις 3 Απριλίου 2009, ένοπλος με καταγωγή από το Βιετνάμ σκοτώνει 13 ανθρώπους σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπίνγκχαμτον (πολιτεία της Νέας Υόρκης).

Λύκειο στο Κολουμπάιν, Οχάιο: 13 νεκροί

Στις 20 Απριλίου 1999 στο Λίτλτον (Κολοράντο) δυο μαθητές λυκείου ανοίγουν πυρ μέσα στο λύκειο Κολουμπάιν, σκοτώνοντας 12 συμμαθητές τους και τραυματίζοντας άλλους 24 ανθρώπους. Οι δυο δράστες αυτοκτονούν στον τόπο του μακελειού.

Κινηματογράφος στο Ορόρα, Κολοράντο: 12 νεκροί

Στις 20 Ιουλίου 2012, βαριά οπλισμένος νεαρός διακόπτει τη μεταμεσονύχτια πρεμιέρα ταινίας της σειράς Batman σε κινηματογραφική αίθουσα στην Ορόρα (Κολοράντο) και ανοίγει πυρ εναντίον των θεατών. Σκοτώνει 12 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 70. Ο δράστης, ο Τζέιμς Χολμς, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2015 να εκτίσει ισόβια κάθειρξη.

Μπαρ στο Θάουζεντ Οουκς, Καλιφόρνια: 12 νεκροί

Στις 7 Νοεμβρίου 2018, ο Ίαν Λονγκ, πρώην στρατιωτικός, γνωστός στην αστυνομία επειδή έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας, ανοίγει πυρ μέσα σε μπαρ γεμάτο κόσμο στο Θάουζεντ Οουκς, κοντά στο Λος Άντζελες, σκοτώνει 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν αστυνομικό που προσπάθησε να επέμβει, και αυτοκτονεί.

Δημόσια υπηρεσία στη Βιρτζίνια Μπιτς, Βιρτζίνια: 12 νεκροί

Στις 31 Μαΐου 2019, δημοτικός υπάλληλος στη Βιρτζίνια Μπιτς (Βιρτζίνια), βαριά οπλισμένος, ανοίγει πυρ εναντίον συναδέλφων του και σκοτώνει 12 ανθρώπους. Πέφτει και ο ίδιος νεκρός έπειτα από «μακρά και σφοδρή» ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Γραφεία στην Ουάσινγκτον: 12 νεκροί

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2013, εργαζόμενος σε εταιρεία που είχε σύμβαση με το υπουργείο Αμυνας ανοίγει πυρ μέσα σε γραφεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον και σκοτώνει 12 ανθρώπους, πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Συναγωγή στο Πίτσμπεργκ, Πενσιλβάνια: 11 νεκροί

Στις 27 Οκτωβρίου 2019, 11 άνθρωποι πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες 46χρονου αντισημίτη που σπέρνει τον τρόμο μέσα στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» στο Πίτσμπεργκ. Σε βάρος του δράστη, του Ρόμπερτ Μπάουερς, ασκείται δίωξη με 29 κατηγορίες, ορισμένες από τις οποίες επισύρουν την εσχάτη των ποινών.

Λύκειο στο Σάντα Φε: 10 νεκροί

Στις 18 Μαΐου 2018, ο 17χρονος Δημήτριος Παγουρτζής σκοτώνει δύο ενήλικους και οκτώ συμμαθητές του ανοίγοντας πυρ μέσα στο λύκειο όπου φοιτά στη Σάντα Φε, στο Τέξας, με ένα τουφέκι κι ένα πιστόλι, όπλα που κατείχε νόμιμα ο πατέρας του. Του ασκείται δίωξη για φόνους κατά συρροή και από πρόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...