290
Ο Σεργκέι Σκριπάλ, εδώ σε δίκη στη Ρωσία το 2006 | EPA/YURY SENATOROV

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2019, 17:57
Ο Σεργκέι Σκριπάλ, εδώ σε δίκη στη Ρωσία το 2006
|EPA/YURY SENATOROV

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2019, 17:57

Με μια νέα σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας συντηρούν οι ΗΠΑ την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ουάσινγκτον εναντιώνεται στη χορήγηση οποιασδήποτε βοήθειας στη Ρωσική Ομοσπονδία «από πλευράς των διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών», επιβάλλει περιορισμούς στην πρόσβαση των αμερικανικών τραπεζών στην αγορά ρωσικού κρατικού χρέους και περιορίζει τις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογιών στη Ρωσία.

Τα μέτρα, που επιβάλλονται βάσει αμερικανικού νόμου του 1991 για την εξάλειψη των χημικών και βιολογικών όπλων, θα τεθούν σε ισχύ περί «τη 19η Αυγούστου», μετά την ειδοποίηση του αμερικανικού Κογκρέσου. Θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον 12 μήνες.

Ο νόμος ορίζει ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να αρθούν παρά μόνο αν η Ρωσία αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι «δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα στο μέλλον», με την επαλήθευση και υπό τον έλεγχο διεθνών επιθεωρητών.

Πρόκειται για τη δεύτερη σειρά κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη Ρωσία για την υπόθεση αυτή.

Το 2018, ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε εμπορικό κέντρο στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Πήρε και οι δύο εξιτήριο, πρώτα η Γιούλια και έπειτα ο Σεργκέι, έπειτα από εβδομάδες νοσηλείας.

Το Λονδίνο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βρισκόταν πίσω από αυτή τη δηλητηρίαση με Ναβιτσόκ, ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα σοβιετικής παραγωγής, σε αντίποινα για τη συνεργασία του Σκριπάλ με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε κάθε κατηγορία.

Η υπόθεση προκάλεσε μεγάλης κλίμακας διπλωματική κρίση —τη σοβαρότερη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο— οδηγώντας στην απέλαση συνολικά 300 και πλέον ρώσων και δυτικών διπλωματών και από τις δύο πλευρές.

Ο Σκριπάλ, πρώην αξιωματικός της GRU, της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας κατασκοπείας, είχε καταδικαστεί το 2006 για «εσχάτη προδοσία» πριν συμπεριληφθεί σε ανταλλαγή κατασκόπων που οργάνωσαν η Μόσχα, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...