831
| REUTERS/ CreativeProtagon

Ο «Ιρλανδός» Τζο Μπάιντεν επιστρέφει στην πάτρια γη

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2023, 10:15
|REUTERS/ CreativeProtagon

Ο «Ιρλανδός» Τζο Μπάιντεν επιστρέφει στην πάτρια γη

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2023, 10:15

«The kettle is on, Joe. Come on home!» «Ο βραστήρας είναι αναμμένος, Τζο. Ελα σπίτι!», αναγράφεται στο πλακάτ που ο Μίχελ, ιδιοκτήτης του «Bar Square», έχει κρεμάσει στην είσοδο της παμπ του έξω από την οποία έχει στήσει και μια αυτοσχέδια σκηνή, παλιά ξύλινα βαρέλια τυλιγμένα με την αστερόεσσα «Σλάιντσε!», (υγεία) εύχεται,  υψώνοντας ένα ποτήρι Guiness, στον Αντονέλο Γκουερέρα της La Repubblica στην Ιρλανδία.

«Για μας είναι ένας δεύτερος Αγιος Πατρίκιος», σημείωσε η Τζένιφερ, διαχειρίστρια του «Horse Sanctuary», ενός φιλανθρωπικού καταστήματος στον ίδιο δρόμο, στο κέντρο της πόλης Μπαλίνα, στη βορειοδυτική Ιρλανδία.

Αλλά αυτή δεν είναι η γιορτή του προστάτη αγίου της Ιρλανδίας η μνήμη του οποία τιμάται την 17η Μαρτίου, μας πληροφορεί ο ιταλός δημοσιογράφος. Στην Μπαλίνα τις τελευταίες ημέρες κυματίζουν περισσότερες αμερικανικές παρά ιρλανδικές σημαίες. «Love is in the air», γράφει, «επειδή ο Τζο Μπάιντεν έρχεται εδώ αυτήν την εβδομάδα στο πλαίσιο της πενθήμερης περιοδείας του στο νησί για την επέτειο της επίτευξης της ειρήνης (με τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που υπεγράφη την 10η Απριλίου) πριν από 25 χρόνια. Ακριβώς σε αυτόν τον δρόμο, την Tone Street, προς τιμήν του ιρλανδού επαναστάτη Γουλφ Τόουν, ζούσε ο προ-προ-προπάππους του  Τζο Μπάιντεν, ονόματι Εντουαρντ Μπλιούιτ πριν δοκιμάσει την τύχη του στις Ηνωμένες Πολιτείες, “the Luck of the Irish”, την τύχη των Ιρλανδών», συμπληρώνει.

Ο 80χρονος Μπάιντεν πρώτη φορά μετέβη στην Μπαλίνα το 2016, για να τιμήσει την ιρλανδική καταγωγή του, αλλά αυτή είναι η πρώτη του φορά πρόκειται να την επισκεφτεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ελέγχουν κάθε σπίτι, κάθε μπιραρία και κάθε κατάστημα εδώ και εβδομάδες.

«Βρισκόμαστε στην κομητεία Μάγιο, βορειοδυτικά της Ιρλανδίας, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον μεγάλο λιμό των αρχών του 19ου αιώνα. Τον αντίκτυπο του οποίου ο Εντουαρντ Μπλούιτ, πλινθοποιός, μηχανικός και στατιστικολόγος, κατάφερε να μετριάσει δίνοντας δουλειά και υποστήριξη σε πολλούς πολίτες», αναφέρει ο Γκουερέρα στο ρεπορτάζ του.

Από τότε πέρασαν δύο αιώνες αλλά στην Μπαλίνα ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να έχει μακρινούς συγγενείς. Οπως η Λορίτα και Τζόζεφ «Τζο» Μπλιούιτ, τρίτα ξαδέλφια του αμερικανού προέδρου. Ο 43χρονος Τζόζεφ είναι υδραυλικός και πρόσφατα δείπνησε στο Λευκό Οίκο με τον εκλεκτό συνονόματο ξάδελφό του, την 17η Μαρτίου, ανήμερα, δηλαδή, του Αγίου Πατρικίου. «Ηταν υπέροχο», είπε στον απεσταλμένο της La Repubblica. «Ο Μπάιντεν είναι ένας αληθινός Ιρλανδός και ήμασταν μαζί για 30-40 λεπτά και συζητούσαμε για τις οικογένειές μας (…) Είναι πραγματικά καλός άνθρωπος, ταπεινός, σχεδόν άγιος για εμάς. Ελπίζει να μπορέσει να συμβάλει στην ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία. Θα είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή, 300 χρόνια μετά την ίδρυση της Μπαλίνα».

Η Αντρεα ΜακΚέβιτ, μια νεαρή δημοτική σύμβουλος, είναι πέμπτη ξαδέρφη του Μπάιντεν, του μοιάζει μάλιστα, και ήταν επίσης ήταν καλεσμένη του αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο. «Ο Μπάιντεν είναι ένας από εμάς, ένας αληθινός Ιρλανδός, είμαι περήφανος που είμαι συγγενής του. Οχι μόνο γιατί λατρεύει ποιητές όπως ο Σέμους Χίνι και για τη στοργή που μου δείχνει αλλά και γιατί εάν υπάρχει ειρήνη εδώ, οφείλεται και στους Αμερικανούς», είπε. Η ΜακΚέβιτ ζει στη χερσόνησο Κούλι στην κομητεία Λάουθ, βόρεια του Δουβλίνου, από όπου προέρχεται ένας άλλος κλάδος της οικογένειας Μπάιντεν: οι Φίνεγκανς.

Ο αμρικανός πρόεδρος επαίρεται για τους δέκα προ-προπαππούδες του, από τους δεκαέξι συνολικά, που έχουν γεννηθεί στην Ιρλανδία. Ο προ-προ-προπάππος Εντουαρντ Μπλιούιτ είχε επτά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ο Πάτρικ Πίους, προ-προπάππος του αμερικανού προέδρου, ο οποίος σε ηλικία 18 ετών, το 1850, μετανάστευσε στο Σκράντον της Πενσιλβάνια, πόλη αδελφοποιημένη, σήμερα με την «πρωτεύουσα του σολομού» Μπαλίνα. Μετά ήρθε ο Εντουαρντ Φράνσις, γιος του Πάτρικ Πίους, μηχανικός στην Αμερική, προπάππος του Μπάιντεν και πρώτος ιρλανδοαμερικανός γερουσιαστής από την Πενσυλβάνια το 1907. Η κόρη του Εντουαρντ Φράνσις, ή η γιαγιά του Μπάιντεν, Τζεραλντίν Κάθριν Μπλιούιτ, παντρεύτηκε τον Αμπροουζ Τζόζεφ Φίνεγκαν το 1909, με καταγωγή από τη χερσόνησο Κούλι. Η κόρη τους Κάθριν Γιουτζίνια παντρεύτηκε τον Τζόζεφ Ρόμπινετ Μπάιντεν το 1941 και την 20η Νοεμβρίου του επόμενου έτους, γεννήθηκε ο Τζο Μπάιντεν στο Σκράντον.

Αλλά η «Ιrishness», η ιρλανδικότητα του προέδρου των ΗΠΑ δεν τρέφεται μόνο με υπερηφάνεια, αγάπη για την ιρλανδική λογοτεχνία και περηφάνια για τον Γουλφ Τόουν. «Ο Μπάιντεν έκανε το ντεμπούτο του στην αμερικανική πολιτική λίγο μετά τη δολοφονία του JFK το ιρλανδικό πνεύμα αυτής της θρυλικής δυναστείας συντηρείται, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα (επίσης με Ιρλανδό προ-προ-προπάππο) για την ανάκτηση της ψήφου των καθολικών. Και, επιπλέον, η ιρλανδική καταγωγή είναι πάντα καλή στις Ηνωμένες Πολιτείες, που προέκυψαν ακριβώς από έναν αέναο και προγονικό ανταγωνισμό με τους Αγγλους», εξηγεί  ο Γκουερέρα.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος θα αρχίσει την περιοδεία του την Τετάρτη με μια ομιλία σε ένα Μπέλφαστ που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τείχη και πολιτικές διαιρέσεις, επρόκειτο να μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία σε δύο εβδομάδες. Αναπάντεχα, όμως, την τελευταία στιγμή επίσπευσε την επίσκεψή του στη χώρα, προκαλώντας αναταράξεις  ακόμη και στην Ντάουνινγκ Στριτ. Κάποια επίσημη εξήγηση δεν δόθηκε αλλά αποτελεί γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν επιστρέφει στη γη των προγόνων του ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...