717
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου | Twitter/PM of Israel

O Δένδιας στο Ισραήλ και μετά στην Κύπρο για την ειδική σχέση «3+1»

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2019, 08:30
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου
|Twitter/PM of Israel

O Δένδιας στο Ισραήλ και μετά στην Κύπρο για την ειδική σχέση «3+1»

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2019, 08:30

Σε μια απόδειξη ότι η ελληνική διπλωματία έχει (επιτέλους) συνέχεια και χτίζει δημιουργικά, το τελευταίο 24ωρο καταγράφονται δύο υψηλού συμβολισμού επισκέψεις σε διεθνές επίπεδο: ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λευκωσία, ενώ ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών, ξεκίνησε επίσημη επίσκεψη από την Κυριακή στο Ισραήλ –δύο ταξίδια που υπηρετούν τη δυναμική που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με τον τριμερή άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Αυτόν τον άξονα η Αθήνα θέλει να τον «εμπλουτίσει» βάζοντας στο παιχνίδι και τις ΗΠΑ (το σχήμα θα μετατραπεί σε 3+1 όπως επαναλαμβάνει τελευταία ο κ. Δένδιας ο οποίος εξάλλου είχε επισκεφτεί πρόσφατα και τις ΗΠΑ).

Ασφαλώς, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο μπορεί να θεωρηθεί και εθιμοτυπική –είθισται ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας να έχει ως πρώτο σταθμό τη Λευκωσία– αν και γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο λόγω των τουρκικών προκλήσεων με τις γεωτρήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Ισραήλ είναι εξόχως σημαντική και σε κάθε περίπτωση μαρτυρά ότι η προτεραιότητα της ελληνικής διπλωματίας θα είναι η τριμερής σχέση που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια –διόλου τυχαία ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί μετά το Ισραήλ στη Λευκωσία για να παρίσταται στις επαφές του κ. Μητσοτάκη με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

Το πρωί της Κυριακής ο κ. Δένδιας συνάντησε τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν. Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατζ, με μέλη της Ένωσης Ελλήνων Επιζώντων Ολοκαυτώματος, καθώς και με τον πρόεδρο του ελληνο-ισραηλινού επιμελητηρίου.

Ο Νίκος Δένδιας καταθέτει στεφάνι εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ (EPA/ABIR SULTAN)

«Αλήθεια, η λέξη σημαίνει “αυτό που δεν μπορεί ποτέ να λησμονηθεί”. Η άρνηση της Αλήθειας είναι μια μορφή του κακού και η Μνήμη είναι το όπλο μας απέναντί του», ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών μετά την επίσκεψή του στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Yad Vashem.

Μετά τις συναντήσεις που είχε με τους ισραηλινούς αξιωματούχους, ο κ. Δένδιας είπε: «Καταρχήν είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ήρθα στο Ισραήλ. Είμαι ευτυχής που είδα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Ρίβλιν».

«Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς: πολιτικά, πολιτιστικά, εμπορικά, σε θέματα καινοτομίας», επισήμανε.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως οι σχέσεις είναι σημαντικές στο τριμερές επίπεδο.

«Ελλάς – Κύπρος – Ισραήλ, το οποίο εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε, να γίνει 3 + 1, δηλαδή μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για ορισμένα θέματα. Αλλά θα παραμένει το τριμερές. Από εκεί και πέρα πρέπει να σας πω ότι για εμάς έχει μεγάλη σημασία η εδώ ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο» σημείωσε περαιτέρω.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην πρώτη, επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο, τον οποίο συνοδεύει.

«Πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους: Ότι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς ο κ. Δένδιας αν ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου οι τριμερείς συνεργασίες που είναι σε εξέλιξη, αλλά και ποια ήταν η αντίδραση την οποία είχε και εισπράττει από το Ισραήλ σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Δένδιας απάντησε πως αυτονόητα η σχέση της Ελλάδας προς το Ισραήλ λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Τη χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του τις όχι καλές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία». Από εκεί και πέρα, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι πάντα χρήσιμη ευκαιρία να εξηγεί κάποιος στους Ισραηλινούς φίλους μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του Ολαυτώματος.

«Επιβεβαιώθηκε η άριστη σχέση Ελλάδας-Ισραήλ»

Ακολούθως ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και συζητήθηκαν θέματα και προκλήσεις που αφορούν το Πατριαρχείο, ενώ ο Πατριάρχης παρασημοφόρησε τον κ. Δένδια.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία, σύμφωνα με όσα ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και οι περιφερειακές εξελίξεις. Aπό το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού τονίστηκε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση του αγωγού East Med.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...