404
Εφη Αχτσιόγλου - Γιάννης Βρούτσης: «η πρώτη σύγκρουση» | ΙΝΤΙΜΕnews

H Αχτσιόγλου έβλεπε να βγάζουν συντάξεις €24.000 τον μήνα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2019, 09:24
Εφη Αχτσιόγλου - Γιάννης Βρούτσης: «η πρώτη σύγκρουση»
|ΙΝΤΙΜΕnews

H Αχτσιόγλου έβλεπε να βγάζουν συντάξεις €24.000 τον μήνα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2019, 09:24

Συντάξεις ύψους από €10.000 έως και €24.000 ευρώ τον μήνα ήταν έτοιμες να εκδοθούν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου που δεν ορίζει πλαφόν ανώτατης χορηγούμενης σύνταξης.

Αυτό έκανε γνωστό σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα, ενώ όπως υποστήριξε, η προηγούμενη υπουργός, Εφη Αχτσιόγλου, γνώριζε για το θέμα, αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα.

«Βρέθηκα μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000, έως και 24.000 ευρώ τον μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αν και δεν θέλησε να διευκρινίσει ποιους συνταξιούχους αφορούν οι εν λόγω αποφάσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Παρόν», πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένους του πρώην Ταμείου Νομικών, αλλά και ασφαλισμένους προερχόμενους από τις ΔΕΚΟ.

Οι συντάξεις – πρόκληση προέκυψαν λόγω των στρεβλώσεων του νόμου   Κατρούγκαλου που δεν ορίζει ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, όπως οι προγενέστεροι συνταξιοδοτικοί νόμοι.

Με το που αποκαλύφθηκε το ζήτημα, η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης έστειλε κατόπιν εντολής του υπουργού, κατεπείγον email προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ, ζητώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία έκδοσης των συγκεκριμένων αποφάσεων.

«Ηξεραν, αλλά δεν έκαναν τίποτα»

«Δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες, αυτό πρέπει να το κάνω. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε τέτοια απόφαση», τόνισε ο Βρούτσης, εξηγώντας την απόφασή του να μπλοκάρει την έκδοση αυτών των υψηλών συντάξεων.

«Αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το ήξερε για πέντε μήνες, αλλά δεν έκανε τίποτα. Αυτή την ενημέρωση έχω», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

«Δυστυχώς, κάποιες από αυτές τις συντάξεις έχουν ήδη εκδοθεί, δεν τις πρόλαβα», είπε και πρόσθεσε ότι ήδη γίνεται επεξεργασία από επιστημονική ομάδα για την τροποποίηση του νόμου.

«Δεν είμαι εναντίον της ανταποδοτικότητας του συστήματος. Αλλά ήταν κάτι τελείως στρεβλό. Εγείρονται πολλά ερωτηματικά. Ανικανότητα ή δολιότητα; Δεν νοείται υπουργός να το ξέρει ότι θα εκδοθούν συντάξεις τέτοιου επιπέδου και να αδιαφορεί. Το ήξερε πάνω από πέντε μήνες», παρατήρησε κάνοντας έμμεση αναφορά στην προκάτοχό του στο υπουργείο Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, χωρίς να την κατονομάσει.

«Πώς είναι δυνατόν πολιτική ηγεσία να γνωρίζει το θέμα, ανεξάρτητα από το αν ήθελε να ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση. Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές των χαμηλοσυνταξιούχων, έστησαν αυτή τη διαδικασία και δεν την ανέστειλαν. Είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει», συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

Αναφερόμενος σε αυτούς που θα έπαιρναν αυτές τις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Δεν φταίνε αυτοί, αλλά ο νόμος. Δεν έχουμε τίποτα με αυτούς τους ανθρώπους. Θα το αντιμετωπίσουμε στο υπουργείο. Επεξεργαζόμαστε κατεπείγουσα νομοθετική παρέμβαση».