1144
Το τελευταίο διάστημα, ο Μπόρις Τζόνσον διοικούσε τη Βρετανία μέσω τηλεδιασκέψεων, τώρα όμως νοσηλεύεται. Μπορεί να συνεχίσει να είναι επικεφαλής; | Andrew Parsons/10 Downing Street/Handout via REUTERS

Αγγλος ασθενής: Τα σενάρια για τον Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 16:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/04/2020, 22:35
Το τελευταίο διάστημα, ο Μπόρις Τζόνσον διοικούσε τη Βρετανία μέσω τηλεδιασκέψεων, τώρα όμως νοσηλεύεται. Μπορεί να συνεχίσει να είναι επικεφαλής;
| Andrew Parsons/10 Downing Street/Handout via REUTERS

Αγγλος ασθενής: Τα σενάρια για τον Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 16:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/04/2020, 22:35

Το πρωί της Δευτέρας ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωνε ότι παραμένει επικεφαλής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, μολονότι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο «Σεντ Τόμας» από το βράδυ της Κυριακής, αφού τα συμπτώματα τoυ κορονοϊού δεν είχαν υποχωρήσει και συνέχιζε να είναι εμπύρετος.

Το βράδυ όμως, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παρέδιδε τα κλειδιά της χώρας στον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. Ο 55χρονος Τζόνσον δίνει πλέον μάχη για τη ζωή του απέναντι σε έναν φονικό ιό καθώς εισήχθη εκτάκτως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η κατάληξη μετά από αυτήν τη δραματική τροπή που πήραν τα πράγματα. Πριν από 10 ημέρες ο Τζόνσον ήταν απλά ένας από τους πολλούς Βρετανούς που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Είχε πυρετό, αλλά έμενε στην Ντάουνινγκ Στριτ και διοικούσε τη χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων. Τώρα είναι βαρύτατα άρρωστος την ώρα που οι υπουργοί του καλούνται να αντιμετωπίσουν την κορύφωση της επιδημίας της Covid-19 στη Βρετανία και την έντονη πίεση που προκαλούν τα μαζικά και σοβαρά περιστατικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Οι συζητήσεις για μια καρμική εξέλιξη —καθώς ο Τζόνσον είχε υποτιμήσει την εξέλιξη και την επικινδυνότητα της επιδημίας, αρνούμενος να πάρει εγκαίρως μέτρα και υιοθετώντας την πολυσυζητημένη θεωρία της «ανοσίας της αγέλης»— δεν είναι της παρούσης. Είναι, ωστόσο, μια φρικτή προιοικονομία μιας πολιτικής τραγωδίας εθνικών διαστάσεων το ότι ήταν εκείνος που με μια δόση κυνισμού έλεγε στους Βρετανούς να είναι έτοιμοι να χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η Βρετανία, ένα 24ωρο μετά το εμψυχωτικό διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ (εδώ), βρίσκεται εν μέσω μιάς πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης αλλά και σε μια ακόμη πολιτική περιδίνηση, καθώς ουδέποτε στη σύγχρονη Ιστορία ένας πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε βρεθεί σε τόσο αδύναμη θέση.

Η ανάδειξη του 46χρονου Ράαμπ σε αντ’ αυτού πρωθυπουργό δεν ήταν έκπληξη. Οπως σημείωσαν οι Financial Times, ο Ράαμπ ως επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις και Αρχιγραμματέας του Κράτους προεδρεύει βάσει πρωτοκόλλου της κυβέρνησης και αυτός θα προεδρεύσει της τακτικής συνάντησης της κυβερνητικής επιτροπής για την Covid-19, όπου θα ληφθούν από το υπουργικό συμβούλιο οι αποφάσεις για τους χειρισμούς  σχετικά με τον κορονοϊό.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα στο τι απ’ όσα είπε ο Τζόνσον όλες αυτές τις ημέρες σχετικά με την κατάστασή του ήταν αλήθεια.

Ο Τζόνσον έκανε γνωστό ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στις 27 Μαρτίου (εδώ). Εκτοτε πολλοί άνθρωποι του κύκλου του νόσησαν. Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ενώ συμπτώματα της Covid-19 εμφάνισε ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς (εδώ), αλλά και η σύντροφος του Τζονσον, Κάρι Σίμοντς (εδώ), η οποία μάλιστα είναι και έγκυος.

Από το βράδυ της Κυριακής, οπότε εισήχθη στο «Σεντ Τόμας» ο Τζόνσον, τόσο η Ντάουνινγκ Στριτ όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησαν να περιγράψουν την κατάσταση ως ρουτίνα.

«Πρόκειται για κίνηση που έγινε προληπτικά, καθώς ο πρωθυπουργός συνέχισε να έχει συμπτώματα του κορονοϊού που επιμένουν, δέκα ημέρες μετά το τεστ που απέδειξε ότι είναι θετικός», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ίδιος ο Τζόνσον σε tweet του το μεσημέρι της Δευτέρας επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τη νοσηλεία και την αναγκαστική απουσία του. «Κατόπιν συμβουλής του γιατρού μου, πήγα στο νοσοκομείο για εξετάσεις ρουτίνας καθώς εξακολουθώ να έχω συμπτώματα του κορονοϊού. Η διάθεσή μου είναι καλή και βρίσκομαι σε επικοινωνία με το επιτελείο μου, καθώς δουλεύουμε για να πολεμήσουμε τον ιό και να κρατήσουμε τον καθένα ασφαλή», έγραψε.

Το «να κρατήσουμε τον καθένα ασφαλή», ίσως να οφείλεται στον πυρετό του. H Βρετανία μετρούσε ήδη σχεδόν 5.000 νεκρούς από την επιδημία της Covid-19, η φονικότητα και η ένταση της οποίας προφανώς υποτιμήθηκε αρχικά από την κυβέρνηση του Τζόνσον. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέτρα για lockdown ελήφθησαν στις 23 Μαρτίου (εδώ) και ενώ ήδη είχαν πεθάνει περισσότεροι από 300 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οσο για το ότι πήγε στο νοσοκομείο για «εξετάσεις ρουτίνας», αμφισβητήθηκε από την αρχή από πολλούς, ακόμα και μέσα στους κόλπους των Τόρις.

Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ρόμπερτ Τζένρικ, είπε μεν στο BBC ότι ο πρωθυπουργός «πηγαίνει καλά, θα μείνει στο νοσοκομείο όσο κριθεί απαραίτητο και αναμένεται σύντομα να επιστρέψει στο γραφείο του». Κάτι τέτοιο διαψεύστηκε από την πραγματικότητα.

Η επιμονή των συμπτωμάτων του βρετανού πρωθυπουργού αναμενόταν ούτως ή άλλως να κάνει ακόμη πιο σύνθετες τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης κρίσεων.

Ο Τζόνσον ήθελε να ανακοινώσει σύντομα το χρονοδιάγραμμα για χαλάρωμα των μέτρων του lockdown, απόφαση που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ακόμη και αν σε κάποια από τα βίντεο που έδινε στη δημοσιότητα μέχρι να μπει στο νοσοκομείο ήταν φανερό ότι δεν ήταν πολύ καλά στην υγεία του, συνέχιζε κανονικά να ηγείται της κυβέρνησης.

Κάποιοι από το υπουργικό συμβούλιο έσπευσαν να εκτιμήσουν θετικά το ότι ο 55χρονος πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι χρειάζεται ιατρική βοήθεια και μπήκε στο νοσοκομείο.

«Ηταν ίσως το καμπανάκι που χτύπησε και ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε ότι πρέπει να ξεκουραστεί για να καταφέρει να αναρρώσει», δήλωσε ένας υπουργός.

Από την πλευρά τους, όμως, βουλευτές του κόμματός του εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση της υγείας του και είπαν ότι είναι πολύ πιο σοβαρά από ό,τι δηλώνει η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Σε καμία περίπτωση ο Μπόρις δεν θα έμπαινε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, δεν είναι στον χαρακτήρα του. Σε ομάδα που έχουμε οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο WhatsApp, εκφράζονται ανησυχίες για την υγεία του πρωθυπουργού, αλλά και για το ποιος θα καλύψει το κενό της απουσίας του μέχρι να γίνει καλά», δήλωσε βουλευτής των Συντηρητικών στους FT.

O ίδιος ο Τζόνσον είχε προσπαθήσει να παρουσιάσει την αισιόδοξη πλευρά της κατάστασης στους Βρετανούς, δηλώνοντας δημόσια ότι «ο μάγος της σύγχρονης τεχνολογίας» θα τον κρατήσει κοντά στους συναδέλφους του και συνεπώς θα συνεχίσει να ηγείται των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ιού. Αλλά από την Εντατική κάτι τέτοιο είναι δύσκολο.

Με οξυγόνο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Daily Mail, ο βρετανός πρωθυπουργός «πιστεύεται ότι λαμβάνει θεραπεία με οξυγόνο», ενώ πηγές της εφημερίδας σχολίασαν ότι «ρίσκαρε την υγεία του».

Επικαλούμενη κορυφαίο βρετανό επιστήμονα, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται ο Τζόνσον ενδέχεται να περιλαμβάνουν «εξέταση αίματος για να αξιολογήσουν πώς το ανοσοποιητικό του σύστημα καταπολεμά τον ιό, ηλεκτροκαρδιογράφημα για να δουν την καρδιά, ενώ επίσης οι γιατροί θα αξιολογήσουν την λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, πιθανότατα μέσω αξονικής τομογραφίας».

Ενας βουλευτής μάλιστα παρατήρησε ότι η επιθυμία του Τζόνσον να μιμηθεί τον ήρωά του, τον ακούραστο Γουίνστον Τσόρτσιλ, έκανε τελικά κακό στην υγεία του και τώρα χρειάζεται ξεκούραση.

Σοβαρό πρόβλημα υγείας «είδε» και ο Guardian πίσω από τη νοσηλεία του βρετανού πρωθυπουργού. «Είναι απίθανο να έκανε εισαγωγή ο πρωθυπουργός αν οι γιατροί δεν ανησυχούσαν για την κατάστασή του», σημείωσε η εφημερίδα.

Πώς κατέληξε στο νοσοκομείο

Στις 27 Μαρτίου ο Μπόρις Τζόνσον έγινε ο πρώτος ηγέτης κράτους παγκοσμίως που διαγνώστηκε με Covid-19, εκδηλώνοντας ξηρό βήχα και πυρετό.

Mε τα συμπτώματα να επιμένουν επί δέκα ημέρες, o διακομίστηκε το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο «Σεντ Τόμας» στο Λονδίνο. Το κτίριο φυλάσσεται με δρακόντεια μέτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...