388
O Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών. Τα έλεγε όμορφα, ώσπου είδε και το φιλαράκι του τον Ντιμιτρόφ και άρχισε να ψάχνει την καρέκλα του | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI/delphiforum.gr

«Νικόλα, your seat is here!»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 1 Μαρτίου 2019, 17:55
O Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών. Τα έλεγε όμορφα, ώσπου είδε και το φιλαράκι του τον Ντιμιτρόφ και άρχισε να ψάχνει την καρέκλα του
|ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI/delphiforum.gr

«Νικόλα, your seat is here!»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 1 Μαρτίου 2019, 17:55

Ο Νίκος Κοτζιάς είναι ένας χαριτωμένος άνθρωπος. Στους χαριτωμένους ανθρώπους συμβαίνουν χαριτωμένα πράγματα και οι κινήσεις, οι πράξεις και η αύρα τους κινούνται επίσης στη σφαίρα του χαριτωμένου.

Καθισμένος αναπαυτικά σε μια καρέκλα, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών αναπολούσε τα περασμένα μεγαλεία του. Η καρέκλα βρισκόταν στην αίθουσα «Λητώ» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η οποία αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει το κοινό που ήθελε να ακούσει τον κ. Κοτζιά να μιλά για την εξωτερική πολιτική και τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum. Τις ερωτήσεις έθετε ο Θανάσης Πλατιάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και –όπως καταλάβαμε- φίλος του Νίκου Κοτζιά.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, ο Νίκος Κοτζιάς έδειχνε να απολαμβάνει την αφήγηση. Έδινε την δική του εκδοχή των γεγονότων που οδήγησαν στη Συμφωνία. «Κόμπαζε», όπως είπε κάποιος κακόβουλος, ότι ο ίδιος δεν δέχτηκε καμιά πίεση από τον ξένο παράγοντα, ότι είχε τη δύναμη και την δυνατότητα να μην ακούει κανέναν κι ότι όταν έφταναν τα πράγματα σε αδιέξοδο έβγαζε από το δωμάτιο ακόμη και τον φίλο του, τον Νίμιτς. «Επαιρνα με τον Νικόλα μια καρέκλα και βγαίναμε έξω. Του έλεγα και τώρα οι δυο μας». Ο «Νικόλας» είναι ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της χώρας που ονομάστηκε Βόρεια Μακεδονία.

Η αφήγηση ήταν γλαφυρή και, μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς ξετύλιγε με το πληθωρικό του ύφος τα γεγονότα. Όπως ομολόγησε, τα είχε μόλις φρεσκάρει στο μυαλό του. «Μιλούσα χθες βράδυ ως τις 3 με τον φίλο μου τον Δημητρόφ (sic) και τα θυμόμασταν», εξομολογήθηκε στο ακροατήριο. Πράγματι, στο Delphi Economic Forum παρίσταται και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Δεν πέρασαν δυο λεπτά από την ώρα που είχε διηγηθεί πώς έπαιρναν από μια καρέκλα κι απομονώνονταν για να τα πουν, όταν άνοιξε η πόρτα κι εμφανίστηκε ο κ. Ντιμιτρόφ. Έλαμψε το πρόσωπο του κ. Κοτζιά! «Νικόλα, your seat is here!» είπε γενναιόδωρα από μικροφώνου, κι έδειξε προς την πρώτη σειρά. Πράγματι, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έφτασε στην ενδεδειγμένη θέση, χαιρέτισε με μια μικρή συστολή τον κ. Κοτζιά και κάθισε για να παρακολουθήσει τη συνέχεια της αφήγησης των γεγονότων.

Ήταν τόσο χαριτωμένο και αυθόρμητο το περιστατικό με τον Νικόλα και την καρέκλα, που θυμήθηκα το αλήστου μνήμης «Happy Birthday» που τραγούδησε στον Μάθιου Νίμιτς λίγα λεπτά πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, φορώντας ένα καπέλο ψαθάκι. Κανονικά, το «Νικόλα, your seat is here!» θα πρέπει κι αυτό να γραφεί στην ιστορία, όπως το «Happy Birthday».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...