803
|

Οι τεχνολογίες που «παρακολουθούν» τον Μέσι

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 16:13

Οι τεχνολογίες που «παρακολουθούν» τον Μέσι

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 16:13

Το ισπανικό ποδόσφαιρο κυριαρχεί την τελευταία δεκαετία. Η εθνική ομάδα της Ισπανίας έχει κερδίσει σε αυτό το χρονικό διάστημα δύο Euro και ένα Μουντιάλ ενώ οι ισπανικές ομάδες έχουν κερδίσει αυτή την δεκαετία επτά Champions League και έξι Europa League. Το ισπανικό πρωτάθλημα είναι πρωτοπόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων αλλά και σε εκείνες με τις οποίες παρακολουθούνται οι κινήσεις και οι επιδόσεις των ποδοσφαιριστών μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Τα δεδομένα αυτής της παρακολούθησης παραδίδονται στα προπονητικά επιτελεία των ομάδων για να γίνεται η σχετική επεξεργασία και ανάλυση τους.

Η εφημερίδα Daily Mail έπεισε την διοργανώτρια Αρχή του ισπανικού πρωταθλήματος να της δώσει πρόσβαση σε ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες οι οποίες παρουσιάζονται σε σχετικό άρθρο.

Τόσο οι τηλεοπτικές μεταδόσεις όσο και τα συστήματα καταγραφής δεδομένων των παικτών στην La Liga βασίζονται σε 38 κάμερες ανάλυσης 4Κ που είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία των γηπέδων καθώς και σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Η πιο γνωστή εφαρμογή αυτής της συνέργειας καμερών και τεχνητής νοημοσύνης είναι το περίφημο VAR, το σύστημα που χρησιμοποιείται για να βλέπουν οι διαιτητές τις αμφισβητούμενες φάσεις μίας αναμέτρησης. Όμως το σύστημα δεν κάνει μόνο αυτό. Δείχνει όχι μόνο στους διαιτητές αλλά και στους τηλεθεατές που παρακολουθούν τον αγώνα επανάληψη των φάσεων από κάθε πιθανή γωνία θέασης ακόμη και από γωνία 360 μοιρών κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οσον αφορά το VAR και την βοήθεια προς τους διαιτητές το σύστημα όταν προκύπτει μια αμφισβητούμενη φάση οφσάιντ σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο δημιουργεί μια σειρά από επαναλήψεις της επίμαχης φάσης από διάφορες γωνίες τοποθετώντας με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια τις απαραίτητες γραμμές ευθείας που δείχνουν αν κάποιος παίκτης καλύπτεται από τους αμυντικούς της αντίπαλης ομάδας ή όχι.

Οι κάμερες υψηλής ανάλυσης και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βοηθά τους διαιτητές της La Liga να παίρνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό σωστές αποφάσεις

Το σύστημα δημιουργεί επίσης και επαναλήψεις των φάσεων με τρόπο ανάλογο με αυτόν που προβάλλεται το ποδόσφαιρο σε δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια όπως το FIFA. Το σύστημα αυτό έχει ήδη εγκατασταθεί στα γήπεδα των κορυφαίων ομάδων της La Liga δηλαδή της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα, της Ατλέτικο Μαδρίτης, της Ατλέτικο Μπιλμπάο, της Σεβίλλης και της Βαλένθια και η τοποθέτηση του συστήματος συνεχίζεται και στα γήπεδα και άλλων ομάδων. Μάλιστα η διοργανώτρια Αρχή του αγγλικού πρωταθλήματος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα στην Premier League από την επόμενη σεζόν.

Ο ψηφιακός προπονητής

Από το 2010 στην La Liga χρησιμοποιείται το σύστημα Media Coach ένα πρόγραμμα που κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι έχει συμβάλει στην κυριαρχία του ισπανικού ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σύστημα χρησιμοποιεί μια πληθώρα από κάμερες που είναι τοποθετημένες σε σημεία των γηπέδων τέτοια ώστε να καταγράφουν με απόλυτη ακρίβεια και κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις των παικτών. Με το σύστημα αυτό γίνεται μια ολοκληρωμένη χαρτογράφηση του τι έχει κάνει ένας παίκτης στην διάρκεια ενός αγώνα. Πόσο έχει τρέξει, σε ποια σημεία του γηπέδου έχει πατήσει περισσότερο, πόσες φορές άφησε την θέση στην οποία αγωνίζεται και κινήθηκε σε άλλους χώρους και πλήθος άλλων δεδομένων. Όλα αυτά τα δεδομένα δίνονται στα προπονητικά επιτελεία για ανάλυση.

Το σύστημα Media Coach συλλέγει ένα τεράστιο όγκο δεδομένων για την απόδοση των παικτών σε ένα αγώνα και τα προσφέρει στους προπονητές για να τα αναλύσουν

Οι δυνατότητες του συστήματος είναι εντυπωσιακές. Με βάση τα δεδομένα του συστήματος μπορεί για παράδειγμα, το προπονητικό τιμ μιας ομάδας που θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα και τρεις μέρες αργότερα θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ να κρίνει ότι ένας ποδοσφαιριστής που θα παίξει και στα δύο ματς δεν πρέπει να τρέξει περισσότερα από 8 χιλιόμετρα στο ματς του πρωταθλήματος. Οταν ο παίκτης αυτός κατά την διάρκεια του ματς τρέξει αυτά τα 8 χλμ. το σύστημα θα ειδοποιήσει το προπονητικό τιμ για να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτόν τον παίκτη.

Με δεδομένο ότι τόσο η FIFA όσο και η UEFA αποφάσισαν να χρησιμοποιούνται όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες στις μεγάλες διοργανώσεις ενώ το ίδιο συμβαίνει και στα περισσότερα εθνικά πρωταθλήματα θα πρέπει να περιμένουμε συνεχή εξέλιξη αυτών των συστημάτων όσον αφορά την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων και την βοήθεια προς τους διαιτητές. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα τα συστήματα αυτά θα βοηθήσουν έτσι ώστε να ξεκαθαρίζουν κάθε αμφισβητούμενη φάση και μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι πρέπει να αποφασίσει ένας διαιτητής που συμβουλεύεται το VAR. Ανάλογη εξέλιξη θα υπάρχει και στα συστήματα ανάλυσης της απόδοσης των ποδοσφαιριστών αλλά όσα δεδομένα και πληροφορίες να παρέχουν ο ανθρώπινος παράγοντας θα είναι πάντα απρόβλεπτος. Μπορεί για παράδειγμα, το σύστημα να δείχνει ότι ένας παίκτης είναι εξαιρετικά καταπονημένος και πρέπει να γίνει αλλαγή και εκείνος να πάρει την μπάλα να διασχίσει τρέχοντας όλο γήπεδο με την μπάλα στα πόδια και να βάλει ένα γκολ που θα δώσει την νίκη στην ομάδα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...