354
Ο Νίκος Κοτζιάς σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη συζήτηση στο Φόρουμ των Δελφών | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI/delphiforum.gr

Κοτζιάς: «Εγώ τους έλεγα “Βόρεια Μακεδονία” από πριν»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 15:52
Ο Νίκος Κοτζιάς σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη συζήτηση στο Φόρουμ των Δελφών
|ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI/delphiforum.gr

Κοτζιάς: «Εγώ τους έλεγα “Βόρεια Μακεδονία” από πριν»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 15:52

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα θέμα που απασχόλησε έντονα τη συζήτηση που είχαν στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο καθηγητής Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αθανάσιος Πλατιάς.

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι έβαλε έναν όρο, «να μην ανακατευτεί κανείς».

«Καμία χώρα, κανένας πρέσβης δεν άσκησε πίεση» πρόσθεσε. Και εξήγησε ότι «αν από αυτή τη λύση ήταν και εκείνοι (οι Αμερικανοί) χαρούμενοι, αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως το συμφέρον της Ελλάδας ήταν να λυθεί το ονοματολογικό ζήτημα, γιατί σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας.

«Βγαίνοντας από την κρίση θα πρέπει να συμπαρασύρουμε τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση, γιατί (…) στα Βαλκάνια είμαστε μία μεγάλη χώρα», είπε. Από την άλλη, «οι Αμερικάνοι ήθελαν σταθερότητα στην περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθεια. Και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα. Είμαι οπαδός της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ερώτηση του κ. Πλατιά «μα είναι δυνατόν να μην άσκησαν πιέσεις οι Αμερικανοί;» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «όταν φτάναμε σε αδιέξοδο έβγαζα έξω από τις διαπραγματεύσεις τον Νίμιτς, τον διαμεσολαβητή».

Παράλληλα, ανέφερε πως ήταν η ΠΓΔΜ που ήθελε να μπει σε ευρωατλαντικές δομές, «δεν τους το επιβάλλαμε εμείς», για να προσθέσει πάντως: «Εγώ τους έλεγα Βόρεια Μακεδονία στη διαπραγμάτευση και πριν από τις Πρέσπες».

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Πλατιά σχετικά με το πώς θα μακροημερεύσει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πως το κράτος ασχολείται πιο πολύ με τη γεωπολιτική ενώ για τους πολίτες το θέμα της ταυτότητας είναι πιο σοβαρό. «Η ταυτότητα των Ελλήνων όμως δεν εθίγη», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.

Τέλος, αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήμα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως αυτά δεν είναι ούτε ευχή ούτε κατάρα αλλά η διαχείρισή τους εξαρτάται από το εάν θέλει κάποιος να είναι ηγετική ή περιφερειακή δύναμη, επισημαίνοντας σε συνδυασμό με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα πως είναι οπαδός μίας ευρωπαϊκής Τουρκίας. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα είναι πιο κερδισμένη από αυτό. Τα ονοματολογικά δεν είναι τίποτα μπροστά στο βάρος που έχει για εμάς αυτό το πρόβλημα» ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...