502
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπενιαμίν Νετανιάχου στις κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ | Debbie Hill/Pool via REUTERS

Νετανιάχου σε Μητσοτάκη: Από την 1η Αυγούστου οι ισραηλινοί τουρίστες στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 13:30
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπενιαμίν Νετανιάχου στις κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ
|Debbie Hill/Pool via REUTERS

Νετανιάχου σε Μητσοτάκη: Από την 1η Αυγούστου οι ισραηλινοί τουρίστες στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 13:30

Οι ευκαιρίες συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο είναι τεράστιες. Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη διάρκειας 90 λεπτών συνάντησή τους στην Ιερουσαλή.

Ο ηγέτης του Ισραήλ έδωσε έμφαση στον τομέα της ενέργειας και την κατασκευή του EastMed, του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου αγωγού αερίου στον κόσμο. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, όπως και σε εκείνους των υδατοκαλλιεργειών, και βεβαίως του τουρισμού.

Ασφαλώς, τα της τουριστικής βιομηχανίας έχουν ξεχωριστό και άμεσο ενδιαφέρον, καθώς ήδη ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth πριν από το ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ, είχε δηλώσει ότι «από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της στις περισσότερες μη ευρωπαϊκές χώρες» και ότι «είμαι βέβαιος ότι οι ροές τουριστών από το Ισραήλ θα ξαναρχίσουν πολύ σύντομα».

Ο Νετανιάχου παρατήρησε ότι οι ισραηλινοί τουρίστες στην Ελλάδα ήταν πέρυσι 1,2 εκατ., ενώ πριν από κάποια χρόνια ήταν μόλις 50.000. Αυτό αποτελεί «μία αντανάκλαση του σεβασμού που τρέφουμε για την Ελλάδα», τόνισε.

«Θέλαμε να αυξήσουμε περαιτέρω αυτόν τον αριθμό, αλλά μας πρόλαβε ο κορονοϊός» είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι Ισραηλινοί θα αρχίσουν, αν όλα πάνε καλά, να επισκέπτονται την Ελλάδα από την 1η Αυγούστου και μετά.

Αυτήν τη… διαφορά –1η Ιουλίου το «άνοιγμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, 1η Αυγούστου θα αρχίσουν να έρχονται οι τουρίστες από το Ισραήλ είπε ο ομόλογός του– επιχειρήθηκε να γεφυρωθεί με την ευχή όλων η τουριστική σεζόν στη χώρα μας να πάει ως τον Νοέμβριο, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φορούσαν μάσκα όταν ξεκίνησε η συνάντησή τους. Μετά όμως συμφώνησαν να τη βγάλουν

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε από την πλευρά του λόγο για μία συνεργασία «ισχυρή, συμπαγή και αυτόφωτη» και εξέφρασε την επιθυμία της Αθήνας αυτή να ενισχυθεί περαιτέρω. Δεν παρέλειψε δε να στείλει νέο μήνυμα προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή να συνεχιστεί, χωρίς να εφησυχάζουμε.

Οπως είπε, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει και ένα restart στην οικονομία. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στην τουρίστα, αλλά η ασφάλεια και η υγεία προέχουν» ξεκαθάρισε, ενώ είπε πως από 1η Αυγούστου οι Ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας.

«Εχουμε δουλέψει άοκνα ώστε να διαφαλίσουμε την υγεία των επισκεπτών μας. Εχουμε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα για να ανοίξουμε, με κύριο μέλημα την ασφάλεια και την υγεία για τον τουρισμό μας» σημείωσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών

Μετά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδιας και Γκάμπι Ασκενάζι υπέγραψαν τις σχετικές συμφωνίες συνεργασίας

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν νωρίτερα και κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, «θέματα διμερούς συνεργασίας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...