614
Διαδηλωτές στη Ρώμη, το μεσημέρι της Κυριακής | Reuters

Νέες ογκώδεις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2020, 16:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/06/2020, 19:30
Διαδηλωτές στη Ρώμη, το μεσημέρι της Κυριακής
|Reuters

Νέες ογκώδεις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2020, 16:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/06/2020, 19:30

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τις φυλετικές ανισότητες σε ΗΠΑ και Ευρώπη με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Κινητοποίηση κατά του ρατσισμού, με την συμμετοχή χιλιάδων οικογενειών, έγινε στη Ρώμη, το μεσημέρι της Κυριακής, στην κεντρική Πιάτσα ντελ Πόπολο (Πλατεία του Λαού), της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε μέσω διαδικτύου και εντάσσεται στην σειρά πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις ΗΠΑ από την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.

Τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές στη Ρώμη, έγραφαν, «χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη» και «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση γονάτισαν επί οκτώ λεπτά και σαράντα έξι δευτερόλεπτα, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Φλόιντ υποχρεώθηκε να μείνει στο έδαφος, χωρίς να μπορεί να ανασάνει.

Διαδηλωτές με πλακάτ στην Πιάτσα ντελ Πόπολο
Επεισόδια στο Λονδίνο

Μεγάλες αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Λονδίνο, το Σαββατοκύριακο.

Το Σάββατο, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με έφιππους αστυνομικούς στο τέλος της διαδήλωσης.

Στιγμιότυπο από τα επεισόδια στο Λονδίνο

Μικρές ομάδες διαδηλωτών κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία εκτόξευσαν μπουκάλια νερού στις δυνάμεις ασφαλείας. Οι έφιπποι αστυνομικοί κινήθηκαν εναντίον τους για να τους απωθήσουν.

Δεκατέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στη διάρκεια των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της αστυνομίας της βρετανικής πρωτεύουσας, Κρεσίντα Ντικ.

«Είμαι βαθιά λυπημένη που μια μειονότητα διαδηλωτών αντέδρασε με βία απέναντι στους αστυνομικούς χθες το απόγευμα στο κεντρικό Λονδίνο. Αυτό οδήγησε στον τραυματισμό 14 αστυνομικών. Ο αριθμός αυτός είναι σοκαριστικός και εντελώς ανεπίτρεπτος», ανέφερε η Ντικ, η οποία είναι Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, σε ανακοίνωσή της.

Η Ντίκ κάλεσε τους διαδηλωτές να βρουν άλλους τρόπους για να ακουστεί η φωνή τους, που «δεν περιλαμβάνουν το να βγαίνουν στους δρόμους του Λονδίνου» λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία περνώντας από την αμερικανική πρεσβεία στη νότια όχθη του Τάμεση, αποκλείοντας την κυκλοφορία. Πολλές χιλιάδες συνέρρευσαν επίσης στην πλατεία έξω από το κοινοβούλιο, αψηφώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης να αποφεύγονται οι συναθροίσεις λόγω της πανδημίας.

Υψωμένη γροθιά μπροστά σε έφιππους αστυνομικούς

«Ηρθα για να στηρίξω τους μαύρους, τους οποίους κακομεταχειρίζονται εδώ και πολλά, πολλά, πολλά χρόνια. Ηρθε η ώρα για αλλαγή», είπε μια 39χρονη δασκάλα, η Αΐσα Πέμπερτον.

Ενας άλλος διαδηλωτής, ο Κένα Ντέιβιντ, είπε ότι και στη Βρετανία υπάρχει συστημικός ρατσισμός.

Την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες κατέκλυσαν τον δρόμο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη νότια όχθη του Τάμεση. Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν εκεί εκτίμησαν ότι ο αριθμός τους ανερχόταν σε δεκάδες χιλιάδες.

Οι διαδηλωτές έκαναν κατόπιν πορεία προς το βρετανικό κοινοβούλιο και σταμάτησαν πάνω στη γέφυρα για να γονατίσουν φωνάζοντας «Δικαιοσύνη, τώρα».

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Πάρλιαμεντ Σκουέαρ και την Ντάουνινγκ Στριτ.

Και στη Γερμανία

Δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν επίσης σε όλη την Γερμανία.

Στο Βερολίνο, περισσότεροι από 15.000 διαδηλωτές ντυμένοι με μαύρα ρούχα συγκεντρώθηκαν στην ιστορική Αλεξάντερπλατς, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση σε σιωπηρή διαμαρτυρία.

Διαδηλωτές στη Φρανκφούρτη

Η αστυνομία του Βερολίνου ζήτησε μάλιστα με ανάρτησή της στο Twitter να μην προσέλθει περισσότερος κόσμος, καθώς ήταν πλέον αδύνατο να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αν και περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων φορούσαν προστατευτικές μάσκες.

 

Σύμφωνα με την αστυνομία, στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας βρίσκονταν σήμερα περίπου 25.000 άτομα, σε διάφορες συγκεντρώσεις, ενώ μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε και στο Αμβούργο, με την συμμετοχή περίπου 9.000 ατόμων, αν και, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, θα έπρεπε να συγκεντρωθούν το πολύ 525 άτομα.

Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Στουτγκάρδη, την Βόννη, το Ντίσελντορφ, την Καρλσρούη, το Ντόρτμουντ και αλλού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...