835
Αναψαν τα αίματα με αντεγκλήσεις μεταξύ του υπουργού Παδείας και βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης | INTIMEnews

Ειρωνείες Γαβρόγλου στη Βουλή – ΝΔ: Ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2019, 13:04
Αναψαν τα αίματα με αντεγκλήσεις μεταξύ του υπουργού Παδείας και βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης
|INTIMEnews

Ειρωνείες Γαβρόγλου στη Βουλή – ΝΔ: Ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2019, 13:04

Τη σφροδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το εξεταστικό σύστημα, αλλά και το καθεστώς στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.

  • Διαβάστε επίσης: Δέκα Ερωτήματα Μπαμπινιώτη προς τον Κώστα Γαβρόγλου για τα νέα μέτρα στην Παιδεία 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας άρχισε τη Μ. Δευτέρα στην Ολομέλεια και από την αρχή της συνεδρίασης ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας (φωτογραφία κάτω), κατήγγειλε ότι με την επιλογή αυτή της κυβέρνησης «στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος, συρρικνώνεται και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ανασυντάξει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και ταυτόχρονα να κάνει μια μεγαλόπνοη και μεγαλεπίβολη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υποχρεούται να υποστεί τη βάσανο και τη διαδικασία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού διαλόγου με άνεση», υπογράμμισε ο κ. Τζαβάρας εξαπολύοντας στη συνέχεια επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου:

«Δυστυχώς, έχει προσημειωθεί ο δημοκρατικός κοινοβουλευτικός διάλογος με τη βιασύνη την οποία επέδειξε ο υπουργός καθώς επικαλέστηκε τη δυνατότητα μιας συμπιεσμένης διαδικασίας, αυτής του επείγοντος».

Η σκωπτική φράση του κ. Τζαβάρα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρνει ως ψηφίσματα τα νομοσχέδια, προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου.

«Ζήσαμε τη δημοκρατία κύριε Τζαβάρα, με το σχέδιο ‘Αθηνά’», σχολίασε δηκτικά ο κ. Βαρεμένος (φωτ. κάτω).

Ο διάλογος Τζαβάρα – Βαρεμένου

Τζαβάρας: «Στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα. Ισως κι εμείς με την ανοχή μας έχουμε αφήσει κυβέρνηση να νομίζει ότι η Βουλή είναι παράρτημα της κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία όμως. Είναι κάτι άλλο και εκφράζουμε το φόβο μας ότι οι κοινοβουλευτικοί δημοκρατικοί θεσμοί δεν λειτουργούν».

 Γιώργος Βαρεμένος: « Εντάξει»

Κωστας Τζαβάρας: «Το εντάξει να το πείτε εκεί που νομίζετε ότι μπορείτε. Τη χάβρα των Συριζαίων δεν θα την ανεχτώ. Έχετε κάνει τη Βουλή λέσχη συζητήσεων και λέσχη παραγωγής ψηφισμάτων. Προτείνω να τα φέρνετε με τη μορφή ψηφισμάτων τα ν/σ μαζί με τους πρόθυμους, για να μην υπάρχει η απάτη και αυταπάτη ότι γίνεται νομοθετική λειτουργία μες το Κοινοβούλιο»

Γιώργος Βαρεμένος: «Τη ζήσαμε τη Δημοκρατία στο σχέδιο Αθηνά. Τα απαράδεκτα αυτά δεν θα ακούγονται εδώ. Καταλάβατε τι είπατε; Είναι δυνατόν να κάνετε λόγο σε αυτή την αίθουσα λόγο για ψηφίσματα;»

«Αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ έφερνε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το ένα μετά το άλλο νομοσχέδιο, το κάνει τώρα η ΝΔ», παρατήρησε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο σε περίοδο που σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά, όπως άλλωστε έχει συμβεί με όλα τα σοβαρά νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας στο παρελθόν.

Ειρωνείες Γαβρόγλου

«Δεν ήξερα ότι είναι τόσο θρησκευόμενο το ΚΚΕ» απάντησε ειρωνικά ο υπουργός Παιδείας (στην παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο έρχεται Μεγάλη Εβδομάδα ενώ είναι τα σχολεία κλειστά), προκαλώντας νέα ένταση:

Θανάσης Παφίλης: “Τι λέτε τώρα;”.

Κώστας Γαβρόγλου: “Σας παρακαλώ δεν είναι θέση αυτή”.

Θανάσης Παφίλης: “Δεν θα μας ειρωνεύεστε”.

Κώστας Γαβρόγλου: “Μα μόνο με ειρωνεία μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτή τη θέση”.

«Πριν από 1,5 χρόνο κάλεσα στο γραφείο μου τα κόμματα για να δούμε το ζήτημα της Γ΄ Λυκείου. Από τον Σεπτέμβριο του 2017, μόνο το Ποτάμι έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις. Γιατί δεν εστάλη καμία πρόταση; Αυτό δεν είναι ευτελισμός του διαλόγου; Το πρόβλημα σας είναι ότι το νομοσχέδιο είναι μεγάλο; Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση», απάντησε ο υπουργός στις διαμαρτυρίες για τον όγκο του νομοθετήματος (δείτε μία εξ αυτών κάτω, από τον Γιώργο Μαυρωτά).

«Αυτό είναι το πρόβλημα» τού είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, δείχνοντας το 1.200 σελίδων νομοσχέδιο και συμπλήρωσε διαμαρτυρόμενος:

“Για όνομα του Θεού είναι προσβολή αυτό” (σ.σ. η φράση του υπουργού περί βοηθών για την ανάγνωση του ν/σ).

«Κύριε Χατζηδάκη είναι διαδικασία αυτή; Πού νομίζετε ότι είστε;» παρενέβη ξανά ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιώργος Βαρεμένος.

«Γιατί είναι διαδικασία να μας λέει πάρτε βοηθούς; Εσείς πού νομίζετε ότι είστε;» του φώναξε από τα έδρανα της ΝΔ ο Βασίλης Κικίλιας.

«Ο κ. υπουργός επικαλείται τον μακρό χρόνο της διαβούλευσης. Η Βουλή δεν είναι όργανο που συμμετέχει στη διαβούλευση. Η Βουλή είναι κυρίαρχη έκφραση του κράτους που υλοποιεί τη λαϊκή κυριαρχία και συζητάει με δικά της μέσα και αποφαίνεται με συγκεκριμένο κυριαρχικό τρόπο», σχολίασε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Την απόφαση του Κινήματος Αλλαγής να αποχωρήσει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε η εισηγήτρια του κόμματος, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Αποχωρήσαμε από την κοινοβουλευτική διαδικασία για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Αρνούμαστε να συμπράξουμε σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση και βυθίζει στην ανασφάλεια τα νέα παιδιά με το εξεταστικό, ενώ υποβαθμίζει τα πτυχία»,  κατήγγειλε η κυρία Χριστοφιλοπούλου και δεσμεύθηκε ότι  μετά τις εκλογές, «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να καταργηθεί το έκτρωμα Γαβρόγλου και να ξεκινήσει θεσμικός διάλογος με τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου».

Σημειώνεται ότι ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του ν/σ στην Ολομέλεια της Βουλής έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...