484
Η Κριστίνα Κοτς θα ξεκινήσει την αποστολή της από τη Γη, στις 14 Μαρτίου | REUTERS

Στις 29 Μαρτίου ο πρώτος γυναικείος διαστημικός περίπατος στα χρονικά

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2019, 11:30
Η Κριστίνα Κοτς θα ξεκινήσει την αποστολή της από τη Γη, στις 14 Μαρτίου
|REUTERS

Στις 29 Μαρτίου ο πρώτος γυναικείος διαστημικός περίπατος στα χρονικά

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2019, 11:30

Η Παρασκευή 29 Μαρτίου, θα είναι μία ιστορική ημέρα στην ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος. Τότε, λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας, θα γίνει ο πρώτος, αποκλειστικά γυναικείος, διαστημικός περίπατος.

Στον περίπατο, που θα διαρκέσει επτά ώρες, οι Αμερικανίδες Κριστίνα Κοτς και Αν Μακλέιν θα βγουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και θα περπατήσουν στο απόλυτο κενό, απολαμβάνοντας την ησυχία του διαστήματος.

Αποστολή τους, να αντικαταστήσουν μπαταρίες στο εξωτερικό μέρος του σταθμού, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί από άλλους αστροναύτες, το περασμένο καλοκαίρι.

Η Αν Μακλέιν, χαιρετά συγγενείς και φίλους, λίγο πριν επιβιβαστεί στο Σογιούζ, που την μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον Δεκέμβριο – EPA

Τον περίπατο θα στηρίζουν και θα κατευθύνουν από το έδαφος, οι Καναδές Μέρι Λόρενς, η οποία είναι και αρχηγός της αποστολής, και Κρίστεν Φάτσιολ, οι οποίες θα βρίσκονται στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Τέξας.

«Είμαι τρομερά ενθουσιασμένη», έγραψε στο Twitter η Φάτσιολ.

Αυτές τις επτά ώρες, περπατώντας στο χάος, οι δύο γυναίκες αστροναύτες θα ακούν μόνο την ανάσα τους και τις συναδέλφους τους, που θα παρακολουθούν. Αυτό που λένε χαρακτηριστικά όλοι οι αστροναύτες που είχαν το προνόμιο να περπατήσουν στο κενό του διαστήματος, είναι ότι  δεν μπορούν να αγγίξουν το πρόσωπό τους. Ιδρώνουν, οι σταγόνες κυλούν στο μέτωπό τους, μπαίνουν στα μάτια, τους τσούζουν, δακρύζουν μερικές φορές συγκλονισμένοι από την απίστευτη εμπειρία και την εκπληκτική θέα της γαλάζιας σφαίρας της Γης. Ομως, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά υπομονή. Και είναι ένα από τα βασικά πράγματα που μαθαίνουν στις ατελείωτες ώρες εκπαίδευσής τους.

Εχουν περάσει 35 χρόνια από τότε που, για πρώτη φορά, γυναίκα συμμετείχε σε διαστημικό περίπατο. Ηταν η σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, στις 25 Ιουλίου του 1984.

Από το 1998, έχουν γίνει 213 διαστημικοί περίπατοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για συντήρηση, επιδιορθώσεις, δοκιμές νέου εξοπλισμού ή επιστημονικά πειράματα, με πλήρωμα συνήθως μόνο άντρες και σπανιότερα μεικτό. Στα 60 χρόνια διαστημικών πτήσεων, μόνο σε τέσσερις αποστολές, υπήρχαν γυναίκες μέλη του πληρώματος, εκπαιδευμένες για να περπατήσουν στο διάστημα.

Συνολικά, περίπου 500 άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το διάστημα. Από αυτούς, λιγότερο από το 11%, ήταν γυναίκες, σύμφωνα με την Guardian.

Αυτό όμως, φαίνεται πως αλλάζει, καθώς το 2013, για πρώτη φορά, το 50% της νέα φουρνιάς αστροναυτών της ΝΑΣΑ ήταν γυναίκες. Απόφοιτοι εκείνης της τάξης είναι η Αν Μακλέιν, η οποία βρίσκεται στον ISS από τις αρχές Δεκεμβρίου και η Κριστίνα Κοτς, η οποία θα φύγει από τη Γη στις 14 Μαρτίου.

Οι αναρτήσεις της Μακλέιν στο Twitter διαβάζονται από χιλιάδες χρήστες καθημερινά.

Στη φωτογραφία, που τράβηξε στις 3 Μαρτίου η Αν Μακλέιν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, φαίνεται το διαστημόπλοιο SpaceX Crew Dragon, καθώς πλησιάζει στον ISS – Anne McClain/NASA/Handout via REUTERS
Ενας αστροναύτης αιωρείται στο κενό στη διάρκεια παλαιότερου περιπάτου έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – NASA

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...