405
Με αγωνία περιμένουν τις εξελίξεις περί το Brexit οι Ιρλανδοί και από τις δύο μεριές των συνόρων. Ζητούμενο, να παραμείνουν τα σύνορα ανοικτά | Wikipedia

Η ιρλανδική «απόφυση», το πιο προβληματικό μέρος του Brexit

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2019, 07:35
Με αγωνία περιμένουν τις εξελίξεις περί το Brexit οι Ιρλανδοί και από τις δύο μεριές των συνόρων. Ζητούμενο, να παραμείνουν τα σύνορα ανοικτά
|Wikipedia

Η ιρλανδική «απόφυση», το πιο προβληματικό μέρος του Brexit

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2019, 07:35

Υπάρχει μία περιοχή η οποία θα αναστατωθεί ιδιαίτερα εξαιτίας της εξόδου της Βρετανίας από το κλαμπ των Βρυξελλών, και η ζωή εκεί για χιλιάδες ανθρώπους θα αλλάξει.

Με το «πιο προβληματικό ζήτημα» του Brexit, όπως τίθεται στο ρεπορτάζ, με την ιρλανδική απόφυση της βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση δηλαδή, ασχολείται το πρακτορείο Bloomberg αφιερώνοντας αρκετό χώρο της ιστοσελίδας του.

Το σχετικό δημοσιογραφικό και φωτογραφικό οδοιπορικό στη συνοριακή γραμμή Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας (Βρετανίας) είναι η αφορμή για να θυμηθούν οι συντάκτες του ειδησεογραφικού πρακτορείου το πλαίσιο των εθνικών, πολιτικών, οικονομικών αλλά και θρησκευτικών σχέσεων Ιρλανδών και Βρετανών, πριν αλλά και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στον ρωμαιοκαθολικό Νότο του νησιού το 1922.

Σε 500 χιλιόμετρα εκτείνονται τα σύνορα που χωρίζουν τα δύο κράτη και «σηματοδοτούν μία διαίρεση που βαραίνει στην Ιστορία τους εδώ και έναν αιώνα». Ολα «θυμίζουν την τρομοκρατία των βομβών, το παράνομο αλκοόλ, τα σημεία ελέγχου του βρετανικού στρατού». Υπάρχουν 208 διαβάσεις που ενώνουν τα δύο κράτη – και ποτάμια, λίμνες, αγροκτήματα και ύπαιθρος, μία ολόκληρη τοπική γεωγραφική ενότητα που τυπικά διασπάται.

Αυτό το ποτάμι ταυτίζεται με τη συνοριογραμμή Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας (Βρετανίας). Το αυτοκίνητο εγκαταλείπει το ένα κράτος και εισέρχεται στο άλλο

Το αίμα που χύθηκε στα χρόνια του ’70 ανέβασε σε 3.500 σκοτωμένους τα θύματα της φανατικής σύγκρουσης των ρωμαιοκαθολικών με τους προτεστάντες, αλλά οι αντιπαλότητες αμβλύνθηκαν κάπως με το ευρωπαϊκό χρήμα που έρευσε μετά τη δεκαετία του ’90.

Σήμερα τα ανοιχτά σύνορα διευκολύνουν το εμπόριο και τις συναλλαγές: το δούναι και λαβείν μεταξύ Ιρλανδίας και Βρετανίας αποτιμάται σε εισαγωγές και εξαγωγές αξίας ενός δισ. ευρώ εβδομαδιαίως. Τα στατιστικά στοιχεία βεβαιώνουν ότι 3,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα διέσχισαν τον περασμένο μήνα τα σύνορα και ότι οι Ιρλανδοί ξοδεύουν περί τα 458 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ιρλανδία σε ετήσια βάση. Η πτώση της λίρας σε σχέση με το ευρώ ενισχύει ακόμη περισσότερο την ιρλανδική οικονομία.

Ο αυτοκινητόδρομος Μ1 στο ύψος των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας (Βρετανίας) με το ΕΪΡΕ (Ιρλανδία)

Οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της λεγόμενης «ματωμένης Κυριακής» του Λοντοντέρι φέρνουν ακόμα πιο κοντά τα δύο κράτη και επουλώνουν όσο είναι δυνατόν τις παλιές πληγές. Ωστόσο η απόφαση της βρετανικής Βουλής για παράταση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ρίχνει σκοτάδι αβεβαιότητας στην καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στη συνοριογραμμή όμως αγνοούν τι θα τους ξημερώσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...