399
Ο ράπερ/ηθοποιός/ακτιβιστής Mos Def | REUTERS/Mario Anzuoni/Files

Τέλος στα πάρτι

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 22 Ιανουαρίου 2016, 14:01
Ο ράπερ/ηθοποιός/ακτιβιστής Mos Def
|REUTERS/Mario Anzuoni/Files

Τέλος στα πάρτι

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 22 Ιανουαρίου 2016, 14:01

Ο αμερικάνος ράπερ Γιασίν Μπέι γνωστός κυρίως ως Mos Def δήλωσε με έναν ιδιόμορφο τρόπο πως παραιτείται από το τραγούδι αλλά και κάθε κινηματογραφική δραστηριότητα. Η απομάκρυνσή του από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του δίσκου (θα κυκλοφορήσει μέχρι το 2017), σχετίζεται ευθέως ή και εμμέσως με τα πρόσφατα μπλεξίματα που είχε ο Mos Def με τις αρχές της Νότιας Αφρικής.

Τα προβλήματα για τον αμερικάνο ακτιβιστή και ράπερ ξεκίνησαν όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Κέιπ Τάουν στην Νότια Αφρική (όπου ζει με την οικογένειά του μόνιμα από το 2013) με την κατηγορία της απόπειρας να ταξιδέψει με ψεύτικο διαβατήριο τύπου «world passport» (έγγραφο που γίνεται αποδεκτό ως διαβατήριο σε μερικές χώρες στον κόσμο).

Ο Μπέι περιέγραψε αυτήν τη μεγάλη του περιπέτεια σε ένα δεκάλεπτο freestyle (τραγούδι χωρίς έτοιμους στίχους που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό) στο τηλέφωνο του φίλου του και γνωστού ράπερ Κάνιε Γουέστ. To τραγούδι, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κάνιε Γουέστ, έχει τίτλο «Νo More Parties in SA» και παραφράζει το γνωστό κομμάτι του διάσημου ράπερ «No More Parties in LA» αντικαθιστώντας το Λος Αντζελες με την Νότια Αφρική (SA).

Το μήνυμα του Mos Def:

Οι αρχές της χώρας άφησαν ελεύθερο με εγγύηση τον Mos Def ο οποίος τώρα καλείται να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 8 Μαρτίου του 2016. Παράλληλα, η οικογένειά του έχει λάβει εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τις 28 Ιανουαρίου. Ο ίδιος ο ηλικίας 43 ετών μουσικός, στο μήνυμα του, ζητά να λυθεί η παρεξήγηση και κυρίως να μην απελαθεί η οικογένειά του που ζει εδώ και χρόνια στη Νότια Αφρική.

Μακριά από τα κοσμικά πάρτι και τις λαμπερές γιορτές, ο Bey ανέκαθεν προτιμούσε τα σκοτεινά σοκάκια του Μπρούκλιν όπου περπάτησαν οι δικοί του «ήρωες»

Ο Mos Def μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει έξι δίσκους, έχει παίξει σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ έχει έντονη ευαισθητοποίηση και δράση σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Το 2013 μάλιστα είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα σοκαριστικό βίντεο, όταν δέχτηκε οικειοθελώς να υποβληθεί στο υποχρεωτικό τάισμα που υποβάλλονται οι απεργοί πείνας στη φυλακή του Γκουαντάναμο.

Η μουσική του Mos Def ανέκαθεν ήταν τόσο «ανήσυχη» όσο και η δράση του. Μακριά από τα κοσμικά πάρτι και τις λαμπερές γιορτές, ο Μπέι ανέκαθεν προτιμούσε τα σκοτεινά σοκάκια του Μπρούκλιν όπου περπάτησαν οι δικοί του «ήρωες». Δηλαδή, οι αποκλεισμένοι καλλιτέχνες της ιστορίας του χιπ χοπ κινήματος που αν τύχαινε και τους αποκαλούσες «καλλιτέχνες», σίγουρα θα σου πέταγαν ένα μικρόφωνο στο κεφάλι.

Ενα από τα «απαλά»(smooth) κομμάτια του:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...