1139
Τα μέλη των ελληνικών ομάδων -αναμέσά τους δεύτερη και τρίτος από αριστερά στην πάνω σειρά οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Μαρία Ρούσση και Θοδωρής Ντουνιάς | WUDC

Ελληνες, τα μεγαλύτερα πνεύματα αντιλογίας στον κόσμο!

Τα μέλη των ελληνικών ομάδων -αναμέσά τους δεύτερη και τρίτος από αριστερά στην πάνω σειρά οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Μαρία Ρούσση και Θοδωρής Ντουνιάς
|WUDC

Ελληνες, τα μεγαλύτερα πνεύματα αντιλογίας στον κόσμο!

Είναι η Μαρία Ρούσση και ο Θοδωρής Ντουνιάς, οι εκπρόσωποι της ομάδας του ΕΜΠ οι οποίοι έφτασαν στον τελικό και διαγωνίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην κατηγορία «Αγγλικά ως ξένη γλώσσα». Το θέμα στο οποίο έπρεπε να τοποθετηθούν ήταν το κατά πόσο πρέπει να χρησιμοποιούνται φωτογραφίες προσφύγων σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης κι οι δικοί μας έπρεπε να υποστηρίξουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται. Το ίδιο υποστήριζαν και οι δυο εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, ενώ εναντίον αυτής της πρακτικής επιχειρηματολόγησαν οι εκπρόσωποι ενός γερμανικού κι ενός ινδονησιακού Πανεπιστημίου.

2016-01-03 - © Thessaloniki WUDC 2016 -- Henrik Maedler- 003
Χαμογελούν για την νίκη τους, με τα βραβεία στα χέρια οι νικητές

Η Μαρία κι ο Θοδωρής ανέπτυξαν με πάθος τα επιχειρήματά τους, χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους ως έλληνες πολίτες, επιστράτευσαν τη γλώσσα του σώματος κι έπεισαν την πολύ αυστηρή κριτική επιτροπή. Το ίδιο έκαναν κι όλοι οι άλλοι, αλλά επικράτησαν οι δικοί μας. Είχαν μάθει, όπως είναι οι κανόνες  της διοργάνωσης, το θέμα του debate μόλις 15 λεπτά πριν, καθώς και τη θέση την οποία όφειλαν να υποστηρίξουν. Εάν έπρεπε να υποστηρίξουν την αντίθετη θέση, θα το έκαναν με το ίδιο πάθος και την ίδια μαχητικότητα, αυτό είναι το debate.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε άλλη πόλη. Για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης τη διεκδίκησαν, δυο χρόνια πριν, τα μέλη της Ελληνικής Ρητορικής Εταιρίας. Είναι οκτώ άτομα, από 23 έως 30 ετών, εργαζόμενοι και φανατικοί debaters. Έφεραν εις πέρας μια άψογη διοργάνωση στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 1.300 διαγωνιζόμενοι από 70 χώρες του κόσμου και 150 εθελοντές. «Εδώ και 12 χρόνια που είμαστε φίλοι με το Μάνο ονειρευόμασταν να πραγματοποιήσουμε το Πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη», μας λέει συγκινημένος ο Βασίλης, μιλώντας για το όραμα που έγινε πραγματικότητα. Η Εταιρία ιδρύθηκε το 2013 και στόχος της είναι η προώθηση του debate στην εκπαίδευση. Με αυτήν την επιτυχημένη διοργάνωση, τα μέλη της παίρνουν πόντους για να το καταφέρουν.

2016-01-03 - © Thessaloniki WUDC 2016 -- Henrik Maedler- 002
Ο Θοδωρής Ντουνιάς επιχειρηματολογεί προκαλώντας τις αντιδράσεις των «αντιπάλων»

Περίπου 1.500 άτομα προτίμησαν να ταξιδέψουν Χριστουγεννιάτικα, να κάνουν Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη και να λάβουν μέρος στο Πρωτάθλημα. Τα αεροπορικά εισιτήρια καλύφθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, ενώ το κόστος συμμετοχής κάλυπτε έξοδα διαμονής, διατροφής και μετακινήσεις τους. Όπως μας έλεγαν με ενθουσιασμό συμμετέχοντες και διαγωνιζόμενοι, πέρασαν φανταστική Πρωτοχρονιά με πάρτι στο ξενοδοχείο Capsis και γλέντησαν τρελά το βράδυ του Σαββάτου στο Block 33. Αυτές ήταν οι κορυφαίες ομαδικές στιγμές γλεντιού, ενώ όλοι δήλωναν ενθουσιασμένοι από τις 9 μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Τρινιδάδ και Σερβία

Το μεσημέρι της Κυριακής που άρχισαν οι τελικοί στο Μέγαρο Μουσικής  Θεσσαλονίκης, θα έλεγε κανείς ότι πραγματοποιείται μια γιορτή της World Music. Έβλεπες παντού νέους άνθρωποι κάθε χρώματος και φυλής, αγόρια με αφρικανικές ενδυμασίες, νεαρές με μαντήλες ή παραδοσιακά ασιατικά ντυσίματα, κάποιους με κιλτ και πάρα πολύ επίσημα ντυσίματα. «Θα είμαστε εδώ ως τις 20.30 και μετά θα πάμε στο Βελλίδειο για την τελετή λήξης. Το dress code απαιτεί black tie ή παραδοσιακή ενδυμασία, γι αυτό είμαστε όλοι έτσι ντυμένοι», μας είπε η Κατερίνα, εθελόντρια. Υπήρχαν εθελοντές κι από άλλες χώρες, από τη Γαλλία, το Μεξικό, την Κολομβία, το Κατάρ… Τι τους έκανε να πληρώσουν οι ίδιοι όλα τα έξοδα για να έρθουν; Κάποιοι ήθελαν να συμμετέχουν αλλά δεν το δήλωσαν έγκαιρα και δεν ήθελαν να το χάσουν. Κάποιοι συνόδευαν το έτερόν τους ήμισυ και κάποιοι άλλοι απλώς ήθελαν να είναι εδώ, μαζί μας.

DSCN0798 (1)
1.500 νέοι από ολόκληρο τον κόσμο πήραν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Έτσι, έβλεπες ένα πολύχρωμο νεανικό πλήθος να χαίρεται, να βγάζει selfie, να ανταλλάσσει ευχές και τηλέφωνα, να γελάει, να απολαμβάνει τη χαρά του debate και το δέσιμο με τους αγνώστους με τους οποίους μιλάει την ίδια γλώσσα: εκείνη των επιχειρημάτων. Φοιτητές από το Νεπάλ, την Νέα Ζηλανδία, το Τρινιδάδ – Τομπάγκο, το Κιργιστάν, την Νότια Κορέα, την Ινδία έζησαν τη χαρά της αντιπαράθεσης με εκείνους από την Νιγηρία, την Τζαμάικα, την Γκάνα, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Κατάρ, τα Εμιράτα.

Φυσικά, υπάρχουν οι μεγάλες δυνάμεις του debate διεθνώς: οι αγγλόφωνες χώρες. Οι ΗΠΑ έστειλαν τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία, περίπου 100 άτομα, η Μεγάλη Βρετανία γύρω στα 50. Δυνατή και η Αυστραλία, τόσο σε αριθμό συμμετοχών όσο και σε ποιότητα αντιπαρατιθεμένων.

Πολύ δυναμικά ανερχόμενη χώρα στο debate είναι η Σερβία. Και η ΠΓΔΜ, θα λέγαμε, μια και τα κορίτσια από τα Σκόπια υπήρξαν πολύ δυνατές αντίπαλοι για τους δικούς μας. Επίσης, η Μαλαισία και το Ισραήλ παίζουν πολύ δυνατά στα debate, όπως και η Νότια Κορέα, η οποία τα τελευταία 30 χρόνια επενδύσει στην εκπαίδευση περισσότερο απ’ ό,τι σε οτιδήποτε άλλο.

Τα μέλη της Ελληνικής Ρητορικής Εταιρίας επιμένουν: «στόχος μας είναι να μπει η ρητορική στην εκπαίδευση, στα δημόσια σχολεία. Στα ιδιωτικά υπάρχει, έτσι κι αλλιώς…». Ετοιμάζουν τις κινήσεις τους, ώστε να γίνει σύμμαχός τους το υπουργείο Παιδείας.

DSCN0822
Ενα ακόμα στιγμιότυπο από τον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έδωσε την πρωτιά στους φοιτητές του ΕΜΠ

Ας δούμε τι έκανε το επίσημο κράτος για τη διοργάνωση.

  • Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάστηκε πολύ καλά για τη διευκόλυνση ως προς τις βίζες.
  • Το Υπουργείο Τουρισμού έδωσε αιγίδα, όπως και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και πέραν τούτου ουδέν.
  • Το ίδιο με την αιγίδα και το ουδέν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε συμφωνήσει να τους προμηθεύσει χάρτες για τους συμμετέχοντες, αλλά λίγες μέρες πριν την έναρξη τους είπαν ότι δεν μπορούν να τους δώσουν τελικά και μπορούν να τους στείλουν pdf προκειμένου να το τυπώσουν οι διοργανωτές. Τελικά, έδωσε χάρτες, αλλά λιγότερους απ’ όσους χρειάζονταν.
  • Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης παρέστη στην τελετή έναρξης κι έβγαλε ένα πολύ ωραίο λόγο, διόλου τυπικό και ξύλινο, σύμφωνα με τους παριστάμενους.
  • Στην τελετή λήξης δεν υπήρχε ούτε ένας «επίσημος». Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος είχε προσκληθεί να κάνει χαιρετισμό κι είχε δεχτεί, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.
DSCN0808
Με επίσημο ένδυμα στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, νέοι από ολόκληρο τον κόσμο

«Έπεσαν λεφτά στην πόλη»

Ο ταξιτζής που με παρέλαβε απ’ το Βελλίδειο στο τέλος της τελετής λήξης ρωτούσε λεπτομέρειες για τη διοργάνωση κι ήταν ο πρώτος που έμαθε το ρεπορτάζ που διαβάζετε. Έδειξε εντυπωσιασμένος από το θέμα και τα νούμερα της διοργάνωσης. «Να σου πω, πάντως», μου είπε, «έπεσαν λεφτά στην πόλη αυτές τις μέρες με τα παιδιά. Μόνο σήμερα και μόνο στο δικό μου κανάλι, έγιναν πάνω από 300 κλήσεις από τα ξενοδοχεία Capsis και Holiday Inn προς το Μέγαρο. Η κούρσα κάνει 8,5 ευρώ. Αυτά είναι λεφτά. Μακάρι πάντα να έχουμε τέτοιες διοργανώσεις…»

Το πρόγραμμα περιλάμβανε από το καθαρά διαγωνιστικό τμήμα (περίπου 1.000 debate), μέχρι ξεναγήσεις στην πόλη και ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις για τον ελεύθερο χρόνο των συμμετεχόντων. Οι χώροι που φιλοξένησαν τις δράσεις του τουρνουά ήταν το ξενοδοχείο Capsis, η Δ.Ε.Θ., η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...