498
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο του Telegraph | Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: Θα θέσω στον Μπόρις Τζόνσον την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2021, 15:17
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο του Telegraph
|Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: Θα θέσω στον Μπόρις Τζόνσον την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2021, 15:17

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε συνέντευξή του ότι θα θέσει στον βρετανό ομόλογό του το ζήτημα της επιστροφής στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα, επισημαίνοντας ότι μια αλλαγή στάσης από την βρετανική κυβέρνηση για επιστροφή του πολιτιστικού θησαυρού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διευθέτηση.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph και στον δημοσιογράφο Γκόρντον Ράινερ, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος GR-eco islands από τη Χάλκη (στις 5 Νοεμβρίου), ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διαφορετική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα και στο μοντέλο της Χάλκης.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επικείμενη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια».

Πρόσθεσε ότι «η άρνηση να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών φαντάζει σε εμένα -δεδομένων των όσων έχουν συμβεί όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών- ως μία αναχρονιστική προσέγγιση. Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στην πληρότητά του. Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε μνημείο, μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά έχει “κοπεί” στα δύο, το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, μιλάμε για την αποκατάσταση της ολότητας του μνημείου».

Συνέχισε λέγοντας ότι «θα επρόκειτο για ένα καταπληκτικό μήνυμα εκ μέρους αυτού που ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλεί “Παγκόσμια Βρετανία” (Global Britain) εάν υπάρξει κάποια μετακίνηση σε αυτό το θέμα και το κοιτάξουν μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε «βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας». Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε «λεπτομέρειες όσον αφορά μία διευθέτηση, διότι αυτές οι συζητήσεις είναι ευαίσθητες, αλλά θέλω να πω ανοιχτά ότι πρόθεσή μου είναι να θέσω το θέμα στον Μπόρις Τζόνσον κι ότι πιστεύω πως η βρετανική κυβέρνηση έχει να παίξει ρόλο».

Σε άλλα ζητήματα από την ίδια συνέντευξη, για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική χώρα σε σύγκριση με την Ελλάδα του 2011, την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι το έχετε αντιληφθεί κι εσείς, υπάρχει μία νέα ενέργεια, ένας νέος ενθουσιασμός, μία νέα αισιοδοξία για τη χώρα και η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς». Πρόσθεσε ότι «για εμένα είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, δεν είναι πια μία χώρα που αντιμετωπίζει διαρκώς δημοσιονομικές δυσκολίες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνο προορισμός για διακοπές, πρέπει να αποτελεί προορισμό για επενδύσεις».

Τέλος, για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων ή συνταξιούχων και το GR-eco islands είπε ότι η Χάλκη «είναι ένας παράδεισος. Μπορείς να περνάς τους χειμώνες εδώ και, στη συνέχεια, τα καλοκαίρια στη Σκωτία ή στη βρετανική εξοχή.

» Ελπίζουμε ότι κι άλλα νησιά θα υιοθετήσουν το μοντέλο της Χάλκης. Εν τέλει αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί, σε μεγάλη κλίμακα, σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News