535
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. Η αρμόδια επιτροπή της UNESCO, έπειτα από 37 χρόνια... συστάσεων, πήρε θέση απέναντι στο Λονδίνο | Shutterstock

UNESCO: Σημαντική απόφαση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 17:10
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. Η αρμόδια επιτροπή της UNESCO, έπειτα από 37 χρόνια... συστάσεων, πήρε θέση απέναντι στο Λονδίνο
|Shutterstock

UNESCO: Σημαντική απόφαση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 17:10

Το νόμιμο και δίκαιο δικαίωμα της Ελλάδας να ζητεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αναγνωρίζει με ομόφωνη Απόφασή της η 22η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης (ICPRCP), οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στο Παρίσι.

Μάλιστα, η Απόφαση καταρρίπτει την πάγια θέση του Λονδίνου ότι το θέμα αφορά αποκλειστικά το Βρετανικό Μουσείο, αναγνωρίζει το θέμα ως διακυβερνητικό και καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να συνομιλήσει με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί λύση.

Η Επιτροπή για πρώτη φορά φέτος, πέραν της Σύστασης (Recommentation), την οποία παγίως υιοθετεί για το θέμα, ψήφισε ομόφωνα ένα επιπλέον κείμενο που είναι Απόφαση (Decision 22 COM 17), αποκλειστικά στοχευμένη στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Στην ημερήσια διάταξη από το 1984»

«Το αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, τίθεται ανελλιπώς στην ημερήσια διάταξη των Συνόδων της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης (ICPRCP), από το 1984, όταν ετέθη για πρώτη φορά από την Μελίνα Μερκούρη, ως σήμερα» επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη. «Στην 22η Σύνοδο» συνέχισε η Υπουργός Πολιτισμού, «η Ελλάδα πέτυχε παράλληλα με την έκδοση της Σύστασης -στην οποία γίνεται αναφορά στις κακές συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο- την έκδοση, για πρώτη φορά, Απόφασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής που αφορά ειδικά στο θέμα της επιστροφής των Παρθενωνείων Γλυπτών.

» Η Επιτροπή καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την στάση του και να συνομιλήσει με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα -σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η βρετανική πλευρά ότι η υπόθεση αφορά στο Βρετανικό Μουσείο- και κυρίως ότι η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως και νομίμως την Επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλια γη. Και τα δύο κείμενα, της Σύστασης και της Απόφασης, αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην καθ’ όλα νόμιμη διεκδίκηση της χώρας μας.

» Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στην UNESCO, που με ιδιαίτερη αφοσίωση στον στόχο της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών, εργάστηκαν συστηματικά και πέτυχαν το συγκεκριμένο εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα».

Δυσαρέσκεια για τη βρετανική στάση

Η προστιθέμενη αξία της Απόφασης έγκειται στο ότι η Επιτροπή εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η επίλυση του ζητήματος παραμένει εκκρεμής, λόγω της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την στάση του και να προσέλθει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας εμφατικά τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς.

Αντίστοιχα, στο κείμενο της Σύστασης αποτυπώνεται μεταξύ άλλων η ανησυχία της Επιτροπής για το γεγονός ότι η Duveen Gallery, στο Βρετανικό Μουσείο, στην οποία εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλειστή για το κοινό, εξαιτίας των επιβεβλημένων εργασιών αποκατάστασης των φθορών της.

H Duveen Gallery, στο Βρετανικό Μουσείο είναι κλειστή για επισκευές, γεγονός που θέτει ερωτηματικά για την προστασία των Γλυπτών / Shutterstock / Φωτογραφία Αρχείου

Στην 22η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από πλευράς ΥΠΠΟΑ από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργιο Διδασκάλου, τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νικόλαο Σταμπολίδη, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου και από πλευράς ΥΠΕΞ από τη Νομική Σύμβουλο της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Άρτεμη Παπαθανασίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...