403
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ | Γραφείο του Πρωθυπουργού

Ο Μητσοτάκης στη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι: Τρεις επιτυχίες της ελληνικής παρουσίας

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 19:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/11/2021, 23:22
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
|Γραφείο του Πρωθυπουργού

Ο Μητσοτάκης στη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι: Τρεις επιτυχίες της ελληνικής παρουσίας

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2021, 19:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/11/2021, 23:22

Τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως γείτονας της Λιβύης, θέλει να δει τον λιβυκό λαό να ζει σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν.

Επισήμανε πως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθώντας την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στην τοποθέτησή της.
Η οικογενειακή φωτογραφία

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη διοργάνωση της Διάσκεψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως εγγύτερο γείτονα της Λιβύης προς τον Βορρά.

Τα τρία σημεία-κλειδιά των συμπερασμάτων

Κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη, στα οποία, η ελληνική πλευρά –σε συνεργασία με τους εταίρους και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο, η οποία εκπροσωπήθηκε σε ανώτατο επίπεδο από τον πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι- συνέβαλε με εποικοδομητικό τρόπο.

Τόνισαν ότι στα συμπεράσματα:

Πρώτον γίνεται σαφής αναφορά στη δέσμευση των Λίβυων για τη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

Δεύτερον, στο θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης.  Σημείωσαν οι ίδιες πηγές ότι υπάρχει σαφής αναφορά για την «άμεση ανάπτυξη χρονοδιαγραμμάτων», φράση στην οποία επέμεινε η ελληνική πλευρά μαζί με άλλους συμμετέχοντες.

Και τρίτον, υπάρχει σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στο έργο που έχει επιτελέσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...