497
O Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης - στην πρώτη σειρά κάτω η ομάδα του υπ. Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και ο Νίκος Χαρδαλιάς | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Πειθώ, ευθύνη και φιλότιμο

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2020, 08:38
O Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης - στην πρώτη σειρά κάτω η ομάδα του υπ. Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και ο Νίκος Χαρδαλιάς
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Πειθώ, ευθύνη και φιλότιμο

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2020, 08:38

Πολλοί είχαν προοικονομήσει μια σχεδόν δραματική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη με φόντο τις νεότερες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και την εκτίναξη των ημερήσιων κρουσμάτων σε τριψήφιους αριθμούς. Κι όμως, η κάτι παραπάνω από δεκαπεντάλεπτη παρέμβασή του στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης που λαμβάνει χώρα κάθε Δευτέρα-Τετάρτη και Παρασκευή περισσότερο σε μια άσκηση πειθούς παρέπεμπε, παρά σε ένα αυστηρό κούνημα του δαχτύλου προς τους… απείθαρχους πολίτες που δεν συμβιβάζονται με τις κρατικές υποδείξεις.

«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Κάπως έτσι ο Πρωθυπουργός έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι η μάχη δεν πρόκειται να κερδηθεί, αν οι πολίτες αισθανθούν απειλούμενοι από την πολιτεία, αλλά μόνο εφόσον αισθανθούν ότι κρίσιμο για τους ίδιους να αρχίσουν να προσέχουν ξανά με σχολαστικότητα παραπλήσια, όπως την περίοδο της καραντίνας.

Αλλωστε δεν δίστασε να αναλάβει και ο ίδιος την ευθύνη για τις αστοχίες του Ιουλίου, στέλνοντας ένα μήνυμα και προς τους υπουργούς του. «Θα πρέπει να το πούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά τον μήνα Ιούλιο. Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά. Ολοι. Ευθύνη. Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε…

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε, έτσι, τη δραματοποίηση. Όχι ότι δεν είχε προειδοποιήσει ότι, τυχόν παρέκκλιση από τις οδηγίες, μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη διασπορά και νέα μέτρα από μεριάς πολιτείας, η οποία έχει ήδη αναπροσαρμόσει τον εξ ορισμού δυναμικό σχεδιασμό της. Συνομιλητές του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι δεν είναι θιασώτης των δραματικών προαναγγελιών. Δεν είχε καμία διάθεση να διαβάζει για… διάγγελμα, ενώ είχε προγραμματίσει να κάνει μια εκτεταμένη δήλωση στην κάμερα, ούτε να διαβάζει και να ακούει διαρκώς για νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι. Γνωρίζει, άλλωστε, ότι οι ισορροπίες είναι λεπτές και μόνο το… μαστίγιο δεν αρκεί, ιδίως από τη στιγμή που οι πολίτες έχουν χαλαρώσει και πρέπει να αισθανθούν ξανά ότι η προσπάθεια που γίνεται δεν είναι κυβερνητική, αλλά εθνική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει επιλογές στα χέρια του ή δεν έχει γίνει δέκτης πιο αυστηρών εισηγήσεων και από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αλλά και από συμμετέχοντες στις συσκέψεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν ότι οι γάμοι πρέπει να γίνονται με ένα ακόμα χαμηλότερο πλαφόν καλεσμένων, της τάξης των 40-50 καλεσμένων. Ο πρωθυπουργός, όμως, αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση στην κοινωνία παραπέμπει σε λεπτές ισορροπίες, συνεπώς δεν είναι εύκολη η επιστροφή της ψυχοσύνθεσης των πολιτών σε συνθήκες lockdown, εν μέσω θέρους.

Επιμένει, συνεπώς, όπως λέει και σε συνεργάτες του ότι το σχέδιο που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Το «ταμείο« θα γίνει, βεβαίως, πέριξ του Δεκαπενταύγουστου και θα παρθούν νεότερες αποφάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν έχει κανένα φετίχ για νέα μέτρα, χωρίς επιδημιολογική τεκμηρίωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...