411
O Στέλιος Πέτσας αφού έχει ανακοινώσει τη «βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου σχήματος»... | George Vitsaras / SOOC/CreativeProtagon

Η κυβέρνηση… των επιτυχημένων

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 4 Αυγούστου 2020, 13:37
O Στέλιος Πέτσας αφού έχει ανακοινώσει τη «βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου σχήματος»...
| George Vitsaras / SOOC/CreativeProtagon

Η κυβέρνηση… των επιτυχημένων

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 4 Αυγούστου 2020, 13:37

Αν ο Μητσοτάκης έκανε κανονικό ανασχηματισμό, το μελτέμι του Αυγούστου θα κατάπινε την επικοινωνιακή αύρα. Και αν, όπως λέγεται, η θέση του υπουργού Τουρισμού είναι επισφαλής, θα ήταν τουλάχιστον αμήχανο να τον αντικαταστήσει στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Συνεπώς, από Σεπτέμβριο και βλέπουμε.

Ωστόσο, και αυτές οι μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αφήνουν περιθώρια για κουβέντα.

Κεντρικό πρόσωπο είναι, φυσικά, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης που αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του ευρωπακέτου, σε ανοιχτή γραμμή και συνεργασία με τον επιτελικό πυρήνα του Μαξίμου. Εχει εκσυγχρονιστικό, φιλελεύθερο προφίλ και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. Επίσης, ως υφυπουργός πιστώνεται το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει σκοπό την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων με ενέσεις ρευστότητας. Είναι επίσης ένας πολιτικός που δεν ρέπει προς τον λαϊκισμό, προτάσσοντας πρωτίστως τεχνοκρατικό ύφος στη διαχείριση.

Αν η επιλογή του Σκυλακάκη ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, η αναβάθμιση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση σε αναπληρωτή υπουργό ευνοεί την ίντριγκα για τις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές ισορροπίες. Ο κ. Παπαθανάσης αναλαμβάνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Και ως αναπληρωτής υπουργός υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και όχι στον υπουργό Ανάπτυξης. Τι σημαίνει αυτή η κίνηση για τον Αδωνι Γεωργιάδη, από τον οποίο ουσιαστικά αφαιρείται ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι αρμοδιοτήτων; Μένει να δούμε αν πρόκειται για έναν λειτουργικό ανασχεδιασμό ή υπάρχει και κάτι άλλο που θα μάθουμε στη συνέχεια. «Χαίρομαι πολύ για την πρόοδο του στενού μου συνεργάτη και για τη συνέχεια της συνεργασίας μας» σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

Η τοποθέτηση του Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, με αρμοδιότητα στην κοινωνική ασφάλιση, εκλαμβάνεται ως μήνυμα προς τον Γιάννη Βρούτση, με ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων, αλλά υπακούει και σε ένα προσεκτικό, διαρκές, άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά. Η δε τοποθέτηση της κυρίας Ζωής Ράπτη στη θέση της υφυπουργού με αρμοδιότητα σε θέματα Ψυχικής Υγείας, δύναται να προκαλέσει ερωτήματα. Τι σχέση μπορεί να διατηρεί μία δικηγόρος με αυτό το πεδίο; Εκτός και αν η θητεία της στον Δήμο Ψυχικού θεωρείται συναφής με το αντικείμενο. Πάντως η αλήθεια είναι ότι με αυτά που έρχονται, μας χρειαζόταν υφυπουργός Ψυχικής Υγείας.

Ολα τα παραπάνω χαρακτηρίζονται από το Μαξίμου ως «βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου σχήματος». Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης μας λέει ότι όλα στην κυβέρνησή του λειτουργούν καλώς. Αυτή είναι και η βασική είδηση. Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η κυβέρνησή του είναι πετυχημένη και δουλεύει υποδειγματικά. Εν προκειμένω δεν θα μπορούσε να πει και κάτι διαφορετικό. Αφού η βασική δουλειά γίνεται από το Μαξίμου, μικρή σημασία έχει ποιος είναι σε ένα πόστο, τι κάνει και τι δεν κάνει.