909
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μάσκα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης κάνει επίκληση στο φιλότιμο των Ελλήνων: Είναι το «εθνικό μας εμβόλιο»

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 12:03
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μάσκα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης κάνει επίκληση στο φιλότιμο των Ελλήνων: Είναι το «εθνικό μας εμβόλιο»

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 12:03

«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο, που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε, γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη». Αυτό τόνισε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της καθιερωμένης τηλεδιάσκεψης για την Covid-19.

Η επίκληση στο πολυδιαφημισμένο ελληνικό «φιλότιμο» μπορεί να ιδωθεί ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού να απευθυνθούν στο θυμικό των πολιτών, να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τον κόσμο για έναν εθνικό σκοπό. Αλλά μπορεί να ιδωθεί και ως απόδειξη ότι η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο του κράτους και έτσι χρειάζεται ο πολίτης να κάνει και εδώ το κάτι παραπάνω.

Μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων (121 ανακοινώθηκαν την Τρίτη 4 Αυγούστου), ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή στη μάχη που όλοι μαζί δίνουμε συντεταγμένα από τον Φεβρουάριο, πολιτεία και κοινωνία, ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού. Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μία σημαντική αύξηση των θετικών κρουσμάτων, η οποία, όμως, διαφέρει ουσιωδώς από το πρώτο κύμα της πανδημίας και αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε να παραδέχεται μια γενικότερη ευθύνη για το πώς η Ελλάδα κατρακύλησε επιδημιολογικά. «Θα πρέπει να το πούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά τον μήνα Ιούλιο. Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια», τόνισε.

«Είχαμε δηλώσει με πολύ καθαρό τρόπο στις ανακοινώσεις που έγιναν στα τέλη Απριλίου από εμένα και από τα μέλη της κυβέρνησης, και από όλους τους αρμόδιους, και από τον Νίκο (Χαρδαλιά) και από τον Σωτήρη (Τσιόδρα), ότι το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι ένα σχέδιο εξόδου από την υγειονομική και την οικονομική κρίση, ούτε είναι ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα. Κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τον Φεβρουάριο, και έως ότου η επιστημονική κοινότητα ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο, αλλά και τα απαραίτητα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται», υπογράμμισε.

«Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε δεν γνωρίζουμε ακόμα τη διάρκεια της πανδημίας. Ξέρουμε ότι η επιστήμη κάνει πολύ γρήγορα βήματα προόδου, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα για πόσο καιρό, για πόσους μήνες θα είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε μαζί με τον ιό», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είχαμε δηλώσει εξαρχής ότι το σχέδιό μας αναπροσαρμόζεται συνέχεια με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας, είχαμε πει τότε ότι θα μετριέται, όπως και έγινε. Θα αξιολογείται, όπως και γίνεται διαρκώς και θα αποφασίζουμε συνεχώς αν πρέπει να επιταχύνουμε κάπου ή να επιβραδύνουμε κάπου αλλού. Και είναι κάτι το οποίο κάνουμε. Το κάνουμε κάθε μέρα. Εχουμε επιβάλει μόνο τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, τουλάχιστον 15 στοχευμένα νέα περιοριστικά μέτρα. Είναι μέτρα τα οποία απαντούν στα ευρήματα του Παρατηρητηρίου και του Διυπουργικού Μηχανισμού Παρέμβασης που έχουμε δημιουργήσει. Και αυτό που κάποιοι συχνά κακοπροαίρετα ονομάζουν έλλειψη σχεδίου ή κυβερνητικές παλινωδίες, είναι ακριβώς αυτή η διαρκώς ευμετάβλητη συνθήκη, στην οποία καλείται να προσαρμοστεί κάθε κυβέρνηση, το τονίζω, κάθε κυβέρνηση, απέναντι σε μια πανδημία που θέτει πρωτόγνωρα προβλήματα δημόσιας πολιτικής, για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε έτοιμες απαντήσεις ούτε δοκιμασμένες λύσεις», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Σε αυτή τη μεγάλη κρίση, η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη. Δεν είμαστε ή με την υγεία ή με την οικονομία. Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και έναν κοινωνικό δείκτη προστασίας, πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία δίνει έσοδα, λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και ένα κράτος το οποίο επιτελεί τον ρόλο του. Γι’ αυτό και θα το ξαναπώ. Η πιστή τήρηση των κανόνων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από εδώ και πέρα», υπογράμμισε.

«Η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας»

«Φοράμε όλοι –όλοι– μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους, όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και τη διασκέδαση σε χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια, απορρίπτουμε τις θεωρίες συνωμοσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγούνται, όχι η πολιτεία, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες, για να προστατεύσουμε τελικά τη δημόσια υγεία όλων», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων κι επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων. Εκεί που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα αναφέρθηκε ότι γίνεται συστηματική ιχνηλάτηση και καταβάλλεται προσπάθεια στεγανοποίησης. Επίσης, παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία από τις αφίξεις, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται όχι στα εισαγόμενα περιστατικά, αλλά στην εγχώρια μετάδοση. Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε αυτές τις περιοχές θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.