5307
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας, με έναν πίνακα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, συγκριτικά με άλλα κράτη με ανάλογο πληθυσμό | George Vitsaras / SOOC

Μητσοτάκης στη Βουλή: Στα όρια της παράνοιας οι μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 18:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2020, 23:55
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας, με έναν πίνακα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, συγκριτικά με άλλα κράτη με ανάλογο πληθυσμό
| George Vitsaras / SOOC

Μητσοτάκης στη Βουλή: Στα όρια της παράνοιας οι μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 18:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2020, 23:55

«Προσέρχομαι με μια παράκληση προς την αντιπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μια τόσο σοβαρή υπόθεση να τη μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη. Να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τη συνολική εικόνα και να μας απομακρύνουν όλους από αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος. Δηλαδή από τη μία η προστασία της υγείας, της ζωής των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας». Αυτό σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορόνες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει:

«Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα όμως προέχουν η αλήθεια και η κοινή δράση. Σήμερα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες, επιφυλάξεις, κριτικές –οι οποίες είναι καλοδεχούμενες όσο στηρίζονται σε επιστημονικά και τεκμηριωμένα δεδομένα–, πρέπει όλοι να ορθώσουμε πάνω από όλα ένα μέτωπο λογικής, διότι ο κορονοϊός μπορεί να ακολουθεί τη δική του εξέλιξη, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση. Ο,τι αποφάσεις οι οποίες παίρνονται, παίρνονται με γνώμονα τα πορίσματα της επιστήμης αλλά και με την παραδοχή ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, δυναμικές και γι’ αυτό και απαιτούν σύνθετα και δυναμικά μοντέλα τα οποία θα ανταποκρίνονται στην κάθε στιγμή».

Συνεχίζοντας, ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως διαπιστώνει «ότι παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζουν τα όρια της παράνοιας» και προσέθεσε:

«Εχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και αν μη τι άλλο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από ένα περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας».

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια απάντησε σε βασικά ερωτήματα των πολιτών ξεκινώντας από το «πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας».

«Η απάντηση αποτιμάται από ένα και μόνο μέτρο την πραγματική προστασία των πολιτών. Τα κρούσματα, τον αριθμό των ζωών που δυστυχώς χάθηκαν και από τη διασπορά του ιού στην επικράτεια. Η Ελλάδα έξι μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου μετρά 286 θανάτους με μέση ηλικία τα 78 χρόνια. Όσους δηλαδή θρηνούσαν καθημερινά σε ένα εξάωρο χώρες που χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Έχουμε 11.542 κρούσματα, είμαστε στην 111 θέση σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πολίτες. Τέσσερεις φορές κάτω από το μέσο όρο απωλειών στον κόσμο. Έχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη. Βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού» είπε.

«Η αλήθεια είναι –το είχαμε πει επανειλημμένως– ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξανάνοιγε. Οχι μόνο στον τουρισμό, αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Το είχα πει πολλές φορές, το προεξοφλούσαν όλοι ότι θα συνέβαινε σε όλες τις χώρες του κόσμου» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Προφανώς και δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο lockdown και προφανώς και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη διάδοση του ιού. Η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπισθούν και να ελεγχθούν. Και αυτό γίνεται και το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα».

Οι απαντήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς

Στη συνέχεια απαντώντας στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από την κ. Γεννηματά με αίτημα της οποίας διεξήχθη η προ ημερησίας συζήτηση σχολιάζοντας ότι διέκρινε ομοιότητες συγκρίνοντας την ομιλία της με εκείνη του κ. Τσίπρα ως προς την κριτική την οποία άσκησαν στην κυβέρνηση.

«Διέκρινα όμως τουλάχιστον από την κυρία Γεννηματά μία διάθεση να καταθέσει ένα πλαίσιο μαξιμαλιστικών, κατά την άποψή μου, προτάσεων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά την άποψή της η υγειονομική κρίση αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις. Μου κάνει εντύπωση ότι από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άκουσα σχεδόν καμία πρόταση παρά μόνο την εύκολη παρότρυνση να διπλασιάσουμε τον αριθμό των αιθουσών ή να μοιράσουμε τα παιδιά στη μέση με κάποιο μαγικό τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσουμε με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα το οποίο μπορεί να προκύψει στα σχολεία. Πρέπει να σας πω ότι αυτή δεν ήταν η πρόταση των ειδικών. Οι ειδικοί άλλα εισηγήθηκαν. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν ακριβώς αυτά τα οποία κάνουμε και πάνω σε αυτά θα επιμείνουμε».

Ανακρίβειες της Γεννηματά

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι ακούστηκαν ανακρίβειες, από την κυρία Γεννηματά «Πολλές ανακρίβειες. Πολλές ανακρίβειες οι οποίες είναι ανεπίτρεπτες όταν ακούγονται σε αυτή την αίθουσα με τόσο μεγάλη ευκολία, πόσω μάλλον όταν έχουμε καταθέσει επανειλημμένως και έχουμε θέσει στη βάσανο του δημόσιου διαλόγου τα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την αλήθεια».

Και τόνισε: «Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις, σας το έχω πει πολλές φορές εδώ, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τα επίσημα στοιχεία. Είπατε ότι μειώθηκαν τα τεστ. Δεν μειώθηκαν τα τεστ, κυρία Γεννηματά. Δεν μειώθηκαν τα τεστ. Τα τεστ αυξήθηκαν κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κάνει μέχρι και 17.000 τεστ την ημέρα. Κατά μέσο όρο ο αριθμός τεστ ως ποσοστό στους 1.000 κατοίκους της χώρας είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα με την Ολλανδία. Και πράγματι τα τεστ γίνονται και από δημόσιους φορείς, γίνονται και από ιδιωτικούς, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Οπότε τα τεστ όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αυξήθηκαν σημαντικά και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σήμερα εντοπίζουμε και περισσότερα κρούσματα. Το να συγκρίνουμε τα στοιχεία του Απριλίου και του Μαρτίου και του Μαΐου, όταν κάναμε πολύ λιγότερα τεστ, με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, δεν είναι μαθηματικά σωστό για τον απλούστατο λόγο ότι όταν κάνεις πολλά περισσότερα τεστ, θα εντοπίζεις πολλά περισσότερα κρούσματα.

Προσέξτε, εμείς και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και τον Μάιο ουδέποτε είπαμε ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν αυτά τα οποία είχαμε εντοπίσει. Δεν το είπαμε ποτέ. Γιατί γνωρίζαμε προφανώς ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν πολλαπλάσια. Και ποια ήταν η απόδειξη αυτού; Ο αριθμός δυστυχώς των ανθρώπων που έχαναν τη ζωή τους και η πίεση -η όποια πίεση, γιατί δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλη- την οποία υπέστησαν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σήμερα, λοιπόν, δεν έχουμε αντίστοιχη πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Καίτοι τα νοσοκομεία μας, όπως γνωρίζετε, λειτουργούν κανονικά. Δεν έχουμε αναστείλει χειρουργεία και δεν έχουμε μπει, και είμαι βέβαιος δε θα χρειαστεί να μπούμε στο έκτακτο καθεστώς του να επιστρατεύουμε κρεβάτια Εντατικής, να τα αποδεσμεύουμε από άλλες χρήσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

‘Αρα, τα τεστ έχουν αυξηθεί σημαντικά. Έγινε μία μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα του ΕΚΕΑ, μα το ΕΚΕΑ έχει μία δυναμικότητα 1.000 τεστ την ημέρα, αυτή είναι η δυναμικότητά του. Και πράγματι, για κάποιους λόγους προγραμματισμού κάποια τεστ έγιναν νωρίτερα, και για μία εβδομάδα το ΕΚΕΑ δεν μπόρεσε να κάνει τεστ. Αλλά το ΕΚΕΑ είναι 1.000 τεστ στα 17.000.

Και ως προς τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες της κυβέρνησής, μιας και μιλάμε για δημόσιες πολιτικές, θέλω να σας θυμίσω ότι η ερευνητική πρωτοβουλία που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση -σας το είπα, αλλά φαίνεται να μη θέλετε να ακούτε τα πραγματικά δεδομένα- η οποία μπορεί να προσθέσει μέχρι 5.000 τεστ ημερησίως, είναι το αποτέλεσμα χρηματοδότησης ελληνικής έρευνας, εγχώριας έρευνας, από ελληνικούς ερευνητικούς πόρους».

«Τι προτείνατε κ. Τσίπρα για τα αεροπλάνα»

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός σχολίασε το θέμα με τα αεροπλάνα που είχε θίξει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Έρχομαι τώρα σε ένα ζήτημα το οποίο άκουσα και από εσάς και από τον κύριο Τσίπρα. Αεροπλάνα. Αλήθεια; Τι προτείνατε; Είχατε εισηγηθεί, ή εισηγείστε και τώρα ότι πρέπει να μειωθεί η χωρητικότητα στα αεροπλάνα; Και πώς θα γίνει αυτό; Θα κόψουμε τη μεσαία θέση; Θα πούμε τα αεροπλάνα θα πετούν κατά το ήμισυ άδεια; Και πείτε μου μία αεροπορική εταιρεία, μία χώρα στον κόσμο η οποία να έχει εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο. Και πείτε μου τι θα συνέβαινε στον τουρισμό μας αν το είχαμε κάνει. Πολύ απλά η Ελλάδα θα έβγαινε μονομιάς από την τουριστική αγορά. Δε θα χρειαζόταν να κάνουμε κανένα τεστ και να χρησιμοποιήσουμε κανένα αλγόριθμο, κανείς δε θα πετούσε στην Ελλάδα. Δεν το γνωρίζετε αυτό, και εσείς και ο κύριος Τσίπρας, όταν με τόσο μεγάλη ευκολία λέτε, “μα δεν κάνατε κάτι για τα αεροπλάνα”;

Και στο κάτω κάτω της γραφής, εάν υπήρχε πρόβλημα στα αεροπλάνα, φαντάζομαι ότι θα το βρίσκαμε, πρώτα από όλα στο προσωπικό που εξυπηρετεί τα αεροπλάνα, στις αεροσυνοδούς, στους πιλότους. Γνωρίζετε εάν έχει υπάρξει έστω και ένα θετικό κρούσμα στα αεροπλάνα τα οποία πέταξαν στην Ελλάδα, τουλάχιστον από τις ελληνικές εταιρείες; Θα σας πω εγώ: κανένα. Κανένα, μηδέν».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Μιλήσατε για τα πλοία, και για την απόφαση την οποία πήραμε, πράγματι, να αυξήσουμε τη χωρητικότητα στα πλοία, να πάμε στο 85%, πάντα ακολουθώντας τις συμβουλές και τις επιταγές των ειδικών. Δεν κάναμε του κεφαλιού μας. Είπαμε όμως ότι τα πλοία θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση μάσκας, και ότι, εν πάση περιπτώσει, τα πλοία στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα μεγάλο μέρος των επιβατών να εξυπηρετείται με το να είναι έξω. Γνωρίζετε, κυρία Γεννηματά και κύριε Τσίπρα, εάν είχαμε θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα; Εξ όσων γνωρίζω, κανένα, μηδέν, με ενημερώνει ο υφυπουργός.

Φαντάζομαι ότι εάν υπήρχε πρόβλημα στα πλοία, οι πρώτοι οι οποίοι θα είχαν υποστεί τις συνέπειες θα ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ακούγεται ωραίο να λέμε τέτοιες κουβέντες με μεγάλη ευκολία, πλην όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να βλέπουμε εάν αυτές επιβεβαιώνονται τελικά από τα πραγματικά δεδομένα. Και τα δεδομένα είναι αυτά τα οποία σας αναφέρω. Είναι αυτά τα οποία έχουμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

Η ύφεση και ο Βαρουφάκης

Αν θέλετε να τα αμφισβητήσετε είναι δικαίωμά σας. Ακουσα τον κύριο Βαρουφάκη να λέει, η ύφεση δεν είναι 15%, είναι 18%. Και μπορεί αύριο να πει ότι είναι 25% και 30%. Μα ή πιστεύουμε την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια μεθοδολογία με όλες τις στατιστικές υπηρεσίες της Ευρώπης, ή δεν την πιστεύουμε. Τώρα, αν θέλουμε να κάνουμε μία συζήτηση όπου ο καθένας θα προσέρχεται εδώ με τα δικά του δεδομένα, φοβάμαι ότι θα κάνουμε παράλληλους μονολόγους. Το μόνο το οποίο θα καταλήξουμε τελικά είναι να μπλέκουμε την κοινωνία και να μην καταλήγουμε σε κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στο σημείο αυτό πως «Μία βασική παραδοχή λοιπόν, την οποία θα πρέπει κατ’ αρχάς να ασπαστούμε, είναι ότι δεχόμαστε, αποδεχόμαστε τα επίσημα δεδομένα, όπως αυτά τουλάχιστον εμφανίζονται από την κυβέρνηση, μέσα από το παρατηρητήριο Covid το οποίο δημιουργήσαμε. Και στο οποίο ουδέποτε, ούτε διανοηθήκαμε ποτέ ότι μπορούσαμε να αλλοιώσουμε, να παραποιήσουμε, να κρύψουμε πληροφορία, διότι αυτό θα ήταν κάτι το οποίο μετά βεβαιότητος θα το βρίσκαμε μπροστά μας. Θα ήταν τεράστιο σφάλμα. Όποιος προσπάθησε πάνω σε αυτήν την επιδημία να ωραιοποιήσει καταστάσεις το βρήκε τελικά μπροστά του».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καμπάνια ενημέρωσης επισημαίνοντας: «Μιλήσατε για καμπάνια ενημέρωσης. Χαίρομαι που αναγνωρίζετε την ανάγκη να υπάρχει ενημέρωση, επειδή ακούσαμε πάρα πολλά για την καμπάνια ενημέρωσης, την οποία έκανε η κυβέρνηση. Μακάρι να μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Είναι κάτι το οποίο θα το θέσουμε και προς συζήτηση στη Βουλή, εφόσον κρίνουμε ότι χρειάζεται και δεύτερη καμπάνια ενημέρωσης, ειδικά για τα ζητήματα των σχολείων και ειδικά για το ζήτημα της χρήσης της μάσκας, είμαστε εδώ πέρα να το φέρουμε στη Βουλή και να το συζητήσουμε. Και αυτή τη στιγμή η καμπάνια θα είναι αμιγώς τηλεοπτική καμπάνια, εφόσον αποφασίσουμε να κάνουμε μία τέτοια. Αν δεν την θέλετε, να καταθέσετε τις ενστάσεις σας, να πείτε ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να γίνει μία τέτοια εκστρατεία.

Τουλάχιστον η κυρία Γεννηματά αναγνωρίζει ότι υπάρχει σήμερα μία πρόσθετη ανάγκη ενημέρωσης. Πόσω μάλλον όταν ακούστηκαν, δυστυχώς, και σε αυτήν την αίθουσα απόψεις και θεωρίες οι οποίες, επιτρέψτε μου, δεν απέχουν πολύ από διάφορες ακραίες απόψεις, άσχετα αν κύριε Βελόπουλε, τα είπατε ελαφρώς ωραιοποιημένα και προσπαθήσατε να τα στρογγυλέψετε. Ο λόγος σας, βεβαίως, ήταν μία ευθεία αμφισβήτηση των επιστημονικών δεδομένων, έτσι όπως τουλάχιστον διαμορφώνονται από την υγειονομική, την επιστημονική επιτροπή, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση, της οποίας τις συμβουλές εμείς ακούμε και με αυτές εναρμονιζόμαστε».

Η χρήση μάσκας στα σχολεία

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και όσα σχολιάστηκαν για τη χρήση μάσκας: «Κατάλαβα ότι υπάρχει μία αμφισβήτηση, το είπατε ευθέως, για τη χρήση της μάσκας σε νεαρές ηλικίες. Αυτό κατάλαβα τουλάχιστον από αυτά τα οποία είπατε. Αυτή, θα το ξαναπώ, ήταν η εισήγηση των ειδικών. Θα το ξαναπώ και για να καθησυχάσω και γονείς και εκπαιδευτικούς. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φοράει συνέχεια τη μάσκα. Και είπαμε από την πρώτη στιγμή -και η Υπουργός Παιδείας το εξήγησε με απόλυτη σαφήνεια- ότι η μάσκα σε αυτές τις ηλικίες έχει περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί εάν δεν φοράει τη μάσκα του. Αλλά να σας πω κάτι, έχω δει και πολύ συγκινητικές ιστορίες, κυκλοφορούν αρκετές στο διαδίκτυο, με παιδάκια 3, 4, 5 ετών τα οποία πάσχουν από βαριές ασθένειες και τα οποία είναι υποχρεωμένα να φοράνε μάσκα για δύο και τρία χρόνια πολλές φορές, γιατί αυτό ακριβώς τους υποδεικνύουν οι ειδικοί.

Η μάσκα είναι μία μικρή παραχώρηση την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Και σύμφωνα με τους ειδικούς εάν δεν θέλουμε -θα το ξαναπώ- να πάμε σε πιο έντονα μέτρα τα οποία αφορούν κάτι το οποίο θα προσομοίαζε με ένα δεύτερο lockdown, είναι το μόνο μέτρο το οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας σύμφωνα τουλάχιστον και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας -ο οποίος, ναι, σε αυτό έχετε δίκιο, αναθεώρησε τις απόψεις του- αλλά αυτή τη στιγμή η άποψη η οποία επικρατεί είναι αυτή.

Εν πάση περιπτώσει, ένα είναι βέβαιο πια -αυτό το ξέρουμε- ότι η μάσκα ζημιά δεν κάνει. Μόνο όφελος μπορεί να έχει. Και έχει κοινή λογική γιατί μπορεί να έχει όφελος η μάσκα όταν ξέρουμε πια το μηχανισμό μετάδοσης του ιού. Ανθρωποι οι οποίοι μιλάνε δυνατά, εκπέμπουν σταγονίδια. Η μάσκα προστατεύει από αυτό και αν είσαι εσύ δυνητικός φορέας αλλά και αυτόν ο οποίος μπορεί να κολλήσει τον ιό».

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή: «Αναφερθήκατε, τουλάχιστον να σας το αναγνωρίσω αυτό διότι οι υπόλοιποι ομιλητές δεν βρήκαν ούτε ένα καλό σε όλα αυτά τα οποία έχει κάνει η κυβέρνηση, στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ότι ήταν ένα θετικό μέτρο. Πράγματι, ήταν ένα θετικό μέτρο η επιστρεπτέα προκαταβολή και μπόρεσε να δώσει σε παραπάνω από 100.000 επιχειρήσεις γρήγορη και άμεση ρευστότητα. Επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μία αντικειμενική δυσκολία να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Αυτός ήταν ο λόγος που την κάναμε και αυτός είναι ο λόγος που θα τη συνεχίσουμε και αυτός είναι και ο λόγος που θα την ενισχύσουμε.

Από εκεί και πέρα όμως, επιτρέψτε μου, δεν είναι το μόνο μέτρο το οποίο πήρε η κυβέρνηση. Αναφέρω ενδεικτικά ότι μόνο από το καθεστώς αναστολής ωφελήθηκαν 836.682 υπάλληλοι. Στοίχισε σχεδόν 1 δισ. αυτό το μέτρο, όταν δηλαδή ήρθε το κράτος ουσιαστικά και ανέλαβε τη μισθοδοσία ενός μεγάλου τμήματος του ιδιωτικού τομέα. Και 180.766 επιστήμονες ωφελήθηκαν από τα 600 ευρώ, όταν αυτά δόθηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο. Αναφέρω δύο ενδεικτικά μόνο παραδείγματα. Δεν είναι τώρα η ώρα να απαριθμήσω όλα τα μέτρα τα οποία έχει πάρει η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα.

Και βέβαια, μιας και μιλάμε για επιχειρήσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε -και θα το αναγνωρίσω, ότι αυτή ήταν μία πρόταση την οποία είχατε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο- το γεγονός ότι κάναμε παρεμβάσεις σημαντικές στην προκαταβολή φόρου. Αυτό είχε ως τελικό αποτέλεσμα στην εκκαθάριση φόρου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, τα νομικά πρόσωπα να καταβάλουν 1,5 δισεκατομμύριο, ενώ πέρυσι κατέβαλαν 3,5. Είναι 2 δισ. όφελος για τα νομικά πρόσωπα από τον περιορισμό ή το μηδενισμό της προκαταβολής φόρου, και από το γεγονός, βέβαια, ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι πολύ λιγότερο έντονη αυτό το χρόνο. Aρα είναι 2 δισ. παραπάνω για τις επιχειρήσεις, 2 δισ. λιγότερα για το κράτος, σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία».

Αναφερόμενος πιο διεξοδικά σε όσα είχε αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός σχολίασε: «Έρχομαι τώρα στις παρατηρήσεις του κ. Τσίπρα. “Μετά τις 12.00 δεν κολλάει ο ιός”. Κοιτάξτε να δείτε, αυτές ακριβώς είναι οι θεωρίες οι οποίες όταν εκφράζονται, ειδικά μέσα στη Βουλή, με αυτόν τον, έτσι λίγο, ειρωνικό τρόπο, δίνουν λαβή σε πάρα πολλούς να αμφισβητήσουν την ορθότητα των πολιτικών μας. Ο λόγος για τον οποίο, όχι μόνο εμείς, αλλά πάρα πολλές χώρες, επιβάλλουν ωράριο στο οποίο σταματάει κάποια στιγμή η διασκέδαση είναι ότι γνωρίζετε πολύ καλά, ότι όσο η διασκέδαση μπαίνει πιο βαθιά στη νύχτα, τόσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται και τόσο πιο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για τη μετάδοση του ιού. Είναι και ο λόγος που σταματήσαμε τους όρθιους στα μπαρ, για να μην έρχονται πολύ κοντά, και δεχτήκαμε ότι η διασκέδαση μπορεί να δουλεύει, αλλά μπορεί να δουλεύει μόνο καθιστή.

«Γιατί λέτε τέτοιες εξυπνάδες κ. Τσίπρα;»

Λοιπόν, γιατί αυτή η ειρωνεία, δεν την καταλαβαίνω. Σε ποιον κλείνετε το μάτι όταν λέτε τέτοιες εξυπνάδες; Αλλιώς δεν θα επέβαλλαν κι άλλες χώρες, πάρα πολλές, τέτοια μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση. Δηλαδή μόνο εμείς το ανακαλύψαμε το μέτρο αυτό; Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες κατά καιρούς επέβαλαν χρονικούς περιορισμούς στη διασκέδαση, δεν ήξεραν τι έκαναν, κι εμείς ανακαλύψαμε ξαφνικά την πυρίτιδα; Όχι, κλείνετε το μάτι σε κάποιους όταν το λέτε αυτό. Λίγο-πολύ στη νεολαία την οποία εμείς «καταπιέζουμε» και δεν την αφήνουμε να διασκεδάσει, αλλά από την άλλη «δεν τα έχουμε καταφέρει και καλά» στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Και ναι μεν στο πρώτο κύμα που τα πήγαμε καλά, κατά γενική ομολογία, το πιστώνεται η κοινωνία, αλλά στο δεύτερο κύμα που δεν τα πήγαμε καθόλου καλά το χρεώνεται η κυβέρνηση. Δεν είναι πολύ συνεκτικά και πολύ λογικά όλα αυτά τα οποία λέτε.

Και βέβαια πρέπει να σας πω ότι δεν είναι συνεκτικά και δεν είναι λογικά για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τα έχουμε πάει καθόλου άσχημα στο δεύτερο κύμα. Θα σας έλεγα, αντιθέτως, ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι στο δεύτερο κύμα τα έχουμε πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες, διότι ήμασταν στην 63η θέση σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, σε θανάτους ανά 100.000, και τώρα είμαστε στην 111η. Αυτό λένε τα στοιχεία, τώρα αν θέλετε εσείς να τα αμφισβητήσετε και να λέτε πόσο χάλια τα πάμε, αυτό είναι δικό σας δικαίωμα. Απλά, συγκρούεται και με την επιστημονική πραγματικότητα και με τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Πρέπει να σας πω ότι συγκρούεται όμως και με τη γενικότερη εντύπωση και την εικόνα που έχουν οι πολίτες για το πώς τα έχει καταφέρει η χώρα συνολικά.

Θα σας ξαναδείξω το διάγραμμα αυτό, το οποίο δείχνει συγκριτικά την πορεία της Ελλάδος. Βασικοί τουριστικοί ανταγωνιστές μας: η Κροατία, η Γαλλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία. Έχουμε την καλύτερη απόδοση. Το καταλαβαίνετε επιτέλους ή θέλετε μονίμως να πυροβολείτε τη χώρα επειδή αυτό σας βολεύει εσωκομματικά; Αυτά είναι επίσημα στοιχεία, δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Δηλαδή τι άλλο πρέπει να σας πούμε για να σταματήσετε να περιγράφετε μία εικόνα η οποία είναι εικόνα απόλυτης καταστροφής, όταν δεν επιβεβαιώνεται με τα στοιχεία.

Καταλαβαίνω την ανάγκη μερικές φορές να διανθίζετε το λόγο σας με στοιχεία τα οποία μπορεί να κάνουν εντύπωση. «Εκατό φορές», το έχετε πει τρεις φορές αυτό, «εκατό φορές περισσότερα κρούσματα». «Εκατό φορές περισσότερα κρούσματα» σε σχέση με όταν σταματήσαμε το lockdown. Ανακοίνωσα ότι πηγαίνουμε σε άρση του lockdown στις 28 Απριλίου. Τότε είχαμε 32 κρούσματα. Σήμερα έχουμε 156, αύριο μπορεί να έχουμε περισσότερα ή λιγότερα. Σύμφωνα με τα δικά σας μαθηματικά 32 επί 100, κάνουν 156. Τι μαθηματικά είναι αυτά; Πώς λέτε ότι είναι 100 φορές περισσότερα τα κρούσματα; Πώς δημιουργείτε τέτοιες εντυπώσεις όταν τα στοιχεία είναι στην τελείως αντίθετη κατεύθυνση και όταν σας είπα ότι αυτή τη στιγμή το βασικό ζητούμενο δεν είναι τόσο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων, όσο η θετικότητα και η αναλογία θετικών κρουσμάτων (στο συνολικό αριθμό των τεστ). Μην προσπαθείτε, λοιπόν, κύριε Τσίπρα να δημιουργήσετε εντυπώσεις μόνο και μόνο για να περιγράψετε μία εικόνα η οποία μπορεί να σας βολεύει πολιτικά και κομματικά».

Ο τουρισμός και τα τέσσερα δισ.

Περνώντας σε όσα ακούστηκαν για τον τουρισμό –τα έσοδα από τον οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε στην ομιλία του στα 4 δισ. ευρώ– σχολίασε: «Κατάλαβα από την κατηγορία σας ότι βιαστήκαμε να ανοίξουμε τον τουρισμό. Ότι δεν το κάναμε καλά, ότι έπρεπε να περιμένουμε λίγο πιο πολύ. Λοιπόν, Τσίπρας για τουρισμό: “Βρισκόμαστε στα μέσα Μάη και ακόμα όχι μόνο δεν έχουν ανοίξει ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε και εικόνα για το πότε και το πως θα επανεκκινήσει η λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας που είναι ο τουρισμός για την ελληνικό οικονομία”. Και μετά λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα κύριε Τσίπρα. Πάρτε να τα δείτε, πάρτε τα να θυμηθείτε τι λέγατε. Εσείς ο ίδιος μας λέγατε “ανοίξτε τον τουρισμό, ανοίξτε τον”. Μας πιέζατε, “καταστρέφονται οι άνθρωποι. Τι θα γίνουν; Θα βγουν στην ανεργία”. Και τώρα που ανοίξαμε τον τουρισμό, όπως σας είπα, οργανωμένα, τον ανοίξαμε με τα ίδια πρωτόκολλα που τον άνοιξαν όλες οι χώρες. Ξέρετε μία τουριστική ανταγωνιστική χώρα, κύριε Τσίπρα, η οποία να ζητούσε υποχρεωτικά PCR τεστ από όλους τους επισκέπτες; Μία. Θα μου πείτε μία; Μία. Αμα θέλετε πείτε το τώρα. Μία. Λοιπόν, καμία δεν το έκανε. Και παρά ταύτα, σε σχέση με όλους τους ανταγωνιστές μας -σας ξαναδίνω, παρακαλώ δώστε το στον κύριο Τσίπρα- λοιπόν, αυτή είναι η πραγματικότητα: Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, αναλαμβάνοντας ένα λελογισμένο ρίσκο ότι θα είχαμε μία μικρή αύξηση κρουσμάτων».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Ο κ. Βαρουφάκης μας είπε ”άξιζε τον κόπο; Τέσσερα δισ. είναι αυτά”. Εντάξει, για εσάς προφανώς τα δισ. είναι πασατέμπος. Δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για αυτά τα χρήματα τα οποία πήγαν στις τσέπες κάποιων ανθρώπων οι οποίοι δούλεψαν. Κατά την άποψή σας δεν άξιζε τον κόπο. Κατά τη δική μας άποψη άξιζε τον κόπο.

Και να σας πω και κάτι, είχαμε σχέδιο, κ. Τσίπρα, πολύ συγκεκριμένο. Δούλεψαν πάρα πολλοί άνθρωποι για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό το άνοιγμα στον τουρισμό έτσι όπως το κάναμε. Μπορείτε, όπως σας είπα, να ασκείτε κριτική. Αλλά αναφέρθηκε ο κύριος Βαρουφάκης στον κύριο Δρακόπουλο και θέλω να τιμήσω αυτό τον άνθρωπο, γιατί είναι ένας επιστήμονας τον οποίο προσωπικά δεν γνώριζα. Συναντηθήκαμε τυχαία γιατί εξέφρασε το ενδιαφέρον του να βοηθήσει τη χώρα, να έρθει και να μας παρέχει τις υπηρεσίες του, χωρίς να πληρώνεται. Δεν ανήκε στους ολιγάρχες όλους αυτούς τους οποίους θέλουμε να… «αβαντάρουμε» μέσα από την πολιτική μας. Έγραψε ένα κείμενο ο κύριος Δρακόπουλος παρουσιάζοντας τη δική του προσωπική εμπειρία. Και μιλάει με έναν πολύ ωραίο και κολακευτικό τρόπο, όχι για την κυβέρνηση ή για την Ελλάδα. Για το πώς συνάντησε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτόν για να μπορέσει αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο σχέδιο να γίνει πράξη.

Θα διαβάσω ένα απόσπασμα από αυτό το οποίο είπε: “Όταν ρώτησα”, λέει ο κ. Δρακόπουλος, “έναν από τους πυροσβέστες”, αναφέρω το όνομά του γιατί το γράφει, τον Βασίλη Κατσιάδα “πού έβρισκε όλη αυτή την ενέργεια, να είναι 14 ώρες όρθιος στο αεροδρόμιο και να υλοποιεί την πολιτική την οποία είχαμε χαράξει, η απάντησή του με κατέπληξε. Η επιτυχία μας αναφορικά με τον Covid-19 είναι η μοναδική μεγάλη νίκη της γενιάς μου και θα κάνω ό,τι μπορώ για να τη διατηρήσω”. Σαν κι αυτόν, υπάρχουν πάρα πολλοί, εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι έβαλαν πλάτη. Αυτούς προσβάλλετε, όταν με τόσο μεγάλη άνεση, αφορίζετε αυτή την προσπάθεια. Έγιναν όλα τέλεια; Όχι. Όχι ότι πήγαν όλα ρολόι, το λέει ο ίδιος ο κ. Δρακόπουλος. Προφανώς έγιναν και λάθη. Λέει και κάτι ακόμα όμως. Μιλάει για αυτούς που αποφασίζουν να σιωπήσουν όταν αυτοί που δεν έχουν να πουν τίποτα μιλούν. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι σιωπούν όταν αυτοί που δεν έχουν να πουν τίποτα μιλούν. Ένας από αυτούς είναι και ο καθηγητής, ο κ. Δρακόπουλος».

Ο κ. Μητσοτάκης ασχολήθηκε στη συνέχεια με μια σειρά άλλων θεμάτων που είχαν θιγεί λέγοντας «Καθαρίστριες, ετέθη το ζήτημα και από τον κ.  Βαρουφάκη. Πέντε χιλιάδες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πλήρους απασχόλησης για 10 μήνες, και ακόμα 4.474 μερικής απασχόλησης. Ο κ. Βαρουφάκης είπε κάτι σωστό: Τι συνέβαινε με το προηγούμενο καθεστώς, αν αρρώσταινε κάποια από αυτές τις καθαρίστριες; Τώρα τουλάχιστον είναι πλήρως εξασφαλισμένες, ως προς την υγειονομική τους κάλυψη. Πόσες είχατε εσείς; 3.700. Είκοσι-οκτώ εκατομμύρια παραπάνω από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη στήριξη των υπηρεσιών καθαρισμού στα σχολεία.

Μιλήσατε για προσλήψεις στην Παιδεία. Πάλι δεν σας ενημέρωσαν καλά οι συνεργάτες σας. Έχω εδώ την έκδοση των αναμορφωμένων τελικών πινάκων κατάταξης για τους 4.500 μόνιμους διορισμένους στην ειδική αγωγή. Θα αναγνωρίσω -μη βιάζεστε- ότι αυτή είναι μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε από εσάς. Πάλι δεν προφτάσατε να την τελειώσετε, ανήκει και αυτό σε όλα αυτά τα οποία δεν προφτάσατε να κάνετε. Πάντως ολοκληρώθηκε, 4.500.

Και έχω εδώ και την έκδοση των προσωρινών πινάκων κατάταξης, η προκήρυξη 1ΓΕ/2019, που αφορά 10.500 θέσεις Γενικής Εκπαίδευσης. Δε γνωρίζετε, όταν λέτε ότι δε γίνεται καμία πρόσληψη τακτικού προσωπικού, ότι η διαδικασία έχει εκκινήσει; Ελπίζω πραγματικά να μην το γνωρίζετε. Θα όφειλαν όμως να το γνωρίζουν οι συνεργάτες σας και οι λογογράφοι σας. Πάρτε λοιπόν και τις δύο προκηρύξεις για να τις δείτε, ώστε να μην αμφισβητούνται τα πραγματικά στοιχεία σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας -όπως το έχουμε πει πολλές φορές- να προχωρήσει και σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που τόσο αναγκαίες είναι σήμερα στην εκπαίδευση.

Κλείνω με μία αναφορά την οποία κάνατε και σήμερα. “Όλα μαύρα. Όλα χύμα”. Μιλάτε ακόμα μία φορά για κυβερνητική προπαγάνδα. Σας ευχαριστώ που αναγνωρίζετε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επηρεάσει μια σειρά από ξένα μέσα τα οποία έγραψαν τόσο κολακευτικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Μας δίνει μεγάλη δύναμη το γεγονός ότι πιστεύετε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε με αυτό τον τρόπο τον ξένο Τύπο. Αλλά από εκεί και πέρα να σας πω και κάτι. Όταν μονίμως μιλάτε για προπαγάνδα, όταν περίπου ισχυρίζεστε ότι αυτό το οποίο βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι μία μαγική εικόνα, δεν προσβάλλετε την κυβέρνηση. Και να σας πω και κάτι, η κάθε κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προβάλλει τα πράγματα και να προβάλει το θετικό της έργο. Δουλειά της είναι, δουλειά σας ήταν, δουλειά μας είναι.

Το ερώτημα είναι τελικά τι πιστεύουν οι πολίτες για αυτό το οποίο έχει συμβεί στη χώρα. Λοιπόν, οι πολίτες, μπορώ να σας πω ότι παρά την αβεβαιότητα, παρά την ανησυχία, παρά το άγχος, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, για την οποία πάντως δεν φταίει η χώρα μας -σε αντίθεση με μία προηγούμενη κρίση την οποία εσείς και ο κύριος Βαρουφάκης προκαλέσατε με τους δικούς σας χειρισμούς το 2015, αυτή την προκαλέσατε εσείς, μόνοι σας, την κρίση. Εμάς ο κορονοϊός μας βρήκε. Οι πολίτες παραμένουν ευτυχώς προβληματισμένοι αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Και ναι, πιστώνουν συνολικά θετικά στην κυβέρνηση τη διαχείριση της περιπέτειας του κορονοϊού. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ψήφος εμπιστοσύνης στις δικές τους δυνάμεις, στη δική τους εμπιστοσύνη, να μπορέσουν να διαμορφώσουν μία κατάσταση η οποία τελικά θα είναι προς όφελος δικό τους και των οικογενειών τους.

Το να παρουσιάζουμε μία εικόνα η οποία είναι αποκλειστικά και μόνο μαύρη αδικεί τη χώρα. Ενδεχομένως να σας βολεύει να εισπράξετε ορισμένα χειροκροτήματα στο εσωκομματικό σας ακροατήριο. Είναι δικό σας ζήτημα το πώς χειρίζεστε τα εσωτερικά του κόμματός σας. Αλλά αυτή τη στιγμή, θα σας το ξαναπώ, αδικείτε μία μεγάλη προσπάθεια η οποία γίνεται, όχι τόσο από την κυβέρνηση, αλλά από τη χώρα συνολικά».

Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η κυβέρνηση θα κάνει αυτό το οποίο πρέπει. Θα αναγνωρίσει με θάρρος τα όποια λάθη και τις όποιες παραλήψεις. Δεν δυσκολεύτηκα να πω στην πρωτολογία μου ότι πράγματι συνολικά όλοι δείξαμε μία τάση εφησυχασμού όταν τα πήγαμε τόσο καλά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορονοϊού. Αλήθεια είναι αυτό. Πρώτος εγώ θα το αναγνωρίσω και πρώτος εγώ θα πω ότι δεν επιτρέπεται να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Αλλά όχι να ακυρώνετε μία συνολική προσπάθεια μιας κοινωνίας η οποία εξακολουθεί και σήμερα να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των ειδικών. Μία κοινωνία η οποία καταλαβαίνει πως ό,τι και να πει η κυβέρνηση τελικά εξαρτάται από τον κάθε έλληνα πολίτη πρωτίστως, ξεχωριστά και ατομικά. Ναι, αυτή είναι η έννοια της ατομικής ευθύνης, την οποία εγώ προσωπικά υπερασπίζομαι και στηρίζω.

Διότι στη δική μου αντίληψη δεν είμαι σοσιαλδημοκράτης, κυρία Γεννηματά, φιλελεύθερος πολιτικός είμαι και οι φιλελεύθεροι πολιτικοί πιστεύουν ότι οι πολίτες έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μην ανησυχείτε, δεν εποφθαλμιώ τον πολιτικό σας χώρο. Αναγνωρίζω όμως ταυτόχρονα ότι ένας φιλελεύθερος πολιτικός μπορεί να αναγνωρίσει την ανάγκη για μία πολύ δυναμική κρατική παρέμβαση όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε, πάντα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας».

Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για μια τετραετία

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δοθεί ευκαιρία τις επόμενες εβδομάδες να γίνει διεξοδική συζήτηση για την οικονομία «με αφορμή το διεθνές οικονομικό φόρουμ της Θεσσαλονίκης. Δεν θα μπω στον κόπο να απαντήσω στη μαύρη εικόνα την οποία παρουσιάζει ο κύριος Τσίπρας. Φαντάζομαι ότι εάν τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα, με κάποιο τρόπο αυτή η δυσανεξία των πολιτών θα αποτυπωνόταν. Προσωπικά βλέπω την κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, να εξακολουθεί να έχει ένα απόθεμα εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Και εν πάση περιπτώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για μια τετραετία. Θα υλοποιήσει το κυβερνητικό της σχέδιο και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τώρα, επειδή όπως είπατε εδώ είμαστε, εδώ θα είμαστε, αλλά εδώ ήμασταν κιόλας. Εδώ ήμασταν. Πήρα το λόγο για να αποκαταστήσω την αλήθεια. Είπατε ότι είχατε αντίρρηση μόνο στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Δήλωση Τομεάρχη Παιδείας, κ. Φίλη: ‘Η κυβέρνηση αποφάσισε για πολιτικούς λόγους να αναλάβει μόνη της το μεγάλο και αχρείαστο υγειονομικό ρίσκο της επαναλειτουργίας των γυμνασίων και της Α’ και Β’ λυκείου’. Πάρτε το στα πρακτικά. Διότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξέρετε τουλάχιστον τι έχουν πει οι τομεάρχες σας. Είχατε ταχθεί κατά του ανοίγματος των σχολείων συνολικά. Είχατε σπεκουλάρει και τότε πάνω στο γεγονός ότι το άνοιγμα των σχολείων μπορούσε να προκαλέσει μία νέα έξαρση του ιού. Δείχνετε, και λυπάμαι που θα το πω, σχεδόν να επιχαίρετε για το γεγονός ότι μπορεί κάποια πράγματα να μην έχουν πάει ακριβώς όπως τα είχαμε προγραμματίσει.

Για άλλη μια φορά αναφερθήκατε στο ότι δεν έκανα αυτοκριτική. Δύο φορές έκανα τη δική μου αυτοκριτική και δεν έχω καμία δυσκολία να την ξανακάνω. Αλλά ξέρετε, θα σας το ξαναπώ, το να παρουσιάζετε μία εικόνα σχεδόν ικανοποίησης για οτιδήποτε στραβό γίνεται στη χώρα, να μιλάτε για υπανάπτυξη αναφερόμενος σε μία οικονομική κρίση πρωτοφανή για ολόκληρο τον πλανήτη, να αναφέρεστε σε στοιχεία εξαμήνου. Αυτά τα στοιχεία έχουμε. Όταν θα έχουμε τα στοιχεία του εννιαμήνου, θα συζητήσουμε με τα στοιχεία του εννιαμήνου και όταν έχουμε τα στοιχεία του έτους, θα συζητήσουμε με τα στοιχεία του έτους. Αυτή τη στιγμή έχουμε τα στοιχεία του εξαμήνου και με αυτά πορευόμαστε.

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα, κύριε πρόεδρε, τα της οικονομίας και της μαύρης εικόνας την οποία παρουσιάζει ο κύριος Τσίπρας θα έχουμε την ευκαιρία, όπως σας είπα, να τα συζητήσουμε. Μία φράση μόνο, όμως, για το ζήτημα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ‘Δεύτερη Ευκαιρία’. Βρήκα ενδιαφέρον ότι έχουμε θέσει το νομοσχέδιο σε διαβούλευση τρεις εβδομάδες τώρα, δύο τουλάχιστον. Είναι η πρώτη φορά που ακούω τοποθέτηση από εσάς για το θέμα. Ίσως είστε ακόμα σε φάση καλοκαιρινής ραστώνης.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του, ‘Δεύτερη Ευκαιρία’. Ομογενοποιεί διατάξεις άκρως προβληματικές και δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι με το δικό σας πλαίσιο θα βρισκόντουσαν παντελώς, μα παντελώς απροστάτευτοι, διότι εσείς είχατε συμφωνήσει την άρση της προστασίας της ά κατοικίας, να έχουν τη δυνατότητα να κατοικήσουν στο σπίτι τους. Να μην έχουμε τα φαινόμενα των εξώσεων που έχουμε δει σε τόσες άλλες χώρες και να μπορέσουν να έχουν τη δυνατότητα να ξανακερδίσουν την περιουσία τους εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

Ως προς το ζήτημα του κεφαλαιοποιητικού 2ου πυλώνα. Ξέρετε, εμείς ανήκουμε στην κατηγορία των κομμάτων που είμαστε συνεπείς προεκλογικά και μετεκλογικά σε αυτά τα οποία λέμε. Είχαμε μιλήσει για την ανάγκη ο 2ος πυλώνας να αποκτήσει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Η Επιτροπή Πισσαρίδη, η οποία εισηγείται το ίδιο, δεν αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι είναι ιδεολογικά κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Ίσως πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθείτε ότι εσείς έχετε μείνει στο παρελθόν και ότι ο κόσμος και η Ελλάδα έχουν προχωρήσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...