688
|

Διάλογος ακόμα και το Σαββατοκύριακο με «διαιτητή» τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 11:09

Διάλογος ακόμα και το Σαββατοκύριακο με «διαιτητή» τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 11:09

Η νέα τηλεδιάσκεψη που είχε η Ανγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά την επικοινωνία της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (για το Προσφυγικό και όχι μόνο, εδώ) δείχνει πολλά. Κυρίως ότι ο γερμανικός παράγοντας προωθεί, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, όχι μόνο τη συνεννόηση Αθήνας – Αγκυρας για τα βασικά ώστε να αποφευχθεί ένα επαπειλούμενο «θερμό επεισόδιο», αλλά και την έναρξη των πολυσυζητημένων διερευνητικών επαφών, οι οποίες ήταν να ξεκινήσουν τον Αύγουστο, αλλά πάγωσαν εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας με τον πλου και τις έρευνες του «Oruc Reis» στην Ανατ. Μεσόγειο.

Μάλιστα, αυτή η έναρξη διαλόγου μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο! Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην «Καθημερινή», το Βερολίνο φαίνεται ότι επιταχύνει τον βηματισμό, ώστε οι διερευνητικές επαφές, το φόρουμ στο οποίο Αθήνα και Αγκυρα συμφωνούν ότι μπορεί να εκκινήσουν εκ νέου την προσπάθεια διαλόγου, να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και στις 20-21 Σεπτεμβρίου, πριν δηλαδή από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24-25 Σεπτεμβρίου).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο συνέδριο του Economist ότι οι σύμβουλοί του βρίσκονται σε επικοινωνία με τους αντίστοιχους συμβούλους του Ερντογάν –«δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό» είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός (εδώ). Σύμφωνα όμως με την «Καθημερινή», μια τηλεφωνική επικοινωνία (ή και τηλεδιάσκεψη) των δύο ηγετών είναι στα σκαριά. Γι’ αυτό εργάζονται η Ελένη Σουρανή, διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, και ο Ιμραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συμμετείχαν και στη γνωστή τριμερή του Βερολίνου, μαζί με τον Γιαν Χέκερ.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε εξάλλου στο συνέδριο του Economist έτοιμος να ξεκινήσει τις διερευνητικές «πολύ, πολύ σύντομα», λέγοντας ότι ως προς τις διμερείς επαφές βλέπει «ένα παράθυρο ευκαιρίας».

Και εδώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον σημείο: ο Πρωθυπουργός μίλησε επί τούτω για τις διμερείς επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς υπάρχει το ζήτημα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου –«με ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει Navtex που αφορούν την Κύπρο. Αλλά σε ό,τι αφορά την διμερή σχέση, πράγματι βλέπω ένα “παράθυρο ευκαιρίας” και ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά το βλέπει με τον ίδιο τρόπο», είπε.

Και αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» ίσως να είναι ανοιχτό ακριβώς για αυτές τις ημέρες ως τη Σύνοδο Κορυφής, όπου η Κύπρος εμφανίζεται διατεθειμένη να είναι ανυποχώρητη στο αίτημά της για κυρώσεις κατά της Αγκυρας. Αυτό φέρεται ότι διεμήνυσε ο Νίκος Αναστασιάδης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που τον επισκέφτηκε την Τετάρτη στη Λευκωσία.

Οπως γράφουν «Τα Νέα», στο ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Φωτάκη, η Λευκωσία αναζητά το κατάλληλο πλαίσιο διαπραγμάτευσης που δεν θα επιτρέψει στην ΕΕ να υπαναχωρήσει απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, με πρόσχημα την «αποκλιμάκωση» της έντασης με την Ελλάδα, μετά την απόσυρση του «Oruc Reis», ενώ την ίδια στιγμή τα τουρκικά ερευνητικά συνεχίζουν να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και τα Κατεχόμενα απειλούν με αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Μάλιστα, «Τα Νέα» αναφέρουν ότι στο τραπέζι είναι και το βέτο που μπορεί να ασκήσει η Κύπρος σε αντίστοιχες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Λευκορωσίας, αν δεν υπάρξει ανάλογη στάση και για την Τουρκία.

Γράφουν «Τα Νέα»: Σε αυτό το σημείο η Λευκωσία βάζει στο τραπέζι το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, υπενθυμίζοντας ότι στο GYMNICH συμφωνήθηκε η διασύνδεσή τους με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Χαρακτηριστική των προθέσεων της Λευκωσίας ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκου Κούσιου επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ο οποίος διεμήνυσε ότι «δεν θα πρέπει η ΕΕ να αντιμετωπίζει το θέμα με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν θα μπορούσε δηλαδή στην περίπτωση της Λευκορωσίας να λαμβάνονται αποφάσεις για κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα στην περίπτωση της Τουρκίας να χρησιμοποιούνται άλλες αρχές στην εφαρμογή κυρώσεων».

Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται και ένα κυπριακό βέτο, ως ένα χαρτί που είναι πάντα στο τραπέζι, ωστόσο επισήμως δεν επιβεβαιώνεται τέτοια πρόθεση. Κυπριακές κυβερνητικές πηγές μάλιστα αποφεύγουν τέτοιου είδους αναφορές, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι η Λευκωσία δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί από την πολιτική συμφωνία του GYMNICH και θα δώσει μάχη για την εφαρμογή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...