485
|

Μετατίθενται για το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 14:42

Μετατίθενται για το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 14:42

Την πρωτοφανή στην ιστορία του ολυμπιακού κινήματος απόφαση να μετατεθούν κατά έναν χρόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα γίνονταν στο Τόκιο τον προσεχή Ιούλιο αναγκάστηκε να λάβει η Ιαπωνία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό ακριβώς ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τρίτη. Είναι μια ειρωνεία καθώς το Τόκιο είχε αναλάβει και το 1940 τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά αυτοί δεν έγιναν ποτέ λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (άλλες δύο διοργανώσεις, αυτή του 1916 που ήταν να διεξαχθει στο Βερολίνο και αυτή το 1944 που ήταν να γίνει στο Λονδίνο, είχαν ακυρωθεί).

Η ΔΟΕ είχε ανακοινώσει ότι θα πάρει οριστική απόφαση μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο το BBC ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος για να τηρηθεί η προθεσμία: μετά το αίτημα του Αμπε η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου 2020, θα επικυρωθεί άμεσα με έκτακτη τηλεδιάσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής.

Ο Αμπε εξήγησε στον πρόεδρο της ΔΟΕ ότι η αναβολή είναι αναπόφευκτη λόγω της πανδημίας, καθώς δεν θα είναι καν εφικτή η προετοιμασία των αθλητών –άλλωστε πολλές χώρες με πολυάριθμες ολυμπιακές αποστολές είχαν αρχίσει να διαμηνύουν ότι το σκέφτονται αν θα στείλουν αθλητές, με τελευταία τις ΗΠΑ. Επιπλέον, ανέφερε ο ιάπωνας ηγέτης, θα ήταν αδύνατο και στους θεατές να παρακολουθήσουν οι θεατές τα αθλητικά δρώμενα με τον τρόπο που αρμόζει σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μέχρι πρότινος και οι δύο πλευρές διέψευδαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ακύρωσης, μολονότι κάτι τέτοιο συζητείτο δημοσίως ήδη από τον Φεβρουάριο (εδώ). Ωστόσο σταδιακά η θέση της Ιαπωνίας ότι οι Αγώνες θα γίνουν στην ώρα τους, άρχισε να μην είναι τόσο στέρεη, με την κυβέρνηση Αμπε να αφήνει αρχικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια αναβολή για αργότερα μέσα στο 2020 –φθινόπωρο όπως είχαν γίνει οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 1964–, πάντα με το σκεπτικό ότι δεν νοείται η ακύρωση.

Αλλά η πραγματικότητα του 2020 είναι διαφορετική από αυτή του 1964 όταν η ιαπωνική πρωτεύουσα είχε φιλοξενήσει τους Αγώνες μήνα Οκτώβριο. Αν όλα πάνε καλά, το φθινόπωρο η Γη θα έχει επιστρέψει σε μια κάποια κανονικότητα και τότε το πρόγραμμα των άλλων αθλητικών διοργανώσεων δεν θα «χωράει» Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Σίνζο Αμπε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ (Charly Triballeau/Pool via REUTERS)

Καθοριστική σε αυτήν την χωρίς προηγούμενο εξέλιξη, ήταν κατ’ αρχάς η απόφαση του Καναδά και της Αυστραλίας που δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στους Αγώνες αν αυτοί γίνουν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα. Η Βρετανία και η Γαλλία ζήτησαν επίσης από τη ΔΟΕ να λάβει άμεσα τις αποφάσεις της ενώ οι ΗΠΑ επεσήμαναν ότι η πανδημία έφερε τεράστια αναστάτωση στην προετοιμασία των ομάδων τους.

Η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, διευκρίνισε ότι οι Αγώνες θα συνεχίσουν να έχουν την επωνυμία «Τόκιο 2020», παρότι θα διεξαχθούν έναν χρόνο αργότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...