515
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, δεξιά, σε παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο στο Τόκιο | Kyodo/via REUTERS

Ο Σίνζο Αμπε ομολογεί: Μπορεί να μη γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο στην ώρα τους

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 07:32
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, δεξιά, σε παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο στο Τόκιο
|Kyodo/via REUTERS

Ο Σίνζο Αμπε ομολογεί: Μπορεί να μη γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο στην ώρα τους

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 07:32

Η απόφαση να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Τόκιο, «μπορεί να καταστεί αναπόφευκτη» εάν η πανδημία του κορονοϊού συνεχίσει να εξαπλώνεται κατά τρόπο που καθιστά ανέφικτο να γίνει η διοργάνωση υπό ασφαλείς συνθήκες, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε.

Η μερική αλλαγή στάση της ιαπωνικής κυβέρνησης —η οποία έως τώρα διαβεβαίνε ότι οι Αγώνες θα γίνουν στην ώρα τους, στις 24 Ιουλίου— έρχεται την ώρα που δύο χώρες, από τις υπερδυνάμεις των μεταλλίων, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψουν στο Τόκιο: ο Καναδάς δήλωσε ότι ότι δεν θα στείλει αθλητές του στους Αγώνες, ενώ η Αυστραλία είπε ότι ετοιμάζεται μεν για τη διοργάνωση αλλά για το… 2021.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε την Κυριακή ότι εντείνει τους σχεδιασμούς της για κάθε σενάριο όσον αφορά τους αγώνες στο Τόκιο, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής τους, καθώς ο κορονοϊός δεν σταματά να εξαπλώνεται. Διευκρινίζει ωστόσο σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση ματαίωσης της διοργάνωσης.

Προτεραιότητα για τη ΔΟΕ ειναι να διασφαλιστεί η υγεία όλων των συμμετεχόντων, αλλά και να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες σε συνεννόηση με τις ολυμπιακές επιτροπές κάθε χώρας, αλλά και τις παγκόσμιες ομοσπονδίες κάθε αθλήματος και φυσικά την οργανωτική επιτροπή του Τόκιο και την ιαπωνική κυβέρνηση.

Την Κυριακή, ο Αμπε σημείωσε πως η απόφαση της ΔΟΕ συνάδει με τη θέση πως οι Αγώνες θα μπορούσαν να διεξαχθούν κανονικά, αλλά μόνο πλήρεις. «Αν αυτό γίνει δύσκολο, μπορεί να μην έχουμε καμία άλλη επιλογή παρά να εξετάσουμε την αναβολή» των Αγώνων, με δεδομένη την αρχή πως προέχει η υγεία των αθλητών, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο.

Η ακύρωση των Αγώνων αποκλείεται, επέμεινε ο Αμπε.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πρόσθεσε ότι εξέφρασε τη θέση του στον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων της ιαπωνικής πρωτεύουσας, Γιοσίρο Μόρι, το απόγευμα της Κυριακής, ο οποίος κατόπιν συζήτησε το ζήτημα με τον πρόεδρο ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Ο Αμπε έκρινε ακόμη τοποθετούμενος στο ιαπωνικό Κοινοβούλιο ότι το καλύτερο θα ήταν η απόφαση της ΔΟΕ να ληφθεί και να κοινοποιηθεί στο Τόκιο το συντομότερο δυνατόν.

Απέχει ο Καναδάς – Η Αυστραλία ετοιμάζεται για το 2021

Την ίδια ώρα, στέλεχος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας εκτίμησε πως είναι σαφές ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο το καλοκαίρι στο Τόκιο και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός πλέον πρέπει να γίνει για το 2021.

Σε ανακοίνωσή της, η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε ότι οι αθλητές πρέπει να δώσουν την προτεραιότητα στην υγεία τους και την υγεία των οικείων τους και να προετοιμαστούν για τους αγώνες το 2021.

Η ανακοίνωση της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής ακολούθησαν την απόφαση του Καναδά να μη στείλει αθλητές στο Τόκιο τον Ιούλιο.

Ο Καναδάς «έλαβε τη δύσκολη απόφαση να μη στείλει ομάδες» εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσαν η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Καναδική Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Οι δύο επιτροπές «καλούν επειγόντως τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» να λάβουν την απόφαση «να αναβληθούν οι Αγώνες για έναν χρόνο», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, κάτι που όπως αναφέρεται υποστηρίζουν επίσης επιτροπές των αθλητών, εθνικοί αθλητικοί οργανισμοί και η κυβέρνηση του Καναδά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...