648
Η μόνη δράση που θα δει το ΟΑΚΑ είναι αυτό των συνεργείων απολύμανσης... | INTIMENEWS

Η… μεγάλη απόδραση των «14» του μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 24 Μαρτίου 2020, 14:06
Η μόνη δράση που θα δει το ΟΑΚΑ είναι αυτό των συνεργείων απολύμανσης...
|INTIMENEWS

Η… μεγάλη απόδραση των «14» του μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 24 Μαρτίου 2020, 14:06

Θα μπορούσαν να παρατείνουν την προσωρινή διακοπή (έως τις 31 Μαρτίου) του πρωταθλήματος μπάσκετ για έναν ή δύο μήνες. Ηταν το πιο λογικό. Η διαφαινόμενη αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και η συνακόλουθη ματαίωση των προ-Ολυμπιακών τουρνουά, τους έδινε το χρονικό περιθώριο να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό, προτού αποφασίσουν οριστικά και αμετάκλητα για την τύχη της εφετινής Basket League. Αλλά, οι 14 ομάδες της Α1 δεν περίμεναν, καν, να βγει ο Μάρτιος. Δεν τις ένοιαζε, να ολοκληρωθεί η σεζόν ομαλά. Το μόνο που τις ενδιέφερε, ήταν να… αποδράσουν από ένα τουρνουά όπου τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα, με ή χωρίς πανδημία.

Βιάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» για να μην πληρώσουν παίκτες και προπονητές, επικαλούμενες λόγους ανωτέρας βίας. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) έχει δίκιο: οι έξι τελευταίες αγωνιστικές και τα πλέι-οφ/πλέι-άουτ θα μπορούσαν να παιχθούν ακόμη και τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Αλλά, πού να το βρει; Οι ΚΑΕ είχαν μια χρυσή ευκαιρία να απαλλαγούν από μισθούς, ενοίκια κι άλλες συμβατικές υποχρεώσεις, και δεν την άφησαν να πάει χαμένη. Οι ξένοι τους φεύγουν, βρίζοντας, από την Ελλάδα και ετοιμάζουν προσφυγές για οφειλές και δεδουλευμένα που δεν τους έχουν καταβληθεί. Ε, και; Είπαμε: ανωτέρα βία.

Στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας (23/3), η απόφαση ήταν ομόφωνη: 14-0. Μη σας κάνει εντύπωση. Στην Basket League ο τίτλος δεν έχει την παραμικρή οικονομική ή εμπορική αξία. Ο (σχεδόν βέβαιος πρωταθλητής) Παναθηναϊκός δεν έχει τίποτα να χάσει, εκτός από τη δυνατότητα να επεκτείνει το εντυπωσιακό σερί των 24 διαδοχικών σεζόν κατά τις οποίες κέρδισε τουλάχιστον ένα τρόπαιο, ελληνικό ή ευρωπαϊκό. Ενα ρεκόρ μοναδικό ανάμεσα στις 213 χώρες – μέλη της FIBA. Αυτό θα διακοπεί (εκτός αν η Ευρωλίγκα ολοκληρωθεί και την κατακτήσει…), όμως η θέση του στην Euroleague είναι εξασφαλισμένη.

Ούτε για το ποιος θα τερματίσει δεύτερος, τρίτος, ή τέταρτος, «καίγεται» κάποιος. Η τελική βαθμολογία θα ήταν εντελώς αδιάφορη, εάν δεν βρίσκονταν στις δύο τελευταίες θέσεις ο ΠΑΟΚ και ο Αρης. Αλλά, το γεγονός ότι κι αυτοί οι μεγάλοι και ιστορικοί σύλλογοι ψήφισαν υπέρ της διακοπής του πρωταθλήματος «εδώ και τώρα» προδίδει τη σιγουριά τους πως δεν πρόκειται να υποβιβαστούν. Η λίγκα δεν αντέχει να χάσει, μετά τον Ολυμπιακό, άλλα δύο ισχυρά brand-names της. Γι’ αυτό, όλες οι ομάδες συμφώνησαν -αν και δεν το φωνάζουν- να μην «πέσει» κανένας από τους δύο.

Πώς θα συμβεί αυτό; Με μια… ωραιότατη παύλα δίπλα στη σεζόν 2019-2020. Σαν να μην άρχισε ποτέ! Οπότε, το επόμενο πρωτάθλημα θα εκκινήσει με τους ίδιους συλλόγους που αγωνίστηκαν στο εφετινό. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει πως και η ΕΟΚ θα διακόψει οριστικά τα δικά της πρωταθλήματα, των χαμηλότερων κατηγοριών. Διαφορετικά, δύο ομάδες της Α2 (σήμερα είναι ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Διαγόρας Δρυοπιδέων) θα απαιτήσουν να πάρουν τη θέση του ΠΑΟΚ και του Αρη.

Εάν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και η ομοσπονδία του έχουν αντίρρηση να σώσουν τις δύο λαοφιλείς ομάδες της Θεσσαλονίκης, υπάρχει κι άλλος τρόπος: η αναδιάρθρωση. Θα επικυρωθεί η βαθμολογία της Α1 που διακόπηκε, αλλά, ταυτοχρόνως, θα αυξηθούν οι διαγωνιζόμενοι της επόμενης Α1 σε 16. Θα ήταν «αυτοκτονικό», τα πενιχρά έσοδα του πρωταθλήματος (τελικά, η απουσία του Ολυμπιακού προκάλεσε τεράστια ζημιά) να τα μοιράζονται ακόμη περισσότερες ομάδες. Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να δώσει 30 αγώνες κανονικής περιόδου για το ελληνικό πρωτάθλημα, άλλους 34 για την Ευρωλίγκα, συν τα πλέι-οφ (στη μια ή και στις δύο διοργανώσεις), συν τα παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδας. Αλλά, μην εκπλαγείτε εάν συμβεί. Η λίγκα μας έχει συνηθίσει, να σπρώχνει τα προβλήματα στο μέλλον.

Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αφού θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση. Κανονικά, απαιτείται και η συγκατάθεση της ΕΟΚ. Η λίγκα, όμως, θα του ζητήσει να την παρακάμψει. Στο ιδανικό, γι’ αυτήν, σενάριο θα τον πείσει να επιλέξει εκείνη τη σύνθεση της επόμενης Α1. Θα ήθελε ένα πρωτάθλημα 14 ομάδων, στις οποίες να περιλαμβάνονται, ο Αρης, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός (που σήμερα είναι 6ος στη βαθμολογία της Α2). Δύσκολη εξίσωση, που μόνο με αλχημείες μπορεί να λυθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...