654
Η Ανγκελα Μέρκελ μιλά σε εκδήλωση στο Αμβούργο, την Τετάρτη | REUTERS

Μέρκελ: Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2019, 16:55
Η Ανγκελα Μέρκελ μιλά σε εκδήλωση στο Αμβούργο, την Τετάρτη
|REUTERS

Μέρκελ: Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2019, 16:55

Οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές δεν φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και εξέφρασε την ανησυχία της για τον δρόμο που ακολουθεί η Αγκυρα.

«Τα τρέχοντα γεγονότα στην Τουρκία μετά τις δημοτικές εκλογές δεν καθιστούν πιθανότερη την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αποτελούν, αντιθέτως, λόγο ανησυχίας επί της αρχής σχετικά με την πορεία ανάπτυξης της Τουρκίας», δήλωσε η Μέρκελ σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και πέντε ακόμα ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Οι σχέσεις με Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλήθος προκλήσεων στο διεθνές μέτωπο, τόνισε η Μέρκελ, από την εμπλοκή της Ρωσίας στις ευρωεκλογές, την οικονομική ισχύ της Κίνας, το μονοπώλιο των ΗΠΑ στις ψηφιακές υπηρεσίες, και για αυτό πρέπει να διατηρήσει ένα ενωμένο μέτωπο.

»Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη πρέπει να επανατοποθετήσει τον εαυτό της σε έναν αλλαγμένο κόσμο. Οι παλιές βεβαιότητες του μεταπολεμικού κόσμου δεν υφίστανται πλέον.

»Η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μας αναγκάζουν ξανά και ξανά να βρούμε κοινό έδαφος. Αυτό είναι συχνά δύσκολο λόγω των διαφορετικών συμφερόντων μας. Αλλά μπορούμε να το πετύχουμε, σκεφτείτε για παράδειγμα την κοινή μας πολιτική στο ουκρανικό ζήτημα. Επίσης, η πολιτική μας στην Αφρική, είναι πλέον κοινή, κάτι που πριν λίγα χρόνια, ήταν αδιανόητο. Βάζουμε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Αλλά η πολιτική μας ισχύς δεν είναι ακόμα ανάλογη της οικονομικής μας», λέει η Μέρκελ.

Για το Ιράν και το κλίμα

Αναφερόμενη στο Ιράν, η καγκελάριος επισήμανε ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν διαφορετική άποψη από τις ΗΠΑ και ότι σε αυτό το θέμα τα συμφέροντά τους είναι διαφορετικά και πιο κοντά σε αυτά της Ρωσίας και της Κίνας. «Το γεγονός ότι η Ευρώπη σε αυτό το σημαντικό θέμα δεν είναι πλέον διχασμένη, όπως κάποτε με τον πόλεμο στο Ιράκ, έχει αξία από μόνο του. Οι Ευρωπαίοι πρέπει όμως να εκτιμήσουν ρεαλιστικά τις δυνατότητές τους και να τις ενισχύσουν για το μέλλον», δήλωσε.

Στο ίδιο πνεύμα, η καγκελάριος σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι υποτιμούν το πόσο επείγον είναι το πρόβλημα του κλίματος και τόνισε ότι το μαθητικό κίνημα «Παρασκευές για το μέλλον» σωστά ασκεί πίεση στους πολιτικούς, οι οποίοι, πρέπει να κάνουν περισσότερα προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους για το 2030.

Για τις ευρωεκλογές

Η Μέρκελ, μιάμιση εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, τονίζει ότι θα δραστηριοποιηθεί ακόμα περισσότερο υπέρ του μέλλοντος της Ευρώπης. «Οι ευρωεκλογές είναι μια ψηφοφορία μεγάλης σημασίας, ιδιαίτερες εκλογές. Πολλοί ανησυχούν και για την Ευρώπη, ανάμεσά τους κι εγώ», ανέφερε, καταλήγοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι αισθάνομαι μεγαλύτερο το καθήκον να ενωθώ με άλλους για να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη έχει μέλλον».

Οσο για την κριτική που δέχεται ότι δεν συμμετέχει ενεργά στον προεκλογικό αγώνα, η ίδια τόνισε πως η προεκλογική εκστρατεία αποτελεί ευθύνη του κόμματος, του οποίου δεν είναι πλέον επικεφαλής.

Η απόφαση «να παραδώσω την ηγεσία του κόμματος» συνδέεται άρρηκτα «με την απόφασή μου να μην βρίσκομαι πλέον στην πολιτική μετά το 2021 και, έπειτα από 18 χρόνια εκλογικών αγώνων, αυτό είναι πλέον τομέας της νέας ηγεσίας του CDU», εξήγησε.

Για τις σχέσεις της με τον Μακρόν

Η Μέρκελ παραδέχθηκε επίσης ότι έχει μια «συγκρουσιακή σχέση» με τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Υπάρχουν διαφορές στη νοοτροπία» και «διαφορές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους ρόλους μας», δήλωσε

Απαντώντας, ο Μακρόν έκανε λόγο «για περιστασιακές διαφωνίες, ώστε να οικοδομήσουμε έναν συμβιβασμό με τη Γερμανία για να προχωρήσουμε», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στη συνέντευξή της, η καγκελάριος ωστόσο υπογράμμισε την «τεράστια πρόοδο» που επιτεύχθηκε χάρη στη Γαλλία και τη Γερμανία, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας. «Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μαζί ένα μαχητικό αεροσκάφος και ένα άρμα μάχης (…) Είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης για να στηριχθεί ο ένας στον άλλο, στην πολιτική άμυνας», δήλωσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών: «Είμαι η καγκελάριος μιας κυβέρνησης συνασπισμού και είμαι πολύ περισσότερο εξαρτημένη από το κοινοβούλιο από ό,τι ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση, στο όνομα του διαχωρισμού των εκτελεστικών και νομοθετικών εξουσιών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...