259
|

Media Markt: Γιατί παραμένουμε στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2018, 11:21

Media Markt: Γιατί παραμένουμε στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2018, 11:21

Την απόφασή της να παραμείνει στην ελληνική αγορά κατέστησε σαφή με ανακοίνωσή της την Τετάρτη η Media Markt.

Οπως ανακοίνωσε ο όμιλος στον οποίο ανήκει, Media Markt Saturn Retail Group, «η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά για τη Media Markt. Η Media Markt σίγουρα θα παραμείνει στη χώρα. Δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης από την ελληνική αγορά».

Ο γερμανικός όμιλος προχώρησε στην παραπάνω ανακοίνωση μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αποεπένδυση από την Ελλάδα.

H Media Markt είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα βρίσκεται από το 2005, διαθέτει 12 φυσικά καταστήματα σε στρατηγικά σημεία της Ελλάδας, καθώς και ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ απασχολεί περίπου 860 άτομα προσωπικό. Μέχρι και το 2011 λειτουργούσε την αλυσίδα Saturn, οπότε και έκλεισε. Την χρήση 2016-17 κατέγραψε πωλήσεις ύψους 187 εκατ. ευρώ και κέρδη 2,86 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ζημιογόνων χρήσεων.

Τη σχετική φημολογία περί αποεπένδυσης είχαν τροφοδοτήσει δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι ο προφανής: ότι η Media Markt παρά την ισχυρή της παρουσία εδώ και 13 χρόνια στην ελληνική αγορά δεν έχει έως τώρα αποδώσει τα προβλεπόμενα κέρδη.

Ο δεύτερος είναι ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο η μητρική της Media Markt προχώρησε σε μια αποεπένδυση από τη Ρωσία, μεταφέροντας τα 46 καταστήματά της σε μια εταιρεία στην οποία έχει μόλις το 15% των μετοχών. Αυτή η μεσοβέζικη λύση –που αποτρέπει μεν τη «σκληρή έξοδο» της εταιρείας από την αγορά αλλά συνιστά υποχώρηση– θεωρήθηκε από οικονομικούς παράγοντες ως σχήμα που θα μπορούσε υπό κάποιες προϋποθέσεις να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Ωστόσο η ανακοίνωση του ομίλου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...