266
Ο 14χρονος Ντεβ Σα τη στιγμή της ανακοίνωσης ότι κέρδισε τον διαγωνισμό | REUTERS/Leah Millis

Με… αρχαιοελληνικό άρωμα ο διαγωνισμός ορθογραφίας στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 22:35
Ο 14χρονος Ντεβ Σα τη στιγμή της ανακοίνωσης ότι κέρδισε τον διαγωνισμό
|REUTERS/Leah Millis

Με… αρχαιοελληνικό άρωμα ο διαγωνισμός ορθογραφίας στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 22:35

Βρίσκοντας σωστά την ορθογραφία της λέξης «psammophile», ο 14χρονος Ντεβ Σα κέρδισε τον 95ο εθνικό διαγωνισμό ορθογραφίας των ΗΠΑ και 5ο.000 δολάρια.

Η λέξη «psammophile», που αποτελείται από την αρχαιοελληνική λέξη για την άμμο, «ψάμμος», και το «φίλος», και περιγράφει οργανισμούς που ευδοκιμούν σε αμμώδη περιβάλλοντα, έδωσε στον έφηβο από το Λάγκο της Φλόριντα τον τίτλο του νικητή.

Παρολίγο νικήτρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ήταν η επίσης 14χρονη Σάρλοτ Ουάλς, η οποία ορθογράφησε τη σκωτσέζικη λέξη «daviely» ως «daevilick». Οι δύο μαθητές ήταν ανάμεσα στους 11 φιναλίστ, που αναδείχθηκαν από τα 11 εκατομμύρια συμμετοχές του διαγωνισμού, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Ο Ντεβ έχει λάβει μέρος άλλες δύο φορές στον διαγωνισμό: το 2019, οπότε και τερμάτισε 51ος, και το 2021, που τερμάτισε 76ος. «Είναι σουρεαλιστικό… τα πόδια μου ακόμα τρέμουν» δήλωσε καθώς παραλάμβανε το τρόπαιο στη σκηνή, συνοδευόμενος από την οικογένειά του.

Στον δρόμο προς τον τελικό, που έλαβε χώρα στο Νάσιοναλ Χάρμπορ του Μέριλαντ, ο Ντεβ ορθογράφησε σωστά λέξεις όπως «bathypitotmeter», «schistorrhachis» και «rommack», ενώ η Σάρλοτ λέξεις όπως «akuammine», «sorge» και «collembolous».

H Washington Post συγκέντρωσε οκτώ λέξεις από τη διοργάνωση τις οποίες θεωρεί ότι αξίζει οι αναγνώστες της να εντάξουν στο λεξιλόγιό τους και, χωρίς να θέλουμε να γίνουμε ο Γκας Πορτοκάλος στο «Γάμος αλά Ελληνικά», τρεις από αυτές έχουν αρχαιοελληνική ρίζα.

Εκτός από το «psammophile», ελληνιστί «αμμόφιλος», η Φράνσις Βινάλ προτείνει τη λέξη «chthonic», στα ελληνικά «χθόνιος» και τη λέξη «omphaloskepsis», δηλαδή «ομφαλοσκοπία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...