506
Ο επικεφαλής των μισθοφόρων και λογοτέχνης Γεβγκένι Πριγκόζιν στο ερειπωμένο Μπαχμούτ | Handout via REUTERS

Ο Πριγκόζιν της διαβόητης Βάγκνερ έχει γράψει βιβλίο για παιδιά

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 18:17
Ο επικεφαλής των μισθοφόρων και λογοτέχνης Γεβγκένι Πριγκόζιν στο ερειπωμένο Μπαχμούτ
|Handout via REUTERS

Ο Πριγκόζιν της διαβόητης Βάγκνερ έχει γράψει βιβλίο για παιδιά

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 18:17

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία (και αλλού), είχε γράψει ένα παιδικό βιβλίο πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια, όπως αποκάλυψαν οι Moscow Times. Τους τελευταίους μήνες ο Πριγκόζιν, ο οποίος έχει περάσει εννέα χρόνια στη φυλακή για κλοπή, επικρίνει διαρκώς το κατεστημένο του Κρεμλίνου και του στρατού (εμμέσως και τον Πούτιν), προκαλώντας εικασίες ότι μπορεί να έχει τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες.

Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, που εκτείνεται σε 90 σελίδες, είναι δύο αδέλφια, ο Ινταγκούτζικ και η Ινταγκούζα, μικροσκοπικοί άνθρωποι που ζουν μέσα στον πολυέλαιο ενός θεάτρου. Ο Ινταγκούζικ μια μέρα ταξιδεύει στον κόσμο των απλών ανθρώπων και έτσι ξεκινούν οι περιπέτειές του, καθώς προσπαθεί να βρει τον δρόμο για το σπίτι του, όπως γράφει η Telegraph.

Κάποια στιγμή, τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι ο πολυέλαιος στον οποίο ζουν είναι στην πραγματικότητα μαγικός και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μεγαλώσουν σε μέγεθος. Ο Ινταγκούτζικ προσφέρεται να βοηθήσει τον βασιλιά της πατρίδας τους να γίνει μεγαλύτερος, φέρνοντάς τον στον πολυέλαιο. Ομως, κατά λάθος τον κάνουν υπερβολικά μεγάλο και μετατρέπεται σε γίγαντα που δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει αποτελεσματικά.

«Πώς μπορώ να κυβερνήσω τους ανθρώπους μου αν είναι τόσο μικροί; Θα μπορούσα να τους καταστρέψω κατά λάθος. Σας παρακαλώ, κάντε με τον ίδιο μικρό βασιλιά που ήμουν», λέει ο ήρωας του Πριγκόζιν. «Μόνο ένας μικρός βασιλιάς μπορεί να κυβερνήσει τους Ινταγκούτζικ».

Ο Πριγκόζιν επικρίνει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σχεδόν από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατηγορώντας τους κορυφαίους στρατηγούς της χώρας ότι δεν εφοδιάζουν επαρκώς με πυρομαχικά τους μισθοφόρους μαχητές του.

Ο Πριγκόζιν αναγκάστηκε να αρνηθεί ότι αναφερόταν στον Πούτιν όταν ρώτησε κάποια στιγμή αν ο «παππούς» –ένα παρατσούκλι που χρησιμοποιείται μερικές φορές για τον ρώσο ηγέτη– είναι «πραγματικά ένας μαλάκας».

Τις τελευταίες εβδομάδες ταξιδεύει στη Ρωσία μιλώντας με απλούς πολίτες σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το θετικό δημόσιο προφίλ του μετά την αποχώρηση των μαχητών του από την ερειπωμένη πόλη Μπαχμούτ. Είπε ότι η περιοδεία δεν ήταν η αρχή μιας πολιτικής καριέρας, αλλά μια προσπάθεια εκπαίδευσης των νέων.

Στους χαρακτήρες του παιδικού βιβλίου περιλαμβάνεται επίσης ένας ηλικιωμένος άνδρας που ονομάζεται Γκαγκάρικ, ο οποίος κρατά ένα πουλί, φοράει μια καμπαρντίνα «φτιαγμένη από τραχύ ύφασμα» και μαγειρεύει σούπα, ίσως μια αναφορά στην προηγούμενη καριέρα του Πριγκόζιν, ο οποίος ήταν σεφ του Πούτιν.

Ο χαρακτήρας που ονομάζεται Γκαγκάρικ θα μπορούσε επίσης να είναι μια αναφορά στον Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο που πήγε στο Διάστημα το 1961, ο οποίος θεωρείται από το Κρεμλίνο μία από τις κορυφαίες μορφές της Σοβιετικής Ενωσης.

Τα πολύχρωμα σχέδια του βιβλίου αποδίδονται επίσης στον Πριγκόζιν. Οι Moscow Times ανέφεραν ότι το παιδικό βιβλίο του τελειώνει με ένα ποίημα που περιγράφει την όλη την ιστορία ως «αστεία και παράξενη».

Σύμφωνα πάντα με τους Moscow Times, οι επίσημοι συγγραφείς του βιβλίου είναι τα δύο παιδιά του Πριγκόζιν, η Πολίνα και ο Πάβελ, αν και ο πρόλογος του βιβλίου αναφέρει ότι συνεργάστηκε κι εκείνος μαζί τους. Περίπου 2.000 αντίτυπα τυπώθηκαν και δόθηκαν σε φίλους της οικογένειας.

Στην εσωτερική σελίδα του εξωφύλλου, ο Πριγκόζιν, σε νεαρή ηλικία, ποζάρει με τα παιδιά του και τη σύζυγό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...