525
Το Σαμονί, ένα από τα παλαιότερα χειμερινά θέρετρα στη Γαλλία, είναι μία από τις 20 κοινότητες που αποφάσισαν να πολεμήσουν το Airbnb | Shutterstock

Οι γαλλικές πόλεις ενώνονται κατά των «καταστροφικών» Airbnb

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 16:32
Το Σαμονί, ένα από τα παλαιότερα χειμερινά θέρετρα στη Γαλλία, είναι μία από τις 20 κοινότητες που αποφάσισαν να πολεμήσουν το Airbnb
|Shutterstock

Οι γαλλικές πόλεις ενώνονται κατά των «καταστροφικών» Airbnb

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 16:32

Ομάδες εκστρατείας από 20 κοινότητες, από το οχυρωμένο λιμάνι του Μπρετόν στο Σεν Μαλό μέχρι το λιμάνι της Μασσαλίας και το Σαμονί, το διάσημο χειμερινό θέρετρο στο Λευκό Ορος, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πιέσουν για κρατική δράση ενάντια σε αυτό που περιγράφουν ως μάστιγα που διαταράσσει τη ζωή στις πόλεις τους, σύμφωνα με τους Times.

«Είναι καταστροφή. Ολόκληρες γειτονιές αδειάζουν», είπε ο Φρανκ Ρολάντ, ακτιβιστής από το Σεν Μαλό που ηγείται της εθνικής ομάδας δράσης, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου. Η Airbnb, μακράν η μεγαλύτερη πλατφόρμα τέτοιου είδους, διαφημίζει 800.000 καταλύματα στη Γαλλία, με 22.000 από αυτά να βρίσκονται στο Παρίσι, λέει η ομάδα.

Πέρα από την όχληση που προκαλούν τα θορυβώδη πάρτι, τις βαλίτσες που κοπανιούνται ασταμάτητα στα λιθόστρωτα και τα ατελείωτα σκουπίδια, η έκρηξη στις τιμές των ενοικίων διώχνει τους κατοίκους της περιοχής, με συνέπεια να κλείνουν καταστήματα και σχολεία και προκαλώντας έλλειψη εργατικού δυναμικού, λένε οι ακτιβιστές. Ο κύριος στόχος τους δεν είναι οι ιδιοκτήτες των προς ενοικίαση καταλυμάτων, αλλά οι άνθρωποι και οι εταιρείες που αγοράζουν ακίνητα για να να τα μετατρέψουν σε μια επικερδή επιχείρηση ενοικίασης.

Στη νοτιοδυτική χώρα των Βάσκων, όπου οι τοπικές αρχές επέβαλαν πρόσφατα περιορισμούς, οι ακτιβιστές λένε ότι τα μισά σπίτια στο χωριό Γκεταρί είναι βραχυπρόθεσμα ενοικιαζόμενα, ενώ το ίδιο συμβαίνει με το 45% των σπιτιών στην πόλη-λιμάνι του Σεν Ζαν-ντε-Λιζ και το 40% στο θέρετρο του Μπιαρίτζ. Στην πόλη του Σεν Μαλό, την πρώτη πόλη που στάθηκε ανοιχτά εναντίον των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, η τοπική οργή εκδηλώθηκε με επιθέσεις στα οχήματα των ενοικιαστών. Η πόλη της Μπαστιά, το κύριο λιμάνι της Κορσικής, άρχισε να επιβάλλει περιορισμούς αυτή την εβδομάδα.

Στην καρδιά της πόλης Ανεσί των Aλπεων, η Μπριζίτ Κοτέ, ακτιβίστρια κατά της Airbnb, είπε ότι οι μισές πολυκατοικίες στον δρόμο της έχουν μετατραπεί σε ενοικιαζόμενα για τουρίστες. «Στην παλιά πόλη, 23 κτίρια έχουν κηρυχθεί επικίνδυνα λόγω έλλειψης συντήρησης. Οι ιδιοκτήτες Airbnb δεν επισκευάζουν καν τις στέγες», είπε στην εφημερίδα Le Monde.

Η εκστρατεία ξεκίνησε μετά την καθυστέρηση της συζήτησης του νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε από διακομματική ομάδα βουλευτών και αφορά στον περιορισμό της μετατροπής ιδιωτικών κατοικιών σε ενοικιαζόμενα για τουρίστες.

Το Παρίσι έχει επιβάλει μια σειρά από προϋποθέσεις που έχουν περιορίσει τις δραστηριότητες της Airbnb και των μικρότερων αντιπάλων της. Οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού δεν μπορούν να εκμισθώνουν την κύρια κατοικία τους για περισσότερες από 120 ημέρες το χρόνο. Οποιος θέλει να προσφέρει για ενοικίαση ένα ακίνητο για περισσότερες από 120 ημέρες πρέπει να εγγραφεί ως επιχείρηση.

Η πόλη, ωστόσο, εξαρτάται από τα έσοδα από τους επισκέπτες και βασίζεται στην Airbnb για να βοηθήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου καλοκαιριού. Τα υψηλά ενοίκια που μπορούν να χρεωθούν, έως και 10.500 ευρώ τη βραδιά για ένα διαμέρισμα δύο δωματίων στο κέντρο του Παρισιού, δελεάζουν πολλούς κατοίκους να σκεφτούν να μετακομίσουν από την πόλη και να δώσουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Το Παρίσι, πάντως, συνεργάζεται με τη Βαρκελώνη, το Αμστερνταμ και άλλες τουριστικές πόλεις για να βρουν τρόπους ρύθμισης της κατάστασης.

Ο Ντάριο Ναρντέλα, δήμαρχος της Φλωρεντίας, είπε ότι θέλει να απαγορεύσει πλήρως τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης και να χρησιμοποιήσει φορολογικές ελαφρύνσεις για να ενθαρρύνει περισσότερους μόνιμους κατοίκους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν σε αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...