523
Η μηχανικός διαστημοπλοίου Κριστίν Ντέιβις (δεξιά) παρουσιάζει τη νέα στολή. | Reuters

Με αυτές τις στολές θα ξαναπάμε στη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 13:42
Η μηχανικός διαστημοπλοίου Κριστίν Ντέιβις (δεξιά) παρουσιάζει τη νέα στολή.
|Reuters

Με αυτές τις στολές θα ξαναπάμε στη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 13:42

Η NASA παρουσίασε τη νέα στολή που προορίζεται για τους επόμενους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στη Σελήνη, ως μέρος του προγράμματος Artemis. Η στολή είναι γνωστή ως Πρωτότυπο xEMU και θυμίζει εκείνες που χρησιμοποιούνται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προσφέροντας, όμως, μεγαλύτερη άνεση και κινητικότητα στην επιφάνεια του δορυφόρου μας.

O επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπρίντστιν, παρουσίασε και το «σύστημα επιβίωσης» Orion, μία πορτοκαλί στολή πτήσης με κράνος που οι αστροναύτες θα φορούν κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης και της επανεισόδου στην ατμόσφαιρα της Γης. Το Orion, είναι ο αντικαταστάτης του διαστημικού λεωφορείου, αλλά σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη και σε άλλες τοποθεσίες στο εξωδιάστημα.

Το πρωτότυπο xEMU έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσαρμόζεται στο σωματότυπο του κάθε αστροναύτη, κάτι που δεν ίσχυε για τα προηγούμενα μοντέλα. Ο πρώτος αποκλειστικά γυναικείος περίπατος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είχε προγραμματιστεί για τον προηγούμενο Μάρτιο, όμως ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα γιατί δεν μπορούσε να βρεθεί στολή στο νούμερο της αστροναύτη Αν ΜακΚλέιν.

Σε εκδήλωση στα κεντρικά της NASA, η μηχανικός διαστημοπλοίων Κριστίν Ντέιβις φόρεσε την καινούργια στολή πάνω στην σκηνή, με τον Μπρίντστιν να λέει στο κοινό: «Για να είμαι ξεκάθαρος, η Κριστίν φοράει μια στολή που θα κάνει σε όλους τους αστροναύτες μας όταν πάμε στη Σελήνη»

Η μηχανικός διαστημοπλοίων Εϊμι Ρος δήλωσε στο BBC πως το πρωτότυπο xEMU δίνει στους αστροναύτες περισσότερη κινητικότητα στην περιοχή των ώμων, κάτι που οι στολές του προγράμματος Apollo δεν μπορούσαν να προσφέρουν.

Οι νέες στολές διαθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι που μοιάζει με ρουλεμάν, επιτρέποντας στον αστροναύτη να κάνει περισσότερες κινήσεις με τη μέση του. Υπάρχουν άλλα τρία «ρουλεμάν» στην περιοχή των ποδιών που δίνουν ευκινησία στο κάτω μέρος του σώματος.

«Η ευκινησία είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα», είπε η αστροναύτης Κέιτ Ρούμπινς. «Αν χρειάζεται να σηκώσεις μία πέτρα, αν εξετάζεις κάτι, χρειάζεσαι ευλυγισία στο πάνω μέρος του σώματος»

H Εϊμι Ρος είπε πως τα ρουλεμάν θα προστατεύσουν την στολή από την σεληνιακή σκόνη που κολλούσε στις επιφάνειες και τρύπωνε σε κάθε γωνία στις αποστολές Apollo. Στην μάχη ενάντια στη σεληνιακή σκόνη βοηθάνε και τα νέα υλικά που επιστρατεύτηκαν, όπως και η χρήση λιγότερων ραφών.

Το Πρωτότυπο xEMU προσφέρει περιβάλλον 100% οξυγόνου και παρέχει οκτώ ώρες καθαρού αέρα στον αστροναύτη, μαζί με άλλη μία ώρα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το Σύστημα Επιβίωσης Orion παρουσιάστηκε από τον Ντάστιν Γκόμερτ, υπεύθυνο διαχείρισης προγράμματος στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον. «Αυτή είναι η στολή που μας φέρνει πίσω σώους και αβλαβείς. Είναι φτιαγμένη για το ανθρώπινο σώμα και για το κάθισμα της σεληνάκατου».

Το Σύστημα Επιβίωσης Orion, μια στολή για το αναπάντεχο μιας αποστολής στη Σελήνη

Ο κύριος σκοπός του Orion είναι να προστατεύσει τους αστροναύτες σε περίπτωση ξαφνικής αποσυμπίεσης, όταν δηλαδή χάνεται η ατμοσφαιρική πίεση στο εσωτερικό του αεροσκάφους την ώρα που ταξιδεύει .

Ο Γκόμερτ εξηγεί: «Μπορούμε να είμαστε ήσυχοι εδώ μέσα, να ελέγξουμε την πίεση που ασκείται στο ανθρώπινο σώμα και να παραμείνουμε στην ίδια θέση για έξι ημέρες. Δεν είναι μικρό κατόρθωμα να μπορείς να ζήσεις για έξι μέρες μέσα σε μία στολή λίγα εκατοστά μεγαλύτερη από εσένα». Ο Μπίντστιν συμπλήρωσε: «Αν χρειαστεί, το Orion γίνεται διαστημόπλοιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...