387
Τα ασημένια μυρμήγκια τρέχουν με εκπληκτική ταχύτητα για να βρουν την τροφή τους πάνω στην καυτή άμμο | Verena Wahl/Ulm University/Journal of Experimental Biology

Βρέθηκε μυρμήγκι που τρέχει ταχύτερα από τον Γιουσέιν Μπολτ!

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 14:31
Τα ασημένια μυρμήγκια τρέχουν με εκπληκτική ταχύτητα για να βρουν την τροφή τους πάνω στην καυτή άμμο
|Verena Wahl/Ulm University/Journal of Experimental Biology

Βρέθηκε μυρμήγκι που τρέχει ταχύτερα από τον Γιουσέιν Μπολτ!

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 14:31

Ερευνητές από την Γερμανία έμειναν έκπληκτοι όταν μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο αναζητούν την τροφή τους τα μυρμήγκια ενός είδους που ζει στην βόρεια Σαχάρα διαπίστωσαν ότι τα μυρμήγκια αυτά έχουν εκπληκτική ταχύτητα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ulm μελετούσαν τα αποκαλούμενα «ασημένια μυρμήγκια» Cataglyphis bombycina και ανακάλυψαν ότι τα μυρμήγκια αυτά καλύπτουν απόσταση ενός μέτρου μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Το μυρμήγκι αυτό καλύπτει σε ένα δευτερόλεπτο μια απόσταση 108 φορές μεγαλύτερη από το μήκος του σώματος του. Το τσιτάχ που είναι το ταχύτερο ζώο στην στεριά καλύπτει σε ένα δευτερόλεπτο απόσταση 28 φορές μεγαλύτερη από το μήκος του σώματος του. Αν μια γάτα είχε ταχύτητα παρόμοια με εκείνη του μυρμηγκιού θα έτρεχε με 190 χλμ./ώρα ενώ ο άνθρωπος θα έτρεχε με ταχύτητα 550 χλμ./ώρα!

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian μελετώντας σε βίντεο τις κινήσεις του μυρμηγκιού όταν τρέχει διαπίστωσαν ότι καλύπτει την απόσταση του ενός μέτρου με 47 διασκελισμούς ρυθμός που είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό που είχε στον διασκελισμό ο Γιουσέιν Μπολτ όταν έσπαγε τα ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου. «Κυριολεκτικά πετούν στον αέρα, τα πόδια τους δεν πατούν στο έδαφος από δρασκελιά σε δρασκελιά» αναφέρει η Σάρα Πφέρερ, ειδική στην μελέτη συμπεριφοράς ζώων στο Πανεπιστήμιο Ulm.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όντα που ζουν στην έρημο τα οποία προφυλάσσονται σε καταφύγια κατά την διάρκεια του μεσημεριού όταν οι θερμοκρασία της άμμου αγγίζει τους 60 βαθμούς Κελσίου τα ασημένια μυρμήγκια βγαίνουν από τις φωλιές τους και αναζητούν απομεινάρια από πτώματα ζώων με τα οποία θα τραφούν. Τα μυρμήγκια αυτά διαθέτουν ασημένιες τρίχες οι οποίες αντανακλούν τις ακτίνες του Ηλιου αλλά αυτό το προστατευτικό μέτρο που ανέπτυξαν δεν ήταν αρκετό για να τους επιτρέψει να επιβιώσουν στο καυτό περιβάλλον που αναζητούν την τροφή τους.

Ετσι εξελίχθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε το κυνήγι της τροφής να γίνεται με πολύ μεγάλες ταχύτητες ενώ παράλληλα έχουν αναπτύξει εξαιρετικές ικανότητες προσανατολισμού και χαρτογράφησης ώστε να εκμεταλλεύονται την ταχύτητα τους με τον πιο αποδοτικό τρόπο και να μην τρέχουν μεν γρήγορα αλλά χάνοντας τον δρόμο τους γιατί και πάλι θα κινδύνευε η ζωή τους. Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχει ένα άλλο έντομο που είναι ακόμη ταχύτερο από το ασημένιο μυρμήγκι. Πρόκειται για το το αυστραλιανό σκαθάρι-τίγρης που διανύει απόσταση 171 φορές μεγαλύτερη από το σώμα του μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...