203
Ο υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία του στη Βουλή | Menelaos Myrillas / SOOC

Μαθήματα Κοτζιά περί διπλωματίας (από το Twitter)

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2018, 13:33
Ο υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία του στη Βουλή
|Menelaos Myrillas / SOOC

Μαθήματα Κοτζιά περί διπλωματίας (από το Twitter)

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2018, 13:33

Τι απαιτεί η εξωτερική πολιτική μιας χώρας; Οι απαντήσεις σίγουρα είναι πολλές και η συζήτηση που θα μπορούσε να ανοίξει αρκετά μεγάλη και διαφορετική από χώρα σε χώρα.

Μια απάντηση στο ερώτημα έδωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, συμπυκνώνοντας σειρά χαρακτηριστικών στους 280 χαρακτήρες ενός tweet.

Όπως εξήγησε, «η εξωτερική πολιτική απαιτεί πραγματισμό και ρεαλισμό όχι φοβία».

Χρειάζεται ακόμη «θάρρος και αντοχή, όχι εφιάλτες, αποφασιστικότητα με ευελιξία, όχι δειλία, πίστη σε αρχές, όχι οπορτουνιστικές συμπεριφορές».

Ακόμη χρειάζεται «ιδέες όχι αναμασήματα, γνώσεις θεωρίας και πράξης, όχι ημιμάθεια, πνεύμα αντίστασης όχι δουλικότητα».

Δέκα είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής για τον υπουργό – και άλλα πέντε που δεν πρέπει να επιδεικνύει.

Όσο για την αφορμή για αυτό τον σύντομο κατάλογο, όπως ίσως αφήνει να εννοεί η τελευταία παρατήρηση είναι η διένεξη με τη Ρωσία και τις απελάσεις ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, αλλά και μια δήλωση του υπουργείου (άρα του υπουργού) σε υψηλούς τόνους για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Τι απαντά ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Από το ίδιο μέσο,  το Twitter, σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος το αφοριστικό μήνυμα του υπουργού για τον ορισμό της εξωτερικής πολιτικής.

Όπως παρατήρησε, από τα πολλά που παραθέτει ο υπουργός «λείπει η σοβαρότητα». «Δεν εκπλήσσομαι», σχολίασε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...