807
Ο άνδρας κατάφερε να κάνει για ώρα ελιγμούς με το αεροσκάφος πριν συντριβεί | John Waldron/via REUTERS

Αυτοκτονικές τάσεις είχε ο δράστης της κλοπής αεροσκάφους στο Σιάτλ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2018, 11:09
Ο άνδρας κατάφερε να κάνει για ώρα ελιγμούς με το αεροσκάφος πριν συντριβεί
|John Waldron/via REUTERS

Αυτοκτονικές τάσεις είχε ο δράστης της κλοπής αεροσκάφους στο Σιάτλ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2018, 11:09

Η ιστορία ενός ήσυχου ανθρώπου που απολάμβανε τα ταξίδια, αλλά και είχε και κάποια επίγνωση ότι το παράκανε σε κάποια πράγματα, αναδύεται από το παράδοξο περιστατικό της κλοπής ενός επιβατικού αεροσκάφους στο Σιάτλ.

Η πτήση, που κινητοποίησε τις Αρχές για το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, κατέληξε με τη συντριβή του αεροσκάφους και τον θάνατο του πιλότου που ήταν ο μοναδικός επιβάτης.

Πάντως η αστυνομία απέκλεισε γρήγορα την εκδοχή του τρομοκρατικού χτυπήματος, λέγοντας ότι ο εργαζόμενος είχε «αυτοκτονικές τάσεις» και ενήργησε μόνος του.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων του αεροδρομίου Τακόμα δήλωσε ότι δεν υπήρξε «καμιά παραβίαση» της ασφάλειας των εγκαταστάσεων. Ο δράστης του περιστατικού είχε άδεια να βρίσκεται στον χώρο όπου ήταν σταθμευμένο το αεροσκάφος. Ακόμη υπενθύμισε ότι τα αεροσκάφη της γραμμής δεν είναι εφοδιασμένα με κλειδαριές και δεν χρειάζονται κλειδί για την εκκίνηση του αεροσκάφους, σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα.

Ωστόσο παραμένει ανεξήγητο πώς ένας άνθρωπος που δεν ήταν γνωστό ότι είχε κάποια εμπειρία στον χειρισμό του αεροσκάφους κατάφερε να απογειώσει το αεροσκάφος και στη συνέχεια να κάνει ελιγμούς μεγάλης τεχνικής δυσκολίας.

Ενα αεροσκάφος ίδιου τύπου με αυτό που έκλεψε ο Ράσελ
Ποιος ήταν ο δράστης

Τα αμερικανικά μέσα ανέφεραν ότι ο δράστης του περιστατικού ήταν ο 29χρονος Ρίτσαρντ Ράσελ, που του άρεσε να τον αποκαλούν Μπίμπο.

Ο Ράσελ, που ζούσε στο Σάμνερ της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, είχε γεννηθεί στο Κι Γουέστ της Φλόριντα και είχε μετακομίσει στο Ουασίλα της Αλάσκας όταν ήταν 7 ετών, σύμφωνα με μια ιστοσελίδα την οποία είχε δημιουργήσει στο πλαίσιο μαθήματος επικοινωνίας σε κολλέγιο.

Οπως δείχνουν οι καταχωρίσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απολάμβανε τα προνόμια που είχε λόγω δουλειάς ώστε να ταξιδεύει στον κόσμο.

Ο Ράσελ είχε άδεια εισόδου στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου του Σιάτλ (Youtube/Handout via REUTERS)

Εργαζόταν για την Horizon Airlines, αδελφή αεροπορική εταιρεία της Alaska Airlines, ως μέλος των υπηρεσιών εδάφους. Βοηθούσε τους χειριστές των αποσκευών και ανήκε στην ομάδα ρυμούλκησης της Horizon, η οποία μετακινούσε αεροπλάνα στην πίστα του αεροδρομίου. Ήταν μια δουλειά που του έδινε το προνόμιο «να μπορώ να πετάω στην Αλάσκα όποτε θέλω», όπως είχε γράψει σε ιστοσελίδα.

Σ’ ένα βίντεο που είχε αναρτήσει στο YouTube τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ράσελ δείχνει αποσκευές να φορτώνονται σε αεροσκάφη και περιγράφει τι μπορεί να συνεπάγεται η ζωή στις υπηρεσίες εδάφους του αεροδρομίου. «Αυτό σημαίνει πως σηκώνω πολλές βαλίτσες, πολλές βαλίτσες, τόσες πολλές βαλίτσες», λέει και προσθέτει, «μού επιτρέπει επίσης να κάνω μερικά ωραία πράγματα».

Στη συνέχεια υπάρχουν φωτογραφίες από ταξίδια που έκανε, ανάμεσα στα οποία μια πτήση πάνω από φιόρδ της Αλάσκας, επίσκεψη σε χωράφια λεβάντας στη Γαλλία, περιοδεία στο Γιουκατάν του Μεξικού, παρακολούθηση ενός ματς κέρλινγκ στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. «Στο τέλος υπάρχει ισορροπία», λέει στο τέλος του βίντεο.

Δεν υπάρχει καμιά αναφορά στις καταχωρίσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μελετά για να γίνει πιλότος, όμως σε ορισμένες μιλάει για την χριστιανική πίστη του και το ενδεχόμενο να καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις.

Στο ιστότοπο SoundCloud, ο Ράσελ παίρνει συνεντεύξεις από συναδέλφους του στις υπηρεσίες εδάφους του αεροδρομίου και τους κάνει ερωτήσεις ανάμεσα στις οποίες και η εξής: «Ποια ήταν μια από τις καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες σας χρησιμοποιώντας τα πτητικά σας προνόμια;»

Οι καταχωρίσεις του Ράσελ συχνά τον δείχνουν σε περιπέτειες με τη σύζυγό του, την οποία αναφέρει πως γνώρισε το 2010 στο Όρεγκον. «Παντρευτήκαμε έναν χρόνο μετά και έναν μήνα αργότερα ανοίξαμε ένα αρτοποιείο, το οποίο λειτουργήσαμε με επιτυχία για 3 χρόνια», έγραψε στην ιστοσελίδα του. «Θεωρούμε τους εαυτούς μας ειδήμονες της αρτοποιίας και δοκιμάζουμε κάτι καινούριο σε κάθε μέρος που πηγαίνουμε».

Το ζευγάρι μετακόμισε αργότερα στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου εκείνος προσελήφθη από την Horizon. Δεν κατέστη άμεσα δυνατή η επικοινωνία με τη σύζυγό του για να σχολιάσει την υπόθεση.

Τι συνέβη την Παρασκευή

Ο 29χρονος, αργά το απόγευμα της Παρασκευής έκλεψε ένα άδειο ελικοφόρο αεροσκάφος Bombardier Q400 από την περιοχή συντήρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Σιάτλ-Τακόμα. Πέταξε για περίπου μια ώρα, συχνά αλλοπρόσαλλα και κάνοντας απόπειρες για εναέριους ελιγμούς, πριν συντριβεί στο νησί Κέτρον στο Πάτζετ Σάουντ, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά.

Φαίνεται πως ενήργησε μόνος και πως είχε τάσεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη.

Μέλη της οικογένειάς του ανέφεραν σε δήλωση που εξέδωσαν πως είναι κατάπληκτα και συντετριμμένα. «Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να το πιστέψουν αυτοί που παρακολουθούν από το σπίτι τους, όμως ο Μπίμπο ήταν ένας ζεστός, πονόψυχος άνθρωπος», αναφέρεται στη δήλωση.

Η εφημερίδα Seattle Times αναφέρει πως ο Ρικ Κρίστενσον, ένας επιθεωρητής της αεροπορικής εταιρείας που συνταξιοδοτήθηκε τον Μάιο, είπε πως ο Ράσελ ήταν ένας συμπαθητικός, ήσυχος άνθρωπος.

Κατά τις τελευταίες του στιγμές, όπως μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσει από τις τμηματικές ηχογραφήσεις των συνομιλιών του με τους ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας που αναρτήθηκαν στο Broadcastify.com, ο Ράσελ μιλάει ήρεμα και λέει πως λυπάται που απογοητεύει ανθρώπους που νοιάζονται γι’ αυτόν και περιγράφει τον εαυτό του σαν έναν «τσακισμένο άνθρωπο».

«Έχω μερικές λασκαρισμένες βίδες, υποθέτω», ακούγεται να λέει στην ηχογράφηση. «Δεν το ήξερα ποτέ πραγματικά μέχρι τώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...