396
Ο Γιόργκεν Φένεκ τον Νοέμβριο του '19 στα πρώτα στάδια των δικαστικών ερευνών | REUTERS/Yara Nardi/File Photo

Μάλτα: Σε δίκη ο μεγιστάνας Γιόργκεν Φένεκ για τον φόνο της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 17:55
Ο Γιόργκεν Φένεκ τον Νοέμβριο του '19 στα πρώτα στάδια των δικαστικών ερευνών
|REUTERS/Yara Nardi/File Photo

Μάλτα: Σε δίκη ο μεγιστάνας Γιόργκεν Φένεκ για τον φόνο της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 17:55

Ενας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Μάλτας, ο Γιόργκεν Φένεκ, κατηγορείται για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια. Αυτό αναφέρουν οι εισαγγελείς σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Τετάρτη, σε ένα νέο κεφάλαιο της πολύκροτης αυτής υπόθεσης που ανέδειξε τον βαθμό της τρομακτικής διαφθοράς και διαπλοκής πολιτικών με τους επιχειρηματίες στο νησί.

Μολονότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για τη δίκη, η ανακοίνωση του ονόματος του Φένεκ, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2019 με την κατηγορία της συνέργειας στον φόνο, σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση στοιχείων και η υπόθεση που μετρά σχεδόν τέσσερα χρόνια –η νεαρή δημοσιογράφος που ερευνούσε τη διαπλοκή και τη διαφθορά στη χώρα αυτή της ΕΕ είχε δολοφονηθεί το 2017– αποκτά νέες ταχύτητες.

Ο Φένεκ έχει δηλώσει βέβαια αθώος.

Η Καρουάνα Γκαλιζία σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της καθώς έφευγε από το σπίτι της στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Ηταν μια δολοφονία που συγκλόνισε την Ευρώπη και προκάλεσε ερωτήματα για το κράτος δικαίου στη Μάλτα, χώρα της ΕΕ από το 2004.

Ο Φένεκ ήταν επικεφαλής μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας η οποία περιλάμβανε τους τομείς των ακινήτων, των εισαγωγών και της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. Ήταν επίσης επικεφαλής μιας κοινοπραξίας, στην οποία είχε κατακυρωθεί ένα αμφιλεγόμενο κυβερνητικό συμβόλαιο για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Καρουάνα Γκαλίζια διερευνούσε ενδεχόμενη διαφθορά στο συμβόλαιο όταν σκοτώθηκε.

Τρεις άνδρες που κατηγορούνταν για την τοποθέτηση και πυροδότηση της βόμβας συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2017. Ένας από αυτούς δήλωσε ένοχος στο πλαίσιο δικαστικού διακανονισμού και φυλακίστηκε για 15 χρόνια. Οι άλλοι δύο περιμένουν να δικαστούν.

Ο μεσάζων της συνωμοσίας δολοφονίας, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, ο Μέλβιν Τέουμα, παρέδωσε στοιχεία στο κράτος και έλαβε χάρη. Είπε ότι ο Φένεκ του είχε αναθέσει να οργανώσει τη δολοφονία.

Οι εισαγγελείς ζητούν ποινή ισοβίων για τον Φένεκ, δήλωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι. Ο Φένεκ συνελήφθη στις 20 Νοεμβρίου 2019, ενώ η θαλαμηγός του βρισκόταν στα ανοικτά της Μάλτας σε μια προσπάθειά του, σύμφωνα με την αστυνομία, να διαφύγει από το νησί.

Ο τότε πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ανακοίνωσε την παραίτησή του μερικές μέρες μετά τη σύλληψη του Φένεκ, όταν ανακαλύφθηκε η ύπαρξη στενών σχέσεων ανάμεσα στον επιχειρηματία και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο ίδιος ο Μουσκάτ αρνήθηκε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία ανέφερε τον περασμένο μήνα πως το κράτος φέρει την ευθύνη για τη δολοφονία αφού δημιούργησε μια «κουλτούρα ατιμωρησίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...