296
Το αίτημα για δικαιοσύνη στην υπόθεση δολοφονίας της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια υπερβαίνει τη Μάλτα και τους κυβερνήτες της | EPA/CLEMENS BILAN

Ντάφνι, η προδομένη από τη χώρα της μαλτέζα ρεπόρτερ

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2021, 15:14
Το αίτημα για δικαιοσύνη στην υπόθεση δολοφονίας της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια υπερβαίνει τη Μάλτα και τους κυβερνήτες της
|EPA/CLEMENS BILAN

Ντάφνι, η προδομένη από τη χώρα της μαλτέζα ρεπόρτερ

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2021, 15:14

Στη Μάλτα υπάρχει μία άρχουσα τάξη που είναι από τις πιο σάπιες στην Ευρώπη. Και ο σημερινός πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα ναι μεν δεν έχει σχέση με την παλιά κυβέρνηση, ωστόσο κινείται και αυτός στον βάλτο της ντόπιας πολιτικής. Ζήτησε συγγνώμη, βέβαια, εξ ονόματος όλης της μικροσκοπικής μεσογειακής χώρας για την τρομερή υπόθεση δολοφονίας της δημοσιογράφου των Panama Papers Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια. Η συγγνώμη του έγινε αποδεκτή από την οικογένεια της Ντάφνι, ωστόσο συνοδεύτηκε από την εξής προτροπή: «Πες τώρα την αλήθεια, όλη την αλήθεια, ακόμη και με τρεμάμενη φωνή».

Ο συντάκτης της Corriere della Sera Φραντσέσκο Μπατιστίνι εξετάζει τα δεδομένα ύστερα από τον ειδεχθή φόνο του 2017 και υπό το φως της τελευταίας έρευνας που συμπεραίνει ότι το «βαθύ κράτος» (που, ως φαίνεται, υπάρχει ακόμη και στις κουκκίδες του χάρτη) έχει μεγάλη ευθύνη για την ατιμωρησία των εντολοδοτών της βομβιστικής ενέργειας που σκότωσε την Ντάφνι. Η διαπλοκή του βασικού υπόπτου για την ηθική αυτουργία με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και με τον πρωθυπουργό της εποχής εκείνης είναι ο στόχος του κειμένου του, αφού τα εκτελεστικά όργανα έχουν συλληφθεί. Ο Μπατιστίνι διαπιστώνει ότι η Ντάφνι προδόθηκε από την ίδια τη χώρα της, επίσης ότι η αλήθεια δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Η Ντάφνι, γράφει ο Ιταλός, ήταν γενναία, αποκάλυψε τους λαϊκιστές πολιτικούς, επιτέθηκε σε διεφθαρμένους δικαστές, αποκάλυψε λογαριασμούς off shore, πρωθυπουργικούς και υπουργικούς, τους αστυνομικούς που ήταν φίλοι της μαφίας και εμπόδιζαν έρευνες. Και, κατόπιν, ερεύνησε τη διακίνηση των μεταναστών, την επιχείρηση πλαστών διαβατηρίων, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο νησί, τις ένοχες σιωπές ατόμων και φορέων πέραν πάσης υποψίας. Ναι, η Ντάφνι προδόθηκε από τις αρχές της χώρας της, της Μάλτας, αυτό προκύπτει από την τελευταία και ανεξάρτητη έρευνα διετούς διαρκείας που στηλιτεύει την «ατμόσφαιρα ατιμωρησίας» στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης και την «κατάρρευση του κράτους δικαίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...