308
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ | Reuters

Μάλτα: Παραιτείται ο πρωθυπουργός στον απόηχο της δολοφονίας της Καρουάνα Γκαλίζια

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 18:04
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ
|Reuters

Μάλτα: Παραιτείται ο πρωθυπουργός στον απόηχο της δολοφονίας της Καρουάνα Γκαλίζια

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 18:04

Ήταν κάτι που αναμενόταν να γίνει εντός των ερχόμενων έξι μηνών.

Τελικά όμως, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες του ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί άμεσα, όπως ανέφεραν οι Times of Malta.

Η απόφασή του επισπεύσθηκε λόγω της πολιτικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα η έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Μουσκάτ επισκέφτηκε τον πρόεδρο της χώρας, Τζορτζ Βέλα και του ανακοίνωσε την απόφαση του να παραιτηθεί «εν ευθέτω χρόνω» και αφού πρώτα, όπως αναφέρουν τα μαλτέζικα ΜΜΕ, απευθυνθεί με τηλεοπτικό του διάγγελμα στον λαό του νησιωτικού κράτους.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι Αρχές της χώρας βρίσκονται κοντά στην εξιχνίαση της μαφιόζικης δολοφονίας της Καρουάνα Γκαλίζια, που συγκλόνισε τη χώρα τον Οκτώβριο του 2017.

Η αστυνομία της Μάλτας συνέλαβε την Τρίτη έναν από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της χώρας στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία της 53χρονης δημοσιογράφου που διερευνούσε και αποκάλυπτε υποθέσεις διαφθοράς κατά επιφανών πολιτικών, υπουργών της κυβέρνησης και επιχειρηματιών.

Ο Γιόργκεν Φένεχ συνελήφθη έπειτα από τον εντοπισμό από την αστυνομία της θαλαμηγού του στα ανοιχτά της Μάλτας.

Ο επιχειρηματίας ενδεχομένως ετοιμαζόταν να διαφύγει από τη χώρα.

Ο Φένεχ είναι ο διευθυντής και συνιδιοκτήτης ενός ομίλου επιχειρήσεων που το 2013 είχε εξασφαλίσει από το μαλτέζικο κράτος ένα μεγάλο προνόμιο στον ενεργειακό τομέα για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής φυσικού αερίου στο νησί.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε συλλάβει έναν ακόμη ύποπτο ως τον μεσάζοντα στη δολοφονία.

Ο μεσάζοντας ζητούσε να του δοθεί χάρη για να αποκαλύψει το όνομα του εγκεφάλου της δολοφονίας της δημοσιογράφου.

Επίσης ζητούσε η χάρη αυτή να αφορά και άλλα εγκλήματα που έχει διαπράξει.

Για τη δολοφονία, έχουν συλληφθεί συνολικά τρία άτομα, τα οποία κατηγορούνται ότι έβαλαν τη βόμβα στο αυτοκίνητο της Γκαλίζια, που εξερράγη και την σκότωσε.

Μάλιστα, σχετικό ρεπορτάζ από το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει την ύπαρξη συμβολαίου θανάτου ύψους 150.000 ευρώ για την αδικοχαμένη Γκαλίζια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...