361
Μακρόν και Πούτιν στην προηγούμενη διά ζώσης συνάντησή τους, τον Ιανουάριο του 2020, στο Βερολίνο | REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο Μακρόν στη Μόσχα: Πιθανή μια συμφωνία που θα αποτρέψει τη σύγκρουση

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 10:57
Μακρόν και Πούτιν στην προηγούμενη διά ζώσης συνάντησή τους, τον Ιανουάριο του 2020, στο Βερολίνο
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο Μακρόν στη Μόσχα: Πιθανή μια συμφωνία που θα αποτρέψει τη σύγκρουση

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 10:57

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία το βράδυ της Κυριακής με τον Τζο Μπάιντεν σε μια «λογική συντονισμού» εν όψει του ταξιδιού του στη Μόσχα τη Δευτέρα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία, που διήρκεσε 40 λεπτά, επέτρεψε στους δύο ηγέτες να μοιραστούν πληροφορίες για επαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με στόχο τον καλό συντονισμό εν όψει του ταξιδιού, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας.

Ο γάλλος πρόεδρος, ενόψει και των προεδρικών εκλογών στη χώρα του, ανέλαβε κεντρικό ρόλο στο θέμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ενώ εδώ και μήνες έχει δηλώσει ότι η Γαλλία πρέπει να ανοίξει τον δικό της διάλογο με τη Μόσχα.

Σε συνέντευξή του στην Journal du Dimanche, ο Μακρόν είπε ότι θεωρεί πιθανή μία συμφωνία που θα αποτρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να ανησυχεί για την ασφάλειά της.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, o γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι χρειάζεται μία «νέα ισορροπία», μία συμφωνία που θα προστατεύει τις ευρωπαϊκές χώρες και θα ικανοποιεί παράλληλα και τη Ρωσία.

Τόνισε ακόμα ότι δεν τίθεται ζήτημα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα της Ρωσίας δεν είναι η Ουκρανία, αλλά η αποσαφήνιση των κανόνων που διέπουν τη σχέση της με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για το στάτους κβο στην Ανατολική Ευρώπη.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ελπίζει πως ο διάλογός του με τον ρώσο πρόεδρο θα αποτρέψει τη στρατιωτική σύγκρουση και ότι ο Πούτιν θα είναι ανοιχτός στο να συζητήσει την ευρύτερη κατάσταση.

Προειδοποίησε, όμως, ότι δεν πρόκειται η Μόσχα να λάβει μέτρα από μόνη της για να αποφευχθεί ο πόλεμος και ότι έχει το δικαίωμα να θέτει ζήτημα ασφαλείας της.

«Πρέπει, όμως, να προστατέψουμε τους ευρωπαίους αδελφούς μας, προτείνοντας μία νέα ισορροπία που θα μπορεί να εγγυηθεί την ανεξαρτησία τους και την ειρήνη. Αυτό πρέπει να το κάνουμε σεβόμενοι τη Ρωσία και κατανοώντας τις σύγχρονες πληγές αυτού του μεγάλου λαού και του μεγάλου έθνους», είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Μετά τη Μόσχα, ο Μακρόν θα επισκεφθεί το Κίεβο, σε ένα ταξίδι που γίνεται με τη συνεργασία των Γερμανών και των Αμερικανών. Αλλωστε, σήμερα Δευτέρα, ο Ολαφ Σολτς επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο, όπου θα συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...