523
Μνημείο για τα θύματα της ένοπλης επίθεσης στο δημοτικό Ρομπ μπροστά από το σχολείο | REUTERS/Marco Bello

Το μακελειό στο Τέξας: Μαθητές καλούσαν το 911 αλλά η Αστυνομία περίμενε απ’ έξω

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 22:53
Μνημείο για τα θύματα της ένοπλης επίθεσης στο δημοτικό Ρομπ μπροστά από το σχολείο
|REUTERS/Marco Bello

Το μακελειό στο Τέξας: Μαθητές καλούσαν το 911 αλλά η Αστυνομία περίμενε απ’ έξω

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 22:53

Εξι κλήσεις στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πραγματοποιήθηκαν από τους ευρισκόμενους στις τάξεις του σχολείου του Τέξας όπου εκτυλισσόταν το μακελειό της Τρίτης, ικετεύοντας την αστυνομία να επέμβει. Τουλάχιστον δύο από τις κλήσεις αυτές, στο 911, έγιναν από παιδιά από δύο τάξεις που επικοινωνούν μεταξύ τους αφότου ο Σαλβαδόρ Ράμος μπήκε στο δημοτικό Ρομπ με δύο ημιαυτόματα τυφέκια AR-15. Εντός του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο έλαβαν χώρα κάποιες από αυτές τις κλήσεις, και για μία ώρα περίπου, 19 αστυνομικοί περίμεναν σε έναν διάδρομο έξω από την αίθουσα όπου βρισκόταν ο ένοπλος.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά την Παρασκευή ο συνταγματάρχης και διευθυντής του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας Στίβεν ΜακΚρόου σε ενημέρωσή του για τη νέα τραγωδία που συγκλόνισε όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά ολόκληρο τον πλανήτη, παραδεχόμενος, μάλιστα, πως οι Αρχές έσφαλαν. Υπενθυμίζεται πως από τα πυρά του Ράμος έχασαν τη ζωή τους 19 παιδιά και δυο εκπαιδευτικοί (περισσότερα εδώ).

Ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος στην περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο, στην Ουβάλντε, πίστευε ότι ο δράστης είχε «οχυρωθεί» μέσα στην τάξη και ότι τα παιδιά δεν διέτρεχαν πλέον κίνδυνο, δίνοντας χρόνο στην αστυνομία να προετοιμαστεί, εξήγησε ο ΜακΚρόου, και πρόσθεσε: «Οπως αποδείχθηκε, τώρα, ασφαλώς και δεν ήταν η σωστή απόφαση. Ηταν η λάθος απόφαση. Τελεία και παύλα».

Μερικοί από τους μαθητές που παγιδεύτηκαν μέσα στις τάξεις με τον ένοπλο επέζησαν του μακελειού, ανάμεσά τους και δύο που είχαν καλέσει το 911, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, παρότι δεν έκανε γνωστό έναν συγκεκριμένο απολογισμό επ’ αυτού.

Συνέχισε λέγοντας πως την γραμμή έκτακτης ανάγκης κάλεσε πολλές φορές και κάποιο πρόσωπο, για την ταυτότητα του οποίου δεν έδωσε κάποια πληροφορία, που ανέφερε ψιθυριστά ότι στη σχολική μονάδα υπήρχαν «πολλοί νεκροί» και ότι υπήρχαν ακόμη «οκτώ με εννιά» μαθητές ζωντανοί. Οι κλήσεις αυτές άρχισαν στις 12.03 μ.μ..

Ενας μαθητής κάλεσε στις 12.47 μ.μ. και παρακάλεσε τον τηλεφωνητή να καταφθάσουν άμεσα στο σημείο οι Αρχές – «παρακαλώ στείλτε τώρα την Αστυνομία».

Οι αστυνομικοί δεν είχαν μπει στην τάξη μέχρι τις 12.50 μ.μ., σύμφωνα με τον ΜακΚρόου, όταν ομάδα κρούσης της συνοριακής αστυνομίας των ΗΠΑ χρησιμοποίησε τα κλειδιά από έναν θυρωρό για να ανοίξει την κλειδωμένη πόρτα και να εξουδετερώσει τον Ράμος.

Αρχικά αρκετοί αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά μαζί του λίγο αφότου μπήκε στο σχολείο, στις 11.33 π.μ., με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί. Στον διάδρομο βρίσκονταν 19 αστυνομικοί μέχρι τις 12.03 μ.μ., επεσήμανε ο ΜακΚρόου – την ίδια ώρα που ελήφθη η πρώτη κλήση στο 911 από μέσα από την τάξη.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη δείχνουν πανικόβλητους γονείς να προτρέπουν την αστυνομία να κάνει έφοδο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, με ορισμένους να συγκρατούνται από αστυνομικούς, μετέδωσε το Reuters.

Τα καθιερωμένα πρωτόκολλα ασφαλείας συστήνουν στην αστυνομία να αντιμετωπίζει έναν ενεργό σκοπευτή σε σχολείο χωρίς καθυστέρηση, είπε ακόμη ο ΜακΚρόου στη συνέντευξη που παραχώρησε. «Οταν υπάρχει ενεργός σκοπευτής, οι κανόνες αλλάζουν», δήλωσε.

Η αστυνομία εντόπισε 142 σφαίρες που ερρίφθησαν μέσα στο σχολείο από το όπλο του Ράμος, και σχεδόν δύο ντουζίνες ακόμη στις εγκαταστάσεις του σχολείου, έξω από το κτίριο. Συνολικά, ο Ράμος είχε 60 γεμιστήρες και 1.657 σφαίρες συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχε αφήσει στο φορτηγό του όταν το τράκαρε έξω από το σχολείο πριν από την επίθεση και δύο γεμιστήρες που βρέθηκαν στο σπίτι του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...