295
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά τον εντοπισμό μιας σειράς κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων | Shutterstock

Ευλογιά των πιθήκων: Τα 200 κρούσματα μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 21:45
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά τον εντοπισμό μιας σειράς κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων
|Shutterstock

Ευλογιά των πιθήκων: Τα 200 κρούσματα μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 21:45

Τις 20 έφτασαν οι χώρες – ευρωπαϊκές οι περισσότερες – στις οποίες καταγράφηκαν κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, παρότι η νόσος δεν είναι ενδημική σε αυτές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα περίπου 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες ενδέχεται να αποτελούν μονάχα «την κορυφή του παγόβουνου».

«Δεν ξέρουμε αν αυτό που βλέπουμε δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου», ανέφερε συγκεκριμένα η διευθύντρια του τμήματος παγκόσμιας προετοιμασίας για λοιμώδεις κινδύνους Σιλβί Μπριάν σε δηλώσεις της, παρουσιάζοντας στις χώρες – μέλη του Οργανισμού στοιχεία για την «ασυνήθιστη» εξάπλωση του ιού. Οι ειδικοί προσπαθούν να καθορίσουν τι ήταν αυτό που προκάλεσε αυτήν την «ασυνήθιστη κατάσταση» αυτή, πρόσθεσε.

Τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων δεν δείχνουν να έχει μεταλλαχθεί ο ιός, επεσήμανε εξάλλου η αξιωματούχος.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), από την πλευρά του, είχε καταγράψει 219 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων μέχρι την Τετάρτη.

Η Ισπανία, η Βρετανία και η Πορτογαλία είναι οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα αυτής της συνήθως ήπιας νόσου που είναι ενδημική στη δυτική και την κεντρική Αφρική.  Την Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανέφερε 98 κρούσματα, η Βρετανία 90 και η Πορτογαλία 74.

Πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στη Λατινική Αμερική

Οι αρχές της Αργεντινής έκαναν γνωστό την Παρασκευή ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, το οποίο είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό και στην ήπειρο, ενώ ερευνούν και ένα ακόμη «ύποπτο κρούσμα», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής διευκρίνισε ότι ο ασθενής είναι «σε καλή κατάσταση» και ότι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του είναι υπό παρακολούθηση και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

Το ύποπτο κρούσμα είναι ένας Ισπανός που έφτασε στη χώρα την Τετάρτη και εμφάνισε ελκώδεις αλλοιώσεις την Πέμπτη. Έχει απομονωθεί και λαμβάνει θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...