2273
Από αριστερά προς τα δεξιά: ο αιγύπτιος μακελάρης, ο εφοπλιστής Σπύρος Καρνέσης και η δολοφονηθείσα αδελφή του, Μαρία Λαδά Καρνέση | CreativeProtagon

Mακελειό στη Γλυφάδα: Πάνω από €1 εκατ. στην Ελβετία και €500.000 σε ελληνική τράπεζα ο Αιγύπτιος

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 18:05
Από αριστερά προς τα δεξιά: ο αιγύπτιος μακελάρης, ο εφοπλιστής Σπύρος Καρνέσης και η δολοφονηθείσα αδελφή του, Μαρία Λαδά Καρνέση
|CreativeProtagon

Mακελειό στη Γλυφάδα: Πάνω από €1 εκατ. στην Ελβετία και €500.000 σε ελληνική τράπεζα ο Αιγύπτιος

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 18:05

Η τριπλή δολοφονία στα γραφεία της ναυτιλιακής European Product Carriers, το πρωί της Δευτέρας, με δράστη (και αυτόχειρα) τον επί σειρά ετών εργαζόμενο στην οικογένεια Kαρνέση, Αιγύπτιο,  Αντέλ Αριστείδη Ελ Μπουράι (είχε βαφτιστεί χριστιανός από τον ίδιο τον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση) επανέφερε στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας τόσο την εμφύλια διαμάχη στην εφοπλιστική οικογένεια, όσο και την αντιδικία με τον Μαρή Εμπειρίκο για το ιδιοκτησιακό της «Κτήμα Πεταλιοί».

Και ανεξάρτητα από την έκκληση του Σπύρου Καρνέση «να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση του εν λόγω περιστατικού (σ.σ. της δολοφονίας της αδελφής του Μαρίας και του συζύγου της έτερης αδελφής του, Δέσποινας, Αντώνη Βλασσάκη, καθώς και του Ηλία Κουκουλάρη, πρώην καπετάνιου της εταιρείας που πήγε να αφοπλίσει τον δράστη) με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση», η εμφύλια διαμάχη εμφανίζεται ως αφορμή για την απόλυση του 76χρονου δολοφόνου και την απομάκρυνσή του από το σπίτι που φέρεται να του είχε παραχωρηθεί (κάτι πάντως που η ίδια η εταιρεία διαψεύδει με επίσημη ανακοίνωσή της, βλ. παρακάτω).

Κατά πληροφορίες, τα τρία αδέλφια Καρνέση βρίσκονταν σε αντιδικία μεταξύ τους το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η Δέσποινα Καρνέση και οι δολοφονηθέντες Μαρία Λαδά Καρνέση (η αδελφή της) και  Αντώνης Βλασσάκης (ο σύζυγος της Δέσποινας και διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής) είχαν στραφεί κατά του Σπύρου Καρνέση, κατηγορώντας τον για μεταφορά σε λογαριασμό δικής του εταιρείας μεγάλου χρηματικού ποσού -περί τα  325,5 εκατ. δολ.- που μέχρι πρότινος βρισκόταν σε κοινούς λογαριασμούς της οικογένειας.

Στη συνέχεια επήλθε η οριστική ρήξη και το εξώδικο:

«Ο αντίδικος αδελφός μας 45 έτη στενής συνεργασίας, όπου προσφέραμε ολόκληρη τη ζωή μας, τα διέγραψε με ένα εξώδικο παρουσιάζοντας εμάς ως άσωτους συγγενείς που στα στερνά του βίου μας αποφασίσαμε να υποκλέψουμε την προσωπική του περιουσία! Στη συνέχεια με έκπληξη μάθαμε ότι ο αντίδικος αυτοβούλως άλλαζε τα μέλη του ΔΣ, αποβάλλοντας εμάς και βάζοντας τα παιδιά του! Από τα μέσα του 2022, ο αντίδικος αδελφός μας (πιεζόμενος προφανώς από τους οικείους του), αφού πρώτα δολίως μας παρέπεισε να μεταφέρουμε σχεδόν το σύνολο των χρημάτων σε εταιρία που εμφανίζεται μόνο αυτός να έχει τον απόλυτο έλεγχο, στη συνέχεια αυτός κακόπιστα, αντισυμβατικά, ανήθικα και παράνομα δεν αναγνωρίζει την εταιρική μας σχέση και τα δικαιώματα μας επί όλων των περιουσιακών μας στοιχείων. Ετσι, ξεπερνώντας κάθε ηθικό φραγμό ισχυρίζεται ότι όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια είναι απολύτως δικά του και εμείς ήμασταν όλα αυτά τα χρόνια απλοί υπάλληλοι του, που απλώς μας ευεργετούσε».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο 76χρονος μακελάρης φέρεται να είχε πάρει θέση υπέρ του Σπύρου Καρνέση με αποτέλεσμα η οικογένεια να αποφασίσει να τον παύσει από τα καθήκοντά του και να τον διώξει από το σπίτι όπου έμενε τα τελευταία αρκετά χρόνια.

«Οι άνθρωποι που σκότωσε ήταν άγιοι άνθρωποι, βοηθούσαν όλο τον κόσμο και αυτοί οι άνθρωποι δεν έπρεπε να φύγουν με αυτόν τον τρόπο. Ο άνθρωπος αυτός ήταν εκτός εαυτού, γιατί τσαντίστηκε πάρα πολύ που στην ηλικία που είναι, 76 χρόνων, χωρίς παιδιά, χωρίς γυναίκα, χωρίς τίποτα, έμεινε στον δρόμο, γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο τον έδιωξαν από την επιχείρηση μετά από 33 χρόνια. Ο άνθρωπος αυτός θεώρησε υπαίτιους αυτούς που σκότωσε. Δεν πήγε να σκοτώσει κανέναν άλλο παρά μόνο, κατά τη γνώμη του, τους υπαίτιους», περιέγραψε φίλος της οικογένειας Καρνέση.

«Αυτό είναι έγκλημα τεράστιο. Γιατί ήταν κολλητός και πήγε μαζί με τον κύριο Σπύρο, ο οποίος είναι το μεγάλο αφεντικό της εταιρείας και αυτή η εταιρεία έχει οικονομική διαμάχη εδώ και χρόνια με τον κύριο Σπύρο και είναι στα δικαστήρια. Και αυτός πήγε υπέρ του κυρίου Σπύρου. Και για εμένα, το θεώρησαν αυτό ότι δεν ήταν καθόλου σωστό και μετά από 33 χρόνια τον έδιωξαν και τον έβγαλαν από το σπίτι, τον πέταξαν στον δρόμο. Το θεώρησε, κατά τη γνώμη του, αχαριστία, γιατί ήταν ο επιστάτης, αυτός που προσπαθούσε να κάνει το καλύτερο. Εκανε τα πάντα», λέει ο ίδιος.

Κατά άλλες πηγές όμως, προκύπτει ότι ο δολοφόνος και αυτόχειρας –ως άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Σπύρου Καρνέση– εμφανίζεται να μετέχει ακόμη και στα διοικητικά συμβούλια πλοιοκτητριών εταιρειών της οικογένειας (Carriage Shipping και Karlin Navigation).

Μία ακόμη τουλάχιστον περίεργη διάσταση της υπόθεσης έδωσε στο ρεπορτάζ του για το Mega και ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Επικαλούμενος πληροφορίες από την πλευρά των θυμάτων, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε ότι ο δράστης είχε λογαριασμό στη City Bank στην Ελβετία μαζί με τη αδελφή του, από τον οποίο έχουν περάσει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή έχει μόνο 1.500 ευρώ. Στην ίδια τράπεζα διατηρούνταν επίσης εταιρικοί λογαριασμοί των ναυτιλιακών της οικογένειας Καρνέση.

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, ο Αιγύπτιος εμφανίζεται να έχει καταθέσεις 500.000 ευρώ σε ελληνική τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων των άνω των €70.000 ευρώ της αποζημίωσης απόλυσης!

Οσο για το  σπίτι όπου έμενε ο δράστης του τριπλού φονικού –το οποίο φέρεται να του είχε παραχωρηθεί από την οικογένεια Καρνέση– σύμφωνα με παραστατικά στοιχεία από το Κτηματολόγιο που παρουσίασε στο ρεπορτάζ του ο αστυνομικός συντάκτης, ανήκει στον Σπύρο Καρνέζη και άρα δεν ήταν δυνατόν να εκδιωχθεί από τη δολοφονηθείσα αδελφή και αντίδικο του εφοπλιστή, Μαρία Καρνέση.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει εν πολλοίς και η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Τρίτης η ναυτιλιακή εταιρεία European Product Carriers, που έχει αναλυτικά ως εξής:

«Με απερίγραπτη οδύνη χθες, 12 Φεβρουαρίου 2024, η εταιερία μας και όλα τα στελέχη μας βίωσε μια αδιανόητη τραγωδία, στην οποία ένας κοινός δολοφόνος, χωρίς κανένα απολύτως κίνητρο γνωστό σε εμάς, εκτέλεσε την Μαρία Καρνέση, τον Αντώνη Βλασσάκη, ιδιοκτήτες και αφεντικά της εταιρίας μας, καθώς και τον ηρωικό Καπετάνιο Ηλία Κουκουλάρη, πολύτιμο και πιστό συνεργάτη μας για δεκαετίες, ενώ από καθαρή τύχη γλίτωσε της ζωή της η Δέσποινα Καρνέση Βλασσάκη, ιδιοκτήτρια της εταιρίας μας.

Η πράξη αυτή, ολότελα ανήθικη και εγκληματική, δεν είναι μόνο αποτρόπαια αλλά και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος να δικαιολογηθεί από οιονδήποτε. Επειδή όμως, παρά τις τραγικές στιγμές, ακούγονται διάφορες ιστορίες, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα ακόλουθα:

Η σύμβαση εργασίας του δολοφόνου με την εταιρία μας είχε καταγγελθεί την 31.3.2023, δηλαδή σχεδόν πριν από ένα χρόνο και αυτός είχε λάβει ως αποζημίωση το ποσό των 74.862 ευρώ. Εκτοτε ο άνθρωπος αυτός δεν απασχόλησε είτε την εταιρία μας είτε τους Αντώνη Βλασσάκη, Δέσποινα Καρνέση και Μαρία Καρνέση και εξ όσων γνωρίζουμε παρείχε τις υπηρεσίες του ως επιστάτης σε κτήμα άλλου μέλους της οικογενείας Καρνέση στους Πεταλιούς, με τους οποίους Πεταλιούς οι δολοφονηθέντες και η Δέσποινα Καρνέση δεν είχαν οιαδήποτε σχέση.

Ουδέποτε η εταιρία ή η Μαρία Καρνέση είχαν παραχωρήσει στον δολοφόνο κάποιο σπίτι να διαμένει στη Γλυφάδα, πολλώ δε μάλλον όταν το σπίτι που αναφέρθηκε επί της οδού Τσιτσάνη αρ. 16 δεν ανήκει είτε στην αποθανούσα ή στην εταιρεία για να είναι δυνατόν να του έχει πει η Μαρία Καρνέση να το εκκενώσει. Εξάλλου, όπως καλώς γνωρίζουμε ουδεμία οικονομική ανάγκη είχε ο δολοφόνος αφού διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς με ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά διαθέσιμα.

Συνεπώς το πώς και γιατί αποφάσισε ο δολοφόνος να προβεί στην εγκληματική αυτή πράξη δεν μας είναι γνωστά και διερευνώνται.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους εργαζόμενους μας τόσο στην ξηρά όσο και στα υπό διαχείριση της εταιρίας μας πλοία ότι η εταιρία μας, υπό την καθοδήγηση της κας Δέσποινας Καρνέση, θα επιβιώσει και μετά από αυτή την εφιαλτική τραγωδία και θα συνεχίσει την λειτουργία της, επιτυγχάνοντας και στο μέλλον τα ίδια λαμπρά αποτελέσματα με το παρελθόν.

Παρακαλούμε όλους να σεβαστούν τη μνήμη του Καπετάν Ηλία Κουκουλάρη, καθώς και των Μαρίας Καρνέση και Αντώνη Βλασσάκη που τελικά -κυριολεκτικά και όχι μόνο μεταφορικά έδωσαν τη ζωή τους για την εταιρεία μας και τον ναυτιλιακό μας όμιλο. Να σεβαστούν όλοι επίσης τον πόνο της Δέσποινας που μέσα σε μία στιγμή έχασε τα πάντα από έναν ψυχρό και αμετανόητο δολοφόνο.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Καπτάν Ηλία, της Μαρίας και στην κυρία Δέσποινα και τους οικείους τους».

«Δεν θεωρούμε το κίνητρο εργατικό»

«Η Μαρία (Λαδά Καρνέση) πήγε και του είπε ότι πρέπει να φύγει από το σπίτι κι αυτό είναι το κομμάτι, το οποίο βεβαίως όλοι το καταδικάζουμε. Δεν πρέπει κανείς να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, αλλά έγινε κάτι βαθύτερο. Στον Πειραιά έχουμε σοκαριστεί, αλλά δεν θεωρούμε το κίνητρο εργατικό, ότι η απόλυση του 76χρονου όπλισε το χέρι του», έλεγε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο ναυτιλιακός οικονομολόγος Γιώργος Ξηραδάκης.

Πολλά πράγματα είδαν το φως της δημοσιότητας, όχι τώρα που έγινε το φονικό, αλλά και από τη διαμάχη μεταξύ των αδελφών στο παρελθόν, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μετά τον θάνατο του Προκόπη Καρνέση, «τα πράγματα έγιναν πολύ στενάχωρα».

«Είναι τιμή για οποιονδήποτε να ξέρει τον Σπύρο Καρνέση, τον καπετάνιο. Οταν μιλούσε στα συνέδρια, ήταν κάτι το αληθινά ναυτιλιακό», τόνισε, ενώ και για τις δύο αδελφές του είπε χαρακτηριστικά πως ήταν «φωτισμένες», η μία οικονομολόγος και η άλλη νομικός.

«Εβλεπες τον Σπύρο τον Καρνέση και ήταν πάντα μαζί ο Αρης [ο δολοφόνος]. Απ’ ό,τι έμαθα, ο άνθρωπος αυτός βοηθούσε και πολύ τη μητέρα των κοριτσιών και του Σπύρου και του Προκόπη. Ηταν ο επιστάτης όλης της οικογένειας. Του δώσανε ένα διαμέρισμα πέρα από το οίκημα που είχε στους Πεταλιούς. Είχε και ένα σπίτι στη Γλυφάδα για να μένει και του είχαν τάξει ότι εκεί θα έμενε εφ’ όρου ζωής, μέχρι να φύγει και να επιστραφεί στην οικογένεια», περιέγραψε ο κ. Ξηραδάκης.

«Κάποια στιγμή κάποιος πήγε και τον έδιωξε από εκεί. Αυτό φάνηκε και πιθανότατα η εύκολη λύση για να πεις ότι όπλισε το χέρι ή το μυαλό του θόλωσε», παρατήρησε, αλλά όπως έσπευσε να συμπληρώσει επί της ουσίας δεν απολύθηκε. «Να σοβαρευτούμε κιόλας. Μπορεί να απολύθηκε από μία εταιρεία, αλλά συνέχισε να εργάζεται. Γιατί πώς πήγε στους Πεταλιούς ξανά; Απ’ ό,τι είπαν εκεί και ο δήμαρχος και όλοι, συνέχισε να παίρνει ένα μεροκάματο και να είναι μέλος της οικογένειας. Αλλά η μακαρίτισσα η Μαρία Καρνέση, πήγε και του είπε ότι πρέπει να φύγει», υποστήριξε ο κ. Ξηραδάκης.

«Θα τους σκοτώσω, γιατί τόλμησαν να με βγάλουν από το σπίτι μου», φέρεται να είπε ο ίδιος ο Αιγύπτιος πριν ανοίξει πυρ το πρωί της Δευτέρας μέσα στα γραφεία της European Navigation στη Γλυφάδα.

Οπως προκύτπει, η δολοφονηθείσα Μαρία και η Δέσποινα Καρνέση, μη έχοντας ξεκαθαρίσει τα ιδιοκτησιακά με τον αδελφό τους, ζήτησαν από τον Αρη –όπως τον αποκαλούσαν όλοι– να μαζέψει τα πράγματά του από το σπίτι που του είχαν παραχωρήσει στη Γλυφάδα και να φύγει.

Του μακελειού προηγήθηκε  έντονος διαπληκτισμός του 76χρονου Αιγύπτιου με τη Μαρία Καρνέση, με την εφοπλίστρια να του ζητά επιτακτικά να αποχωρήσει από το γραφείο της. Τότε, ο Αιγύπτιος κατέβηκε στο αυτοκίνητό του, πήρε την καραμπίνα και επέστρεψε αποφασισμένος να σκοτώσει.

Ο 76χρονος εργαζόταν για πάνω 36 χρόνια για την οικογένεια Καρνέση τόσο στην επιχείρηση στη Γλυφάδα, όσο και στην παραθεριστική κατοικία στο Τραγονήσι στους Πεταλιούς, όπου είχε χρέη επιστάτη για λογαριασμό του Σπύρου Καρνέση.

Η αντιδικία Καρνέση – Εμπειρίκου

Η έτερη αντιδικία του Σπύρου Καρνέση για την ιδιοκτησία στους Πεταλιούς έχει τις ρίζες της στο 1988, όταν δηλαδή ξεκινά η κοινή πορεία του Μαρή Εμπειρίκου με την οικογένεια του Σπύρου Καρνέση στην εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί».

Ο Mαρής Εμπειρίκος είχε κληρονομήσει το 50% της εταιρείας από τον πατέρα του, Ανδρέα Εμπειρίκο, ενώ ο Σπύρος Καρνέσης απέκτησε το υπόλοιπο 50% από την οικογένεια Παπαληού το 1986.

Οι σχέσεις των μετόχων της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», Εμπειρίκου και Καρνέση, άρχισαν να εκτραχύνονται από το 2007 και μετά, όταν, κατά τις πληροφορίες, η οικογένεια Καρνέση άρχισε να αμφισβητεί το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Εμπειρίκου.

Σε αγωγή που κατέθεσε ο Μαρής Εμπειρίκος υποστήριζε πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του µε την οικογένεα Καρνέση, έγινε απόπειρα διανομής για το νησιωτικό σύµπλεγµα µεταξύ των δύο µετόχων της «Κτήµα Πεταλιοί Α.Ε.», η οποία όµως δεν τελεσφόρησε.

Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών κορυφώθηκε, με τις προσφυγές να διαδέχονται η μία την άλλη και τη Δικαιοσύνη να ορίζει προσωρινές διοικήσεις με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών.

Κομβική στιγμή αποτέλεσε η απόφαση δέσμευσης των μετοχικών τίτλων Εμπειρίκου λόγω οφειλών. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί για τη συμμετοχή του Μαρή Εμπειρίκου στους Πεταλιούς, με τον τελευταίο το 2020 να κηρύσσεται άγονος.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η  γενική συνέλευση της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί» εξέλεξε νέο τριμελές διοικητικό συμβούλιο, με την Ανζελίκ Καρνέση να αναλαμβάνει χρέη προέδρου και τον Σπύρο Καρνέση και τη Βασιλική Γκίλα, γονείς της Ανζελίκ, να ορίζονται ως μέλη, εξέλιξη που σηματοδότησε την ανάληψη του ελέγχου της εταιρείας από την οικογένεια Καρνέση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο στοιχεία η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου εξακολουθεί να παραμένει η ίδια.

Διαμαρτυρόμενος για τον αποκλεισμό του από τη γενική συνέλευση, ο Μαρής Εμπειρίκος κινήθηκε εκ νέου δικαστικά καταθέτοντας αγωγή κατά της εταιρείας και της διοίκησής της, αιτούμενος την κατοχύρωση των μετοχικών του δικαιωμάτων στην εταιρεία «Kτήμα Πεταλιοί».

Τρία χρόνια αργότερα, το 2022 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε μερικώς τον Μαρή Εμπειρίκο σε σχέση με τα μετοχικά του δικαιώματα. Βάσει της απόφασης, το Δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή, καταδικάζοντας την εταιρεία «να εγγράψει στο βιβλίο των μετόχων της τον με αύξοντα αριθμ. 4 προσωρινό ονομαστικό μετοχικό τίτλο του ενάγοντος που ενσωματώνει 17.636 κοινές, μη εισηγμένες στο ΧΑΑ, ονομαστικές μετοχές, με αριθμούς από 29.363 μέχρι 46.998, ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής 59,09 ευρώ».

Τελευταίο επεισόδιο στο εν λόγω δικαστικό σίριαλ, ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν καταχωρίστηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. η από 17/05/2021 αγωγή «του κ. Μαρή Εμπειρίκου, κατοίκου, Παλαιού Φαλήρου Αττικής, κατά της ανωτέρω εταιρείας» που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (με ΓΑΚ 118780/2023 & Αριθμό Κατάθεσης Δικογράφου 2691/2023), σύμφωνα με την οποία αιτείται:

«Να γίνει δεκτή η αγωγή στο σύνολό της.

Να ακυρωθεί η απόφαση που ελήφθη κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που έλαβε χώρα τη 10η Σεπτεμβρίου 2023, άλλως και επικουρικώς να αναγνωριστεί η ακυρότητα της αποφάσεώς της από 10/09/2023 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι (δηλαδή τα μέλη της οικογένειας Καρνέση που βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας) για τις αιτίες που αναγράφονται στο ιστορικό της αγωγής να καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον το ποσό των 150.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Να καταδικαστούν οι εναγόμενοι στη δικαστική δαπάνη και στην αμοιβή του πληρεξούσιου δικηγόρου του ενάγοντος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...